30 kamion ötcentessel fizeti ki a Samsung a büntetést?

2012.08.30. 17:54

Egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg a bíróság az Apple-nek, mert a Samsung az esküdtszék szerint szabadalmakat sértett és formatervezési ötleteket lopott a cégtől a Galaxy mobilok és tabletek fejlesztésekor. A hír napok óta lázban tartja a techvilágot, jogosan, hiszen a mobilpiac sorsát alapvetően befolyásoló perről van szó.

A véresen komoly témába egy tegnapi hír csempészett némi könnyedséget. "A Samsung kifizette az egymilliárd dolláros büntetést: 30 kamionnyi ötcentest küldtek az Apple főhadiszállására. A biztonságiak meg akarták állítani a szállítmányt, még Tim Cook vezérigazgatót is felhívták, de kiderült, hogy ez a Samsung-féle kártérítés, amit kénytelen volt a cég elfogadni" - szól a hír, ami a Yahoo spanyol nyelvű oldalán jelent meg először a nagyobb híroldalak között, onnan pedig sokan kritika nélkül átvették (az eredeti forrás egyébként egy álhírekre specializálódott mexikói viccoldal volt).

A sztori, amellett hogy az érintettek szerint sem történt meg, több sebből vérzik. Először is a Samsungnak egyelőre nem kell fizetnie egy fillért sem, az ítélet nem jogerős, a cég fellebbezett is ellene. A számok sem stimmelnek, egy ötcentes tömege nagyjából öt gramm, az egymilliárd dollárhoz szükséges húszmilliárd érme így százezer tonnát nyom, egy kamion 40 tonnás teherbírásával számolva a teljes rakományhoz 2500 járműből álló konvojra lenne szükség. Arról nem is beszélve, hogy a 20 milliárd darab nagyjából annyi, amennyi ötcentes összesen forgalomban van, a világ összes pénztárcájában, nadrágzsebében és a boltok kasszáinak aprópénzes fiókjaiban. És ha mégis eszébe jutna a Samsungnak így megszivatni az Apple-t, az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy az ilyen kifizetést ne fogadja el a cég (ahogyan legális az is, hogy az üzletek betiltsák a nagyon kis összegekért nagy címletekkel fizetést).