Honnan tudta Homer Simpson, hogy hol lesz a Higgs-bozon?

2015.03.03. 18:56

Homer Simpson 1998-ban megjósolta a Higgs-bozon tömegét, mondja az internet, és haha, milyen hülyék ezek a fizikusok, hát ott volt a megoldás végig egy rajzfilmsorozat egyik részében, aztán mégis ütköztették az atomokat évekig.

Természetesen nem teljesen ez történt, bár tény: volt egy rész a Simpson családban, amikor a családfő, Homer, nekiállt mindenféle világmegváltó találmány kidolgozásának, és valóban, fel is ír egy egyenletet a táblára, amit ha megoldunk, majdnem kijön az az érték, ami végül a Higgs-bozon megtalálásakor bizonyítottá vált 2013-ban.

simpsons 3216501b

Az esetnek két magyarázata lehet. Az egyik, hogy Homer Simpson, illetve a sorozat alkotói valóban jó 15 évvel a modern fizikatudomány egyik legkomolyabb eredményének megszületése előtt a tudás birtokában voltak.

A másik, hogy mivel a Higgs-bozon kutatása nagyjából 50 évet ölelt fel (a hatvanas évek elején születtek meg Higgs és a többiek elméleti eredményei, 2012-ben fedezték fel a részecskét), könnyen előfordulhat, hogy a készítők, akik között komoly matematikusok, illetve még komolyabb tudományrajongók is vannak, egyszerűen csak kiválasztottak egy egyenletet az 1998-ban legnépszerűbb kutatások valamelyikéből.

Az utóbbi azért is valószínűbb, mert a Nagy Hadronütköztető megépítésének egyik célja pont az volt, hogy kísérleti úton végigpróbálgatva az összes lehetséges módszert, a gyakorlatban is megtalálják a Higgs-bozont. Az, hogy a rajzfilmben lévő egyenlet csak egy majdnem azonos, de azért eléggé eltérő részecsketömeget ad eredményül, azt mutatja, hogy az egyenlet egy időben fontos része volt a kutatásoknak, de végül nem pont ez lett az, ami a felfedezéshez elvezetett.

Amúgy ha hasonlót keresünk, most sem kell nagyon messzire mennünk: a The Big Bang Theory (Agymenők) című amerikai sorozatban rendszeresen szerepelnek tudományos szempontból helyes egyenletek és képletek, a történet ugyanis három zseniről, és Howard nevű barátjuk kalandjairól szól, és a készítők igazi kutatók segítségével állítják össze a háttérben látható ábrákat.