Hülyeség a szifiliszre kéken világító óvszer

image558b479b4d8069.78140367
2015.06.25. 11:12
6 hozzászólás

A világ összes lapja elhitte, hogy létezhet szexuális úton terjedő betegségeket kimutató óvszer, ami a szifiliszre kéken, a chlamydiára zölden, a herpeszre sárgán, a HPV-re lilán fluoreszkál. Az S.T. EYE névre keresztelt óvszerrel három tinédzser ezer fontot nyert egy diákoknak kiírt tudományos versenyen.

A legtöbb újság elfelejtette hozzátenni, hogy ez még csak egy ötlet, és nincs részletesen kidolgozva a megvalósítása. Magyarán, az S.T. EYE még nem létezik, és senki sem tudja megmondani, hogy mikor kerülhet a boltokba. Lehet, hogy pár éven belül, lehet, hogy soha.

A BBC által megkérdezett tudósok szerint léteznek olyan módszerek, amelyekkel gyorsan kimutatható a kórokozók jelenléte. Ahhoz azonban, hogy mindez egy óvszerben is működjön, további vegyi anyagokat igényelhet, és nyilvánvalóan meg kell még bizonyosodni arról, hogy ezek nem okoznak irritációt, nem mérgezők vagy ártalmasak. Egyáltalán nem biztos, hogy rendelkezésünkre állnak a megfelelő alapanyagok. 

Ezenkívül olyan banális kérdések is felmerülnek, hogy milyen színben fluoreszkál majd az óvszer, ha a felhasználóknak többféle betegségük van.