DOLGOZÓK FIGYELEM! Pénteken is kell melózni!

2017.08.02. 12:34

DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!!

Tízezrével osztják a Facebookon a fenti ordibálást, ami jellemzően a jól ismert álhíroldalak valamelyikére vezet. A képlet a szokásos: brutál clickbait cím + hablaty és katyvasz + szövegértési nehézségekkel küzdő célközönség = profit.

Ha jól nyomoztunk, akkor először a palyazatfigyelo.info című retteneten jelent meg a több forrásból agyatlanul összeollózott szöveg, amit aztán átvett a Mindenegyben és az a-znewsonline.com újgenerációs kamuszaksajtó is, hogy alaposan megtolja a megosztások szekerét.

Nyilván a fentieket Facebookon – jellemzően olvasás nélkül – megosztók kapásból arra gondolnak, hogy munkaszüneti napot rendel el péntekre a kormány, aminek ez ugye hatásköre lehetne. Mondanunk se kell (vagyis, dehogynem, mondjuk), hogy kánikula ide vagy oda, ilyet nem tett a kabinet. Ergo, senki ne maradjon otthon pénteken azzal a felkiáltással, hogy “dejszen a Facebookon bemondták, hogy nem kell menni dolgozni!”

Ami vicces (avagy szomorú), hogy tulajdonképpen ezt az álhíroldalak sem mondják direktben, csupán rájátszanak a pongyola fogalmazással a féligazságokból összemásolt cikkben arra, hogy a facebookozók jelentős része felületesen, vagy még úgy sem olvassa el azt, amit megoszt. Mert végül is mit is állít a cím? “MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL”, tehát nem azt, hogy munkaszüneti napot rendeltek el, kijelentő módban.

Valahol a szöveg végén is csak annyi áll, hogy “A hőség miatt munkaszünetet rendelhetnek el. A munkáltató köteles óránként 10 perc szünetet és védő italt biztosítani.” Tehát szó sincs benne arról, hogy valóban munkaszüneti napot rendelt volna el péntekre a kormány, max arról, hogy a munkáltatók egyedileg dönthetnek arról, hogy rendkívüli pihenőidővel szakítják meg a munkanapot. Ezzel kapcsolatban az Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya valóban adott is ki korábban felhívást a jelenleg tapasztalható hőhullám miatt.

De ez igazából mindegy is, aki kattintott, az már termelte is az átverős hirdetésekkel zsúfolásig telt oldalnak a bevételt, az álhíroldalak gazdái dörzsölik a markukat, a gyöngyöző homlokú dolgozók pedig pár napig még abban a hitben izzadhatnak a melóhelyeken, hogy pénteken nem kell bemenni termelni.

(Kárpátalján bezzeg tényleg csökkentik a hőség miatt a munkanap időtartamát. Az MTI jelentése szerint munkanap hosszának egyórás csökkentését rendelte el szerdától jövő csütörtökig Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója. A megyevezető azért döntött a napi munkaidő rövidítéséről, mert Kárpátalja területének nagyobb részén az időjárás-előrejelzés szerint augusztus 2. és 10. között 36 fokos hőség várható, de a déli fekvésű Nagyszőlősi és Beregszászi járásokban 38 fokra számítanak. A kormányzó szerint ilyen nagy melegben nem lehet hatékonyan dolgozni, ez csak légkondicionált helyiségekben lehetséges, amelyekből Kárpátalján kevés van, ezért indokolt a munkarend módosítása a legmelegebb napokra. A kieső munkaórákat augusztus végén és szeptember elején kell pótolni, amikor enyhül a hőség. Rendeletében Hennagyij Moszkal azt is javasolja a vállalatok vezetőinek, hogy a munkavégzés során növeljék a szünetek időtartamát, és a munkahelyeken korlátozzák a fokozott biztonságot igénylő műveletek végzését.)