A chemtrail igaz története

2015.05.28. 10:11

A chemtrail napjaink egyik legnagyobb konteóslágere, és a népszerűsége sehogy sem akar csökkenni. Hiába a tudományos ellenérvek, a hívői hajthatatlanok. Egy friss kutatás szerint például még attól az álhírtől sem inogtak meg, hogy a háttérhatalmak újabban viagrát is kevernek a gyilkos permetbe. Bár ők vélhetően ebben a cikkben is az igazság izzadságszagú fedősztoriját látják majd, azért tegyünk még egy próbát a chemtrailcsíkok eloszlatására a legalapvetőbb tudnivalók összeszedésével. (Arra most nem térünk ki, hogy mennyire életszerű azt feltételezni, hogy világszerte légitársaságok, pilóták, tudósok, repülőgépgyártók, kormányok mind-mind arra esküdtek össze, hogy a legnagyobb titokban saját magukat permetezzék méreggel, ezt sikerül is kivitelezniük, de közben nem képesek elhallgattatni az ezt leleplező facebookos szabadonébredőket.)

Az egyik első fénykép, amelyen repülőgépek kondenzcsíkjai láthatók, 1940-ben készült, a jelenség első tudományos leírása pedig 1953-ban jelent meg. Már ebből is kiderül, hogy gyakorlatilag felhőkről van szó, amelyek akkor keletkeznek, amikor a nagy nedvességtartalmú, hűvös levegő hirtelen keveredik a repülőgépek által kibocsátott, jóval melegebb gőzzel. Ilyenkor a légkör víztartalma kicsapódik, és rögtön apró jégkristályokká fagy. Nagyjából ugyanarról a jelenségről van szó, mint amikor a túlhűtött – fagyáspont alatti hőmérsékletű, de folyékony – víz szobahőmérsékleten kiöntve hirtelen megfagy. A csíkképződéshez szükséges hőmérséklet pontosan meghatározható, ezért előre lehet is tudni, hol és mikor lesz látható a jelenség.

A chemtrail-konteó szerint az égen látható kondenzcsíkok egy része valójában nem ennek a természetes fizikai jelenségnek az eredménye. A szokásosnál hosszabb ideig látható csíkok eszerint nem olyan átlátszó okokra vezethetők vissza, mint a hőmérséklet és a légnyomás, hanem a repülőgépek által titokban eregetett méreganyagról van szó, amellyel valakik éghajlatot befolyásolnak vagy beoltják a lakosságot vagy fertőzést terjesztenek vagy népességszámot szabályoznak vagy tudatot módosítanak vagy titkos fegyvert tesztelnek, vagy ez mind egyszerre. De mi indította el ezt a fura hóbortot?

Geofegyver és méregpermet

Bár csak az utóbbi néhány évben került az összeesküvési toplisták élére a chemtrail, azért nem teljesen új jelenség. Már 1951-ből is találni rá utalást, bár akkor még érthetőbb volt a meglepődés, hiszen sokkal ritkább volt a légi forgalom, így nem csoda, hogy az emberek rácsodálkoztak a korábban nem látott csíkokra. De a mérgező kondenzcsíkok először a kilencvenes évek közepén hálózták be igazán a dolgok mögé látók mindig éber közösségét.

1996-ban történt, hogy az amerikai légierő tudósai megjelentettek egy tanulmányt, amelyben arról tanakodtak, hogyan lehetne az időjárás manipulációját fegyverként használni. Az írás egy fiktív jövőbeli – egészen pontosan 2025-ös – forgatókönyvet boncolgatott, amelyben a hadsereg alternatív tudományos eszközök bevetésére kényszerül. Maga az időjárás-befolyásolás ötlete egyébként nem feltétlenül ördögtől való dolog. Az angolul geoengineeringként emlegetett, ma még a gyakorlatban nem nagyon létező módszerek közé tartozik, amelyekkel a tudósok lehűtenék a bolygót, ha minden kötél szakadna, és már nem tudnánk mit kezdeni a klímaváltozással.

1999-ben aztán egy William Thomas nevű újságíró dobta be a köztudatba a témát a mérgező kondenzcsíkokról szóló cikkével, és ő azóta is rendíthetetlenül tolja a chemtrail-szekeret. A cikk részben a légierő fenti tanulmányán alapult, de egy 1991-es szabadalomról is írt, amely a globális felmelegedés megfékezésére használná az égi permetezést, olyan részecskéket juttatva a felhőkbe, amelyek hatékonyabban vernék vissza a napfényt. Ezzel a felhőkifehérítő ötlettel egyébként azóta is aktívan foglalkoznak a környezettudósok.

További olaj volt a tűzre egy 2001-es amerikai törvénytervezet, amely örökre betiltotta volna az űrfegyverek használatát. A javaslat benyújtója a szövegben definíciószerűen felsorol mindenféle egzotikus fegyvert, itt szerepel a chemtrail is, olyanok között, mint a plazma- vagy a földönkívüli fegyverek. A javaslatot rövid úton elutasították, de ahhoz elég ismertté vált, hogy a konteósok a chemtrail-terv létezésének újabb bizonyítékaként könyveljék el.

Felhőbe költözött a halál?

A chemtrailhívők legfontosabb érve, hogy a méreg hatása kimutathatóan egészségkárosító. Gyakran találkozni például olyan állításokkal, hogy a földben vagy az esővízben minden eddiginél magasabb mennyiségű alumíniumot (vagy éppen báriumot, stronciumot, stb) mértek. Ezek a mérési adatok helyesek, csakhogy valójában teljesen normális és ártalmatlan koncentrációkat mutatnak.

A másik, még közvetlenebb érv, hogy az utóbbi években jelentősen feljöttek a halálozási listán a légúti megbetegedések, nyilván a chemtrail miatt. Az valóban igaz, hogy 2008-ban ez a halálok betört a top háromba, de nem azért, mert többen haltak volna meg miatta, hanem mert jelentősen csökkent az évtizedekig a harmadik helyen álló stroke-halálesetek száma.

A chemtrail a konteók szokásos receptje szerint készült: végy néhány tényt, ragadd ki őket a kontextusukból, varázsolj közéjük ok-okozati kapcsolatot, hintsd meg néhány misztikus hangzású konteós alaphozzávalóval, igény szerint kombináld más összeesküvésekkel, és bumm, már kész is az új világrendet szorgosan építgető tudjukkik titkos népirtó fegyvere. Indulhat a chemtrailellenes békemenet, a tudósok meg elhúzhatják a gyanús fehér csíkot.  • Csok