Menekültellenes kamuképek árasztották el a netet

2015.09.15. 08:28
181 hozzászólás

Az elmúlt hetekben több olyan kép is terjedt az interneten, amik menekültekkel kapcsolatos valótlan állításokkal együtt jelentek meg.  Az egyik talán legismertebb kép már itthon is bejárta a netet. Ezzel többen azt próbálták sugallni, hogy terroristák is százszámra jönnek Európába a menekültekkel. A bizonyíték pedig ez a fotópár lenne, amelynek egyikén egy fegyveres férfit látunk, a másikon pedig ugyanazt a férfit, de már Európában.

A férfi azonban a lázadók egyik parancsnoka volt, egy 700 tagú csapatot vezetett a szír polgárháborúban. A harmincéves férfival az AP készített interjút Kosz szigetén, a zöld pólós kép is akkor készült. Ezt használták fel a menekültellenesek, hogy meggyőzzék a gyanútlan netezőket.

Ez talán a leghíresebb kép, amivel a menekültek ellen hergelnek, még Magyarországon is ezzel riogatott a kormányközeli média. Emellett a többi menekültképes hoaxot is összegyűjtötte a Vice újságírója.

A menekültek valójában izompacsirták

A menekültellenesek egyik érve, hogy nem is háború ellen menekülő szerencsétlen emberekről van szó. Elég csak a képre nézni, ugye? Nem meglepő, hogy ez sem igaz. A kép eredetijét nem is Európában készítették, 2013-ban fotózták Ausztráliától északnyugatra, a Karácsony-szigeten. Az eredeti képen látni is az ausztrál parti őrség egyenruhás tagját.

Gyáva férfiak, akik hátrahagyták feleségeiket és gyerekeiket

A fenti képen például csak egy csapatnyi férfit látni, amint épp megérkeznek a müncheni pályaudvarra. Asszony és gyerek nem látható a képen. Csoda, hogy felháborodik a gyanútlanul facebookozó, menekültektől rettegő internetező? A valóság azonban jól látható a Reuters videóján, ahonnan ezt a képet kivágták: asszonyok, gyerekek és egészen pici babák, amint régen nem látott rokonaikkal találkoznak. Vagy csak egymást ölelik át megkönnyebbülten a hónapokig tartó vándorlás után.

Hamis fotók

Néha annyira átlátszó hazugsággal próbálnak befolyásolni, hogy csak elkerekedett szemmel ülünk. De így is akadnak ezrek, akik megosztják ezeket a képeket is. A fenti fotó például több mint húsz éve, 1991-ben készült. Nem a szíriai menekülteket mutatja, albánok ezrei próbáltak akkor Olaszországba menni.

Az Iszlám Állam most foglalja el Európát

A szélsőjobbosok szerint a fenti kép bizonyíték arra, hogy a terrorszervezet katonái Európa felé tartanak. A képet valójában két éve készítette az ENSZ, és szíriai menekülteket mutat, ahogy éppen átkelnek a Tigris folyón, hogy Irakba menjenek.

Ennek párja az a fotó, amely egy férfit ábrázol, egyszer teljes fegyverzetben Szíriában, egyszer Németországban a barátjával. Ráfogták, hogy terrorista, pedig elég csak az egyenruháját megnézni, és kiderül, hogy kurd felkelőről van szó. Ők azok, akik kérlelhetetlenül harcolnak hónapok óta az ISIS ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!