A kereszt és az ima tényleg megöli a baktériumokat?

2015.01.15. 09:07
24 hozzászólás

Orosz kutatók kísérletekkel igazolták, hogy ha keresztet rajzolunk késsel a kenyérre, mielőtt felvágnánk, ahogy vallásos családokban szokás, a rituálé elpusztítja a kenyérben a baktériumokat. Sőt, a kereszt szimbóluma, és a Miatyánk szövege ugyanezt megcsinálja vízzel is. Legalábbis ezt állítja a magyar net ezoterikus bugyrainak aktuális slágercikke, ami tegnap óta több ezer lájkkal és megosztással pörög a Facebookon.

Bár maga az állítás is egészen képtelenül, a tudomány és a logika alapelveivel ellentétesen hangzik, érdemes, és tanulságos inkább azt megvizsgálni, vajon mi van egy ilyen hír hátterében, honnan jön egyáltalán. A magyar alternatívmedicina-oldalak dzsungelében a Filantropikum nevű oldal a sztori forrása, ez egy jó 170 ezer követővel bíró oldal, ami a szokásos ma-éppen-mi-gyógyítja-a-rákot tematikát lejárt szavatosságú Upworthy-szalagcímekkel (Nézd Meg Ezt A Videót És Halálra Fogod Magad Nevetni!!) vegyíti.

A magyar cikkben nincsen se forrás említve, se link, se semmi - egy név, az állítólagos kutatóé az egyetlen nyom, amin elindulhatunk, őt úgy hívják, Angelina Malakhovskaya, ez persze az eredeti orosz név angol átirata. A hölgy nevére a Google-lel rákeresve hamarosan meg is lesz a forrás, egy 2006-os cikk az orosz Interfax hírügynökségnél, ennek a fordítása a magyar cikk. Hogy miért tartott 9 évig, míg ideért, az rejtély. Csakhogy a hírügynökségi anyag sem valami komoly tudományos folyóiratra, kutatóintézeti vagy egyetemi közleményére hivatkozik, hanem egy Zhizn nevű orosz újságra.

Nosza, derítsük ki, mi is lehet ez a lap! A Wikipedia azt írja róla, az 1900-as évek elején egy harcos marxista újság volt, amibe maga Lenin is írt, de aztán hosszú időre megszűnt, és 2001-ben indult újra, 2005-re pedig a harmadik legolvasottabb orosz lappá vált. A Wiki tabloidnak nevezi, ami a pletykalapok egy fajtája, ami minden nap világraszóló leleplezésekkel és kamuhírekkel hódít a celebek aktuális szenzációi mellett. Így néz ki a Zhizn legfrissebb pár számának címlapja, orosztudás nélkül is megállapítható, hogy ez azért nem egy Science, Nature vagy Journal of Very Serious Scientific Stuff.

Némi kutakodással rábukkanhatunk egy orosz Livejournal-blog angolra fordított bejegyzésére is, amiben újabb nyom merül fel, a kutatóközpont neve, ahol állítólag Malakhovskaya a kutatást végezte. Az intézet angol neve eszerint Laboratory of Biomedical Technology Institute of Industrial and Marine Medicine. Nosza, keressünk rá Google-ben; ha komolyan vehető, vagy legalábbis valóban létező tudományos műhely ez, százával lesznek rá találatok.

Hát, nem.

Kettő találat akad rá, mindkettő ezzel a sztorival kapcsolatos, az egyik a már említett fordítás, a másik egy szkeptikus blog bejegyzése, ami darabokra cincálja a "kutatás" "tudományos" "eredményeit".

Megpróbálkozhatunk még a hölgy nevére rákeresni a Google Scholarban, ott minden valaha megjelent tudományos értekezés szerzőjének van nyoma. Kivéve Angelina Malakhovskayának, mert neki nincs.

Persze azt belátjuk, hogy sokkal kattintásvonzóbb és virálisabb szöveg az, hogy

A vizsgálat kimutatta, hogy a fohász és a kereszt jele hét, tízszeres, sőt ezerszeres mértékben csökkentette a káros baktériumok arányát.

Mint az, hogy

Kilenc éve az orosz Kacsa magazinnál különösen jól sikerült az egyik gyakornok felvételi feladata.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?