Jelek harca

Expeditív vagyok, hatékony és gyors

2008. július 30., 08:21 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Lényegre törő mozdulatokkal bedugom a 3G-s kártyát a laptopba, majd sebességet mérek. A T-Mobile hálózata illik sikeres üzletember-attitűdömhöz, 4,5 megabitet szerzek, tehát 450 métert haladhatok célom felé. Úgy érzem, ez a nap sem tartogat számomra meglepetéseket, életem csiszolt gyémánt, kiszámíthatóan érkező Concorde.

Oktogon
Letöltés: 4500 kbit/sMegtehető méterek: 450 m

Erős kezdet

2008. július 30., 08:20 Módosítva: 2009.02.07 11:07

A kisföldalatti oktogoni megállója mellett keresek szabad spotot, de a zöld szemetes tetejére dobott gép nem talál semmi. Pedig 16 vezetéknélküli hálózatot lát, de mindegyiket levédték. Aztán hirtelen megjelenik egy nyitott wifi, majd még egy. Megszólít a gép: akarok-e csatlakozni a Mcdonald's wifijéhez. Persze, csináld, mondom, és örülök, hogy folynak a gépbe az ingyenes bitek. Befogom a jelet, mérek: 1,7 megabit másodpercenként, máris 170 méterrel közelebb kerültem a Kossuth térhez, ahol remélem, hogy lesz valami tüntetés, gulyáságyú, ingyen kaja.
 

Oktogon
Letöltés: 1700 kbit/s Megtehető méterek: 170m

Küzdelem indul

2008. július 30., 08:10 Módosítva: 2009.02.07 11:07

3G vagy wifi? Ha túlélőtúrára indul, melyikkel vágjon neki Budapestnek? Előbbi mellett szól, hogy elvileg mindenhol rendelkezésre áll, utóbbi viszont néha nagyobb sávszélességet kínál, ráadásul ingyen. Elképzelhető, hogy hotspotról hotspotra ugrálva száraz lábbal át lehet érni a város egyik végéből a másikra? Van, hogy csak a 3G segít? Útnak indítottunk két felhasználót, az ingyenes hálózatokat kereső műszaki végzettségű költöt, Wifi Vilit, valamint a menő üzletember Három Gézát, hogy kiderítsék, melyiket érdemes választani, melyik nyújt nagyobb sávszélességet.

A szabályok egyszerűek: adott nyomvonalon kell végighaladniuk a résztvevőknek, egyikőjük csak a T-Mobile-os 3G-kártyáját, másikuk csak a laptopba épített wifi-csipet használhatja, és csak ingyenes hálózatokra csatlakozhat rá. A verseny az Oktogonnál kezdődik, ahol mindkét résztvevő megméri a letöltési sebességet.

A mért érték alapján Vili és Géza kiszámolja, mennyit léphet előre: minden egyes megabit száz méter haladást tesz lehetővé (például 3,6 megabites letöltés mellett 360 métert haladhat a versenyző), munkájukat GPS segíti. Ha elérték a kijelölt távolságot, újra mérnek, és így tovább. Ha nincs sávszélesség, tovább mehetnek, de az így megtett távolságot az út végén levonjuk tőlük.

Az nyer, aki kevesebb méréssel jut el az Oktogontól a Kossuth térre.

A küzdelem indul, harcba szállnak a jelek. Hajtsák be a zsalugátereket és bújjanak el!