A kereszt és az ima tényleg megöli a baktériumokat?

2015.01.15. 09:07

Orosz kutatók kísérletekkel igazolták, hogy ha keresztet rajzolunk késsel a kenyérre, mielőtt felvágnánk, ahogy vallásos családokban szokás, a rituálé elpusztítja a kenyérben a baktériumokat. Sőt, a kereszt szimbóluma, és a Miatyánk szövege ugyanezt megcsinálja vízzel is. Legalábbis ezt állítja a magyar net ezoterikus bugyrainak aktuális slágercikke, ami tegnap óta több ezer lájkkal és megosztással pörög a Facebookon.

Bár maga az állítás is egészen képtelenül, a tudomány és a logika alapelveivel ellentétesen hangzik, érdemes, és tanulságos inkább azt megvizsgálni, vajon mi van egy ilyen hír hátterében, honnan jön egyáltalán. A magyar alternatívmedicina-oldalak dzsungelében a Filantropikum nevű oldal a sztori forrása, ez egy jó 170 ezer követővel bíró oldal, ami a szokásos ma-éppen-mi-gyógyítja-a-rákot tematikát lejárt szavatosságú Upworthy-szalagcímekkel (Nézd Meg Ezt A Videót És Halálra Fogod Magad Nevetni!!) vegyíti.

A magyar cikkben nincsen se forrás említve, se link, se semmi - egy név, az állítólagos kutatóé az egyetlen nyom, amin elindulhatunk, őt úgy hívják, Angelina Malakhovskaya, ez persze az eredeti orosz név angol átirata. A hölgy nevére a Google-lel rákeresve hamarosan meg is lesz a forrás, egy 2006-os cikk az orosz Interfax hírügynökségnél, ennek a fordítása a magyar cikk. Hogy miért tartott 9 évig, míg ideért, az rejtély. Csakhogy a hírügynökségi anyag sem valami komoly tudományos folyóiratra, kutatóintézeti vagy egyetemi közleményére hivatkozik, hanem egy Zhizn nevű orosz újságra.

Nosza, derítsük ki, mi is lehet ez a lap! A Wikipedia azt írja róla, az 1900-as évek elején egy harcos marxista újság volt, amibe maga Lenin is írt, de aztán hosszú időre megszűnt, és 2001-ben indult újra, 2005-re pedig a harmadik legolvasottabb orosz lappá vált. A Wiki tabloidnak nevezi, ami a pletykalapok egy fajtája, ami minden nap világraszóló leleplezésekkel és kamuhírekkel hódít a celebek aktuális szenzációi mellett. Így néz ki a Zhizn legfrissebb pár számának címlapja, orosztudás nélkül is megállapítható, hogy ez azért nem egy Science, Nature vagy Journal of Very Serious Scientific Stuff.

Némi kutakodással rábukkanhatunk egy orosz Livejournal-blog angolra fordított bejegyzésére is, amiben újabb nyom merül fel, a kutatóközpont neve, ahol állítólag Malakhovskaya a kutatást végezte. Az intézet angol neve eszerint Laboratory of Biomedical Technology Institute of Industrial and Marine Medicine. Nosza, keressünk rá Google-ben; ha komolyan vehető, vagy legalábbis valóban létező tudományos műhely ez, százával lesznek rá találatok.

Hát, nem.

Kettő találat akad rá, mindkettő ezzel a sztorival kapcsolatos, az egyik a már említett fordítás, a másik egy szkeptikus blog bejegyzése, ami darabokra cincálja a "kutatás" "tudományos" "eredményeit".

Megpróbálkozhatunk még a hölgy nevére rákeresni a Google Scholarban, ott minden valaha megjelent tudományos értekezés szerzőjének van nyoma. Kivéve Angelina Malakhovskayának, mert neki nincs.

Persze azt belátjuk, hogy sokkal kattintásvonzóbb és virálisabb szöveg az, hogy

A vizsgálat kimutatta, hogy a fohász és a kereszt jele hét, tízszeres, sőt ezerszeres mértékben csökkentette a káros baktériumok arányát.

Mint az, hogy

Kilenc éve az orosz Kacsa magazinnál különösen jól sikerült az egyik gyakornok felvételi feladata.