Kamu a muszlimokat kiosztó polgármester sztorija

2015.09.04. 16:21
8 hozzászólás

Muszlim szülők azt követelték, hogy Montreal (Kanada) egyik elővárosának minden iskolai menzájáról tiltsák ki a disznóhúst. A polgármester elutasította a követelést, a jegyző pedig levelet küldött minden szülőnek, amelyben megmagyarázta, hogy miért.

– így kezdődik a magyar közösségi média aktuális sztáranyaga, és a folytatásában a polgármester szelíd szavakkal meg is magyarázza a dühös szülőknek, hogy miért nem fognak az ő szabályaik szerint élni. A történet futótűzszerűen terjed, csak a magyar net egyik legsötétebb mocsaraként ismert Mindenegybenen közel hatezer megosztásnál jár. Annak ellenére – vagy éppen azért? –, hogy már a címben jelzi, hogy nem lő túl magasra intellektuálisan, amikor előzékenyen odaírja zárójelben, hogy Montreal melyik országban van.

Amikor egy történet ennyire didaktikus, tanmeseszerűen fekete-fehérek a szereplői, és hiányzik belőle a konkrétumok legkisebb morzsája is (sehol egy név, egy dátum, egy forrás), az mindig gyanús. A Google nagyjából két perc alatt le is buktatja: egy szó sem igaz belőle.

A mese eredeti verziója Belgiumban játszódik, egy Ath nevű városban, ez 2013-ban terjedt el francia nyelvterületeken, és annyira elterjedt, hogy még egy online petíció is született a muszlimoknak ellenálló hős városatya támogatására. A polgármester, Marc Duvivier hivatalos sajtóközleményt adott ki, amiben tisztázta, hogy az egész történet kitaláció. 2014 végén később jelent meg az újabb mutáció a sztoriból, ez copy/paste módszerrel született a belga eredetiből, csak a helyszínt írták át Montrealra. Ennek egy elég esetlen magyar fordítása robbant most nagyot a hazai közösségi médiában. A kanadai verziót egyébként szintén cáfolta a hírbe hozott polgármester.