A facebookozók rácsodálkoztak a C-vitaminra

2013.04.09. 11:59
80 hozzászólás


– C-vitamint szeretnék, ezer milligrammost.
– Húsz darab, 1480 forint.
– Ha másképp mondom, van olcsóbb?
– Próbáljuk meg – mondja, és gúnyosan röhög.
– Aszkorbinsav?
–150 forint 10 gramm, egy késhegynyi lehet az ezer milligramm – jön a válasz.

A fenti rövid párbeszédet kollégánk posztolta Facebookra még hétfőn reggel. Délutánra már több száz megosztásnál tartott, estére néhány, az egészséges életmóddal foglalkozó Facebook-oldal is átvette, ezeken már többezres megosztást ért el a történet.

Meglepő tények

Nem is a párbeszéd az érdekes ebben az esetben, inkább az, ahogy az emberek rádöbbennek arra, hogy a C-vitamin valójában aszkorbinsav, és por alakban bárki megvásárolhatja a gyógyszertárakban. Annyi a korlátozás, hogy egyszerre tíz grammot vehetünk meg, de ha ezer milligrammos tételekben számolunk, az is tíz napra elég.

Legalábbis elméletben, mert ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a facebookozók elképzelik. Mielőtt tehát lerohanna a gyógyszertárba, érdemes kicsit körüljárni a témát. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, cukorszármazéknak tekinthető. Neve a skorbutból ered, ez a betegség alakulhat ki hiányakor; hosszú tengeri utakon már a 16. században megfigyelték, a tengerészeknél a gyümölcs- és zöldséghiányos életmód miatt alakult ki.

Az 1920-as években nevezték el C-vitaminnak azt a tápanyagkomponenst, amelynek a hiánya skorbutot okozhat. 1937-ben két Nobel-díjat is kiosztottak a C-vitaminnal kapcsolatban: Walter Haworth kapta a kémiait az aszkorbinsav szerkezetének meghatározásáért, Szent-Györgyi Albert az orvosit, ő a biológiai hatásait vizsgálta.

Régóta vitáznak arról szakemberek, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség, a különböző országokban is mások az ajánlások ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy vannak olyan életszakaszok, amikor többet érdemes bevenni, ilyen például, amikor meg vagyunk fázva, szoptatós anyáknak szokták még ajánlani a nagyobb adagot, és a dohányosoknak is érdemes több C-vitamint fogyasztaniuk. De használatát ekkor sem szabad eltúlozni.

Vízben oldódik, nem raktározódik

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin. Ez azért fontos, mert a zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben nem halmozódik fel a zsírszövetben, a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik. Ha valaki hirtelen sokat vesz be, nagyon savas lesz a következő vizelete, ami a vesekövességre hajlamos embereknél okozhat problémát, ha sokáig folytatja ezt a gyakorlatot, akkor náluk vesekő alakulhat ki.

Képernyőfotó 2013-04-09 - 15.34.36.png
Fotó: Szabó Zoltán / Index

A legtöbb C-vitamin-tablettában ugyanaz a szintetikus anyag van, mint a patikában kapható aszkorbinsavporban. Jogszabályi korlátja is van a fejenként megvásárolható mennyiségnek, a patikákban legfeljebb tíz grammot vehetünk alkalmanként, ha ezer milligrammos tételekben számolunk, akkor ez tíz napra elegendő.

Az emberek többsége azonban nem tudja, hogyan érdemes adagolni a port. Forró vízben például lebomlik, ezért nem érdemes forró teába tenni. Mint említettük, a vízben oldódó vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, tehát egyszeri 1000 milligramm csinál reggel egy nagy csúcsot a vérben, de délután már olyan, mintha nem vettünk volna be semmit. A tabletták általában fokozatosan adagolják a vitamint, úgynevezett nyújtott hatóanyag-leadásúak. Például, egy nagy kapszulában sok pici kapszula van, amelyek különböző idő alatt oldódnak a gyomorban, így egész nap adagolják a vitamint.

Lop, megoszt, lájkol

A fenti Facebook-sztorival tökéletesen leírható, hogyan terjednek el a történetek az interneten. Valaki elolvassa, megtetszik neki, levágja az elejét és a végét, általánosítja, és végül kiteszi az oldalára sajátként. A fenti történetünkben minden igaz, de át lehet úgy alakítani, hogy újdonságnak tűnjön, amitől olcsóbban lehet egészségesebben élni, és emiatt exponenciálisan nő a megosztók száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?