Menekültellenes kamuképek árasztották el a netet

2015.09.15. 08:28
181 hozzászólás

Az elmúlt hetekben több olyan kép is terjedt az interneten, amik menekültekkel kapcsolatos valótlan állításokkal együtt jelentek meg.  Az egyik talán legismertebb kép már itthon is bejárta a netet. Ezzel többen azt próbálták sugallni, hogy terroristák is százszámra jönnek Európába a menekültekkel. A bizonyíték pedig ez a fotópár lenne, amelynek egyikén egy fegyveres férfit látunk, a másikon pedig ugyanazt a férfit, de már Európában.

A férfi azonban a lázadók egyik parancsnoka volt, egy 700 tagú csapatot vezetett a szír polgárháborúban. A harmincéves férfival az AP készített interjút Kosz szigetén, a zöld pólós kép is akkor készült. Ezt használták fel a menekültellenesek, hogy meggyőzzék a gyanútlan netezőket.

Ez talán a leghíresebb kép, amivel a menekültek ellen hergelnek, még Magyarországon is ezzel riogatott a kormányközeli média. Emellett a többi menekültképes hoaxot is összegyűjtötte a Vice újságírója.

A menekültek valójában izompacsirták

A menekültellenesek egyik érve, hogy nem is háború ellen menekülő szerencsétlen emberekről van szó. Elég csak a képre nézni, ugye? Nem meglepő, hogy ez sem igaz. A kép eredetijét nem is Európában készítették, 2013-ban fotózták Ausztráliától északnyugatra, a Karácsony-szigeten. Az eredeti képen látni is az ausztrál parti őrség egyenruhás tagját.

Gyáva férfiak, akik hátrahagyták feleségeiket és gyerekeiket

A fenti képen például csak egy csapatnyi férfit látni, amint épp megérkeznek a müncheni pályaudvarra. Asszony és gyerek nem látható a képen. Csoda, hogy felháborodik a gyanútlanul facebookozó, menekültektől rettegő internetező? A valóság azonban jól látható a Reuters videóján, ahonnan ezt a képet kivágták: asszonyok, gyerekek és egészen pici babák, amint régen nem látott rokonaikkal találkoznak. Vagy csak egymást ölelik át megkönnyebbülten a hónapokig tartó vándorlás után.

Hamis fotók

Néha annyira átlátszó hazugsággal próbálnak befolyásolni, hogy csak elkerekedett szemmel ülünk. De így is akadnak ezrek, akik megosztják ezeket a képeket is. A fenti fotó például több mint húsz éve, 1991-ben készült. Nem a szíriai menekülteket mutatja, albánok ezrei próbáltak akkor Olaszországba menni.

Az Iszlám Állam most foglalja el Európát

A szélsőjobbosok szerint a fenti kép bizonyíték arra, hogy a terrorszervezet katonái Európa felé tartanak. A képet valójában két éve készítette az ENSZ, és szíriai menekülteket mutat, ahogy éppen átkelnek a Tigris folyón, hogy Irakba menjenek.

Ennek párja az a fotó, amely egy férfit ábrázol, egyszer teljes fegyverzetben Szíriában, egyszer Németországban a barátjával. Ráfogták, hogy terrorista, pedig elég csak az egyenruháját megnézni, és kiderül, hogy kurd felkelőről van szó. Ők azok, akik kérlelhetetlenül harcolnak hónapok óta az ISIS ellen.