11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Szökésben van a magyar warezkirály

2009.04.17. 15:40 Módosítva: 2009.04.17. 15:43
A Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást indított K. Balázs és nyolc társa ellen, miután öt szerverteremben 43 szervert, és a hatóság becslése szerint 200-250 terabyte jogvédett tartalmat foglaltak le a keddi warezrazzián. A warezszerverek egy részét dupla padlóba rejtve találták meg, a lefoglalt adatmennyiség világviszonylatban is rekordnak számíthat. Hatan előzetes letartóztatásba kerültek, K. Balázs külföldre menekült.

Egy korábbi warezrazzián még a rendőrség oldalán, szakértőként vett részt az az internetvállalkozó, akit most nyolc társával együtt üzletszerűen elkövetett szerzői jogsértéssel gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A hatóság szerint a gyanúsítottak 2006 augusztusától több gazdasági társaság nevében eljárva legális szerverhoszting szolgáltatással leplezték több száz smswarez, smsweb és torrentoldal működtetését, melyek emelt díjas sms-ek ellenében jogvédett tartalmak letöltését tették lehetővé. K. Balázs és társai az illegális szolgáltatásokat kéretlen reklámlevelekben hirdették.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2007 óta nyomoz az ügyben. 2009 márciusában szakértőt rendeltek ki, aki tíz warezszerveren vizsgálódott, és arra a megállapításra jutott, hogy K. Balázs és társai több mint 21 ezer szerzőnek legalább 365 millió forintos kárt okoztak.

A keddi warezrazzia idején öt szerverteremben volt házkutatás, 43 warezszervert foglaltak le, összesen 200-250 terabyte jogvédett tartalommal. Az NNI szerint a világon ezidáig egyidőben lefoglalt legnagyobb mennyiségű illegális tartalom 65 terabyte volt, tehát feltehetően rekordot döntöttek. A warezszerverek egy részét a dupla padlózatban elrejtve találták meg a rendőrök.

A warezrazzia idején kilenc embert vontak eljárás alá, közülük hat embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. A csoport vezetője, K. Balázs azonban - ahogyan azt már tegnap megírtuk - elkerülte a letartóztatást, és jelenleg is szökésben van. Az Index kérdésére Gazdag Tibor, az NNI Bűnügyi Főosztály Csúcstechnológiai Osztályának vezetője azt mondta, hogy K. Balázs feltehetően külföldre menekült.

Ahogyan arról tegnap már beszámoltunk, K. Balázs tavaly egy dominikai offshore cég mögé próbálta rejteni a warezzel és a spammel kapcsolatos tevékenységeit, vállalkozásai visszatérő vendégek voltak a spammerek leleplezésére szakosodott magyar Spamwiki szégyenfalán.

A cikket itt lehet kommentálni  • Hírek
  • Bankszámla