Mégse hívnak senkit úgy, hogy Phuc Dat Bich

2015.11.25. 12:01

A napokban bejárta az angol nyelvű médiát – és nem is csak a bulvárlapokat – egy Phuc Dat Bich nevű vietnami származású ausztrál férfi esete. A nagy figyelem annak volt köszönhető, hogy a keleties név angolul kiejtve könnyen félreérthető. Mintha itthon úgy hívnának egy ázsiai származású magyart, hogy Bhazda Khur Vat. A BBC még egy videót is készített arról, hogyan kell akkurátus vietnamisággal kiejteni a nyugati szem számára szokatlan nevet. Eszerint nem is Fák Det Bics, hanem Fú Da Bik lenne a helyes változat:

Aztán persze kiderült, hogy az egész kamu, az úriember neve valójában a jóval unalmasabb Joe Carr, és az egészet csak azért csinálta, hogy a média meghekkelésével felhívja a figyelmet arra, mekkora mellélövések származhatnak abból, hogy a Facebook mindenkit a valódi neve használatára kötelez. Mellesleg pedig azt is megmutatta, milyen könnyű széttrollkodni a mainstream médiát.

10945598 1604099093156689 280838691123663519 n
Fotó: Phuc Dat

Bár a sztorit csak múlt héten kapta fel a média, Carr még januárban tett ki egy képet Facebookra, amelyen egy útlevél látható a fotójával és a kamu névvel. A férfi a kép alatti szövegben fakadt ki, hogy milyen irritáló, hogy senki nem hiszi el, hogy ez a neve. Saját bevallása szerint a Facebook többször le is tiltotta, mert azt hitték hogy viccel (és jól hitték, bár azt nem tudni, hogy valóban voltak-e letiltások, vagy ez is a sztori része).

Azzal vádoltak, hogy hamis és félrevezető nevet használok, amit nagyon offenzívnak találnak mások. Azért, mert ázsiai vagyok? Azért?

Carr szerint az egész egyszerű barátok közti ugratásnak indult, mielőtt elszabadult volna, hogy hülyét csináljon a fél nyugati sajtóból. A férfi számára a média hitelét vesztette ugyan, az emberekben viszont pozitívan csalódott. Sok támogatást kapott tőlük, ezért bízik benne, hogy az eset bátorítást adhat a valóban érdekes és egyedi nevű embereknek is.

Az igazi fordulat persze az lenne, ha Joe Carr újabb posztban jelentené be, hogy valójában mégis csak Phuc Dat Bichnek hívják, és az újabb trükköt is mindenki benézte. Végül is a felhasználónevét még mindig nem változtatta meg, és Phuc Dat Bich-es útlevelet már mutatott, Joe Carr névre szólót viszont még nem. Ráadásul az “igazi” nevet is elég kamugyanússá teszi, hogy jokernek kell ejteni.

Amíg ez a fordulat nem következik be, engedjék meg, hogy az alábbi számmal búcsúzzunk a fiktív karaktertől. Küldenénk Mr Bichnek és mindenkinek, aki szereti:

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM