Kétmillió embert vert át a kamu lottónyertes

2012.12.03. 18:53

A hétvégén egy arizonai és egy Missouri állambeli szerencsés az amerikai lottótörténelem második legnagyobb nyereményét felezte el a Powerball Jackpot játékon, mindketten 384,7 millió dollárral lettek gazdagabbak (83 milliárd forint). A halmozódó nyeremény heteken át foglalkoztatta az amerikai közvéleményt, a lottóláz utózöngéjeként pedig Facebookon kezdett terjedni egy fotó, amin az egyik állítólagos nyertes a telitalálatos szelvénnyel pózol, és azt ígéri, a fotót megosztók között egymillió dollárt sorsol ki jókedvében.

382028 10151174983342730 1814883642 n

Nolan Daniels képéről könnyen megmondja bárki, hogy hamis, aki valaha látott Powerball-szelvényt, a fotón ugyanis nem stimmel az ár, és a számok nem emelkedő számsorrendben vannak, ahogyan egyébként a húsz éve futó szerencsejátékban a valóságban nyomtatják a szelvényeket. A fotó ennek ellenére három nap alatt elérte a kétmillió megosztást a közösségi oldalon, a vigyorgó szakállas figura pedig a világ egyik legismertebb arcává vált. Összehasonlításképpen Barack Obama fotója, amin az újraválasztása után megöleli a feleségét, és amit az internet legnépszerűbb képének kiáltottak ki, most tart 580 ezer megosztásnál.

Érdemes a fotó alatt gyűlő kommentekbe is beleolvasni, nagyjából minden második azt magyarázza el, miért hamisítvány a kép, a többiek egymással versengve kunyerálnak a kamu milliárdostól a nehéz anyagi körülményeiket ecsetelne, és hízelegnek neki, az emberi nagyságát és önzetlenségét magasztalva. A fotó megosztója, Nolan Daniels egy arizonai programozó, az orvosi szoftvereket fejlesztő N2 Technologies cég társtulajdonosa. Egyelőre nem szólalt meg a világhírűvé válása óta.

Bár a legnagyobb amerikai hírportálok már mind leleplezték az átverést, a fotó terjedését ez sem állítja meg, jelenleg nagyjából 5-6 percenként ezerrel nő a kép megosztásainak száma a Facebookon.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM