DOLGOZÓK FIGYELEM! Pénteken is kell melózni!

2017.08.02. 12:34
20 hozzászólás

DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!!

Tízezrével osztják a Facebookon a fenti ordibálást, ami jellemzően a jól ismert álhíroldalak valamelyikére vezet. A képlet a szokásos: brutál clickbait cím + hablaty és katyvasz + szövegértési nehézségekkel küzdő célközönség = profit.

Ha jól nyomoztunk, akkor először a palyazatfigyelo.info című retteneten jelent meg a több forrásból agyatlanul összeollózott szöveg, amit aztán átvett a Mindenegyben és az a-znewsonline.com újgenerációs kamuszaksajtó is, hogy alaposan megtolja a megosztások szekerét.

Nyilván a fentieket Facebookon – jellemzően olvasás nélkül – megosztók kapásból arra gondolnak, hogy munkaszüneti napot rendel el péntekre a kormány, aminek ez ugye hatásköre lehetne. Mondanunk se kell (vagyis, dehogynem, mondjuk), hogy kánikula ide vagy oda, ilyet nem tett a kabinet. Ergo, senki ne maradjon otthon pénteken azzal a felkiáltással, hogy “dejszen a Facebookon bemondták, hogy nem kell menni dolgozni!”

Ami vicces (avagy szomorú), hogy tulajdonképpen ezt az álhíroldalak sem mondják direktben, csupán rájátszanak a pongyola fogalmazással a féligazságokból összemásolt cikkben arra, hogy a facebookozók jelentős része felületesen, vagy még úgy sem olvassa el azt, amit megoszt. Mert végül is mit is állít a cím? “MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL”, tehát nem azt, hogy munkaszüneti napot rendeltek el, kijelentő módban.

Valahol a szöveg végén is csak annyi áll, hogy “A hőség miatt munkaszünetet rendelhetnek el. A munkáltató köteles óránként 10 perc szünetet és védő italt biztosítani.” Tehát szó sincs benne arról, hogy valóban munkaszüneti napot rendelt volna el péntekre a kormány, max arról, hogy a munkáltatók egyedileg dönthetnek arról, hogy rendkívüli pihenőidővel szakítják meg a munkanapot. Ezzel kapcsolatban az Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya valóban adott is ki korábban felhívást a jelenleg tapasztalható hőhullám miatt.

De ez igazából mindegy is, aki kattintott, az már termelte is az átverős hirdetésekkel zsúfolásig telt oldalnak a bevételt, az álhíroldalak gazdái dörzsölik a markukat, a gyöngyöző homlokú dolgozók pedig pár napig még abban a hitben izzadhatnak a melóhelyeken, hogy pénteken nem kell bemenni termelni.

(Kárpátalján bezzeg tényleg csökkentik a hőség miatt a munkanap időtartamát. Az MTI jelentése szerint munkanap hosszának egyórás csökkentését rendelte el szerdától jövő csütörtökig Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója. A megyevezető azért döntött a napi munkaidő rövidítéséről, mert Kárpátalja területének nagyobb részén az időjárás-előrejelzés szerint augusztus 2. és 10. között 36 fokos hőség várható, de a déli fekvésű Nagyszőlősi és Beregszászi járásokban 38 fokra számítanak. A kormányzó szerint ilyen nagy melegben nem lehet hatékonyan dolgozni, ez csak légkondicionált helyiségekben lehetséges, amelyekből Kárpátalján kevés van, ezért indokolt a munkarend módosítása a legmelegebb napokra. A kieső munkaórákat augusztus végén és szeptember elején kell pótolni, amikor enyhül a hőség. Rendeletében Hennagyij Moszkal azt is javasolja a vállalatok vezetőinek, hogy a munkavégzés során növeljék a szünetek időtartamát, és a munkahelyeken korlátozzák a fokozott biztonságot igénylő műveletek végzését.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?