Nem gyászol, párosodni akar a kenguru

2016.01.14. 14:24

Éjjel bejárta a netet néhány szívszorongató fotó az USA-ban, amelyen egy nőstény kenguru haldoklik. A fotós, Evan Switzer azt írta a képekről, hogy egy hím kenguru ölében ringatta a nőstény fejét az élete utolsó pillanataiban. „Nagyon különleges dolog volt, gyászolta párját” – kommentálta a képet a fotós.

A szakértőnek viszont van egy rossz hírük: a képen egyáltalán nem az történik, amire a fotós gondolt, a szituáció nem ennyire romantikus (bár, kinek mi, ugye). A gyászoló kenguru valójában éppen párosodni próbál a halott nősténnyel, sőt, elég valószínű, hogy ő okozta azokat a sérüléseket is, amikbe az állat belehalt – ezek az állatok ilyenkor gyakran agresszívek. Legalábbis így a Guardiannek nyilatkozó ausztrál Derek Spielman állatorvos patológus így gondolja, ő meg csak tudja.

Kangaroo web 1024
Fotó: sciencealert.com

A patológussal egyetért Mark Eldridge emlőskutató is. „Ez a hím azért próbálja felállítani a nőstényt, hogy párosodjon vele. A hímen látszik, hogy éppen nagyon stresszes állapotban van, karjai azért nedvesek, mert nyugtatásból nyalogatta magát. Szexuálisan is izgatott: látszik, ahogy kilóg a hímvesszője a herezacskó mögül” – mondja a szakértő. Az erszényeseknél a pénisz a herezacskó mögött van.

A fotók amúgy az ausztrál River Heads területén készültek, és keleti szürke óriáskengurukat ábrázolnak. Ezek az állatok egész évben tudnak párosodni, de leggyakrabban tavasszal és nyár elején szoktak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport