Nem volt elfogult a bíró a Pirate Bay perében

2009.06.10. 10:15 Módosítva: 2009.06.10. 10:22
Folytatódik a Pirate Bay szappanoperája a svéd bíróságon: igaz, hogy a kalózokat elítélő bíró olyan szervezetek tagja, amelyek a vádat képviselik az ügyben, a vizsgálóbizottság szerint ez még nem jelenti azt, hogy részrehajló lett volna. Új tárgyalás így nem lesz, de a per folytatódik, mert a védelem és a vád is fellebbezett.

Döntött a svéd igazságszolgáltatás által kijelölt bizottság Tomas Norström, a Pirate Bay perének részrehajlással megvádolt bírója ügyében. A döntés még nem hivatalos, de kiszivárgott a svéd sajtóba: először a Svenska Dagbladet című lap számolt be arról, hogy Norströmöt tökéletesen pártatlannak találta a vizsgálóbizottság.

A világ legnagyobb torrentoldalának perében Norström első fokon 30 millió svéd koronára (kb. 800 millió forint) és egy-egy év börtönre ítélte a Pirate Bay üzemeltetőit. Nem sokkal az ítélet kihirdetése után a kalózok támogatói kiderítették, hogy a bíró tagja a Swedish Copyright Association, illetve a Swedish Association for the Protection of Industrial Property szerzői jogvédő szervezeteknek (utóbbinak az igazgatótanácsában is ott ül), amelyek szigorúbb szerzői jogi törvényekért lobbiznak. A két szervezet tagja az IFPI-nek, annak a nemzetközi kiadói szövetségnek, ami beperelte a Pirate Bayt. A vád ügyvédei közül hárman is tagok ugyanezekben a szervezetekben Norström mellett. Ez a kalózok szerint egyértelműen bizonyítja, hogy a bíró nem lehetett pártatlan a döntés meghozásakor, és erre hivatkozva új tárgyalást kértek.

Az ilyesfajta szervezetekben a tagság egy természetes útja a jogászi továbbképzésnek, a szerzői jogról való tanulásnak, indokolja a vizsgálóbizottság a kérelem elutasítását. Mivel nyilvánvalóan nem ezek a szervezetek jelentették az egyetlen forrást a bíró számára, ahonnan információkat szerezhetett a szerzői jogról, maga a tagság önmagában nem bizonyítja, hogy Norström elfogult lett volna az ítélet meghozatalakor.

Bár ez a döntés nagy csalódás a kalózok számára (és nem tesz jót a bíróság hitelének úgy általában sem), az ügynek még messze nincs vége. Az ítélet ellen egyaránt fellebbezett a védelem, ami kitart a kalózok ártatlansága mellett, és a vád is, ahol az IFPI-tag kiadócégek keveslik a büntetés pénzösszegét. Szakértők szerint akár évekig elhúzódhat a per, míg végleges, jogerős döntés születik.  • Hírek
  • Bankszámla