Emberi jogi bíróságra megy a Pirate Bay

2009.06.26. 16:55 Módosítva: 2009.06.26. 17:03
Már hivatalos, hogy nem lesz új tárgyalás a Pirate Bay ügyében, ahol a bíróról kiderült, hogy olyan szervezetek tagja, amik a vádat képviselő szövetség részei. A kalózok az EU emberi jogi bíróságához fordulnak.

Már két hete kiszivárgott a sajtóba a svéd bíróság által kijelölt vizsgálóbizottság döntése, de csak most lett hivatalos az ítélet: a világ legnagyobb torrentoldalának üzemeltetőit egy-egy év börtönre és 800 millió forintos bírságra ítélő bíró nem volt elfogult.

A részrehajlás vádja azért merült fel, mert a kalózok támogatói kiderítették, hogy a bíró, Tomas Norström két olyan szerzői jogvédő szervezetnek is tagja (sőt, az egyiknek az igazgatótanácsában is benne van), amelyek szigorúbb szerzői jogi törvényekért lobbiznak, és tagjai az IFPI-nek, annak a nemzetközi kiadói szövetségnek, ami beperelte a Pirate Bayt. A kalózok szerint ez a tagság összeférhetetlen azzal, hogy Norström egy olyan perben hozzon ítéletet, ahol a felperes maga az IFPI, és a vád ügyvédei közül többen is ugyanazoknak a szervezeteknek a tagjai, mint a bíró.

A vizsgálóbizottság (amelynek több tagja kapcsán merültek fel egyébként a bíróhoz hasonló kapcsolatok a vád képviselői felé) most hivatalosan is kimondta, hogy Norström nem volt részrehajló, és a szerzői jogvédő szervezetek kizárólag szakmai továbbképzést jelentettek számára, hogy a jelenséget objektíven, minden oldalról meg tudja vizsgálni.

A kalózok jogi képviselői szerint ez a döntés alapvetően rengeti meg a svéd igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Az európai parlamentbe nemrég bejutott kalózpárt képviselője, Christian Engström azt mondta, ez már politikai ügy, és messze túlmutat a torrentoldal négy fenntartóján.

Peter Sunde, a Pirate Bay szóvivője a Twitter-oldalán jelentette be, hogy az Európai Unió emberi jogi bíróságához fordulnak, miután világossá vált, hogy a svéd bíróság szerzői jogi ügyekben nem tud objektív döntéseket hozni. A vád ügyvédei szerint mindez csak időhúzás a kalózok részéről.  • Hírek
  • Hírek