A Pirate Bay elveszítette az évtized perét

2009.04.17. 12:14
Egy-egy évnyi börtönre és 800 millió forintos pénzbüntetésre ítélte egy svéd bíróság a Pirate Bay torrentszájt üzemeltetőit az évtized kalózperében.

"Nyugalom. Semmi baj nem lesz a Pirate Bayjel, személyesen velünk vagy akár a fájlmegosztással. Ez csak színház, amit a médiának rendeztek" - írta a Pirate Bay egyik üzemeltetője, Peter Sunde a Twitteren, amikor jóval a hivatalos ítélethirdetés előtt megtudta, hogy társaival együtt első fokon elveszítették az évtized kalózperét. "Valójában egy kicsit LOL. Eddig csak a filmekkel történt meg, most meg a bírósági ítéletek is kijönnek a hivatalos közzététel előtt."

Az ítélet hivatalos, péntek délelőtti kihirdetésekor azonban kiderült, hogy ennél jóval súlyosabb a helyzet: Sundét és társait fejenként egy év börtönbüntetésre és 30 millió svéd koronás (kb. 800 millió forintos) pénzbüntetésre ítélték a szerzői jogok megsértésére alkalmas eszköz, vagyis a Pirate Bay felállításáért és üzemeltetéséért.

Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde és Carl Lundström
Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde és Carl Lundström

Az ítéletet megfellebbezik.

Egy éve kezdődött

Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg és Carl Lundström ellen még 2008 januárjában emeltek vádat Svédországban, mondván, hogy a 2003-ban alapított Pirate Bay nevű torrentszájt üzemeltetőiként illegálisan tették lehetővé filmek, zeneszámok és számítógépes programok letöltését. Ezért a hatályos svéd törvények szerint két év börtönbüntetés és 117 millió svéd koronás (nagyjából 3 milliárd forintos) pénzbüntetés járhat, de a per tétje ennél jóval nagyobb volt: nemcsak a fájlmegosztó mozgalom egyik vezéreként ismert Pirate Bay léte, hanem a milliók által napi szinten űzött film- és zenemegosztás gyakorlata került veszélybe.

Egy oldal a Pirate Bayről
Egy oldal a Pirate Bayről

A tárgyalás idén február 16-án kezdődött Stockholmban, és már a második napon a Pirate Bay-esek kisebb győzelmével folytatódott, mert az ellenük felhozott vádak felét ejtették. A beszámolók szerint ebben jelentős szerepe volt az ügyésznek, Hakan Roswallnak, aki nem tudta bebizonyítani, hogy az általa bemutatott .torrent fájlok valóban a Pirate Bay trackerét (fájlkövetőjét) használták. Frederik Neij, az egyik vádlott szót kért, és azt mondta a bíróságnak, hogy a vád képviselője nem érti a rendszer működését. Így Roswall elejtette a vádat, amely a "szerzői jogok megsértésének elősegítésére" vonatkozott, és azt a "hozzáférés elősegítésére" változtatta.

A King Kong-védelem

A tárgyalás harmadik napján állt elő a Pirate Bay ügyvédje, Per Samuelson az időközben híressé vált King Kong-védelemmel. Az érvelés arra az európai uniós direktívára hivatkozik, amely kimondja, hogy az információs szolgáltatások nem felelősek a rajtuk átmenő információért; ahhoz, hogy felelősségre vonhatók legyenek, nekik maguknak kell kezdeményezniük az információátvitelt. Ezt viszont a Pirate Bay esetében a felhasználók teszik meg. Ráadásul az "elősegítéshez" a jog szerint az kell, hogy az elősegítő és a bűncselekmény elkövetője szoros kapcsolatban álljanak egymással, ezt a kapcsolatot azonban a vádnak nem sikerült bizonyítania. "A vádnak be kell bizonyítania, hogy Carl Lundström személyesen kapcsolatban állt a King Kong nevű felhasználóval, akiről könnyen elképzelhető, hogy a kambodzsai dzsungelben él" – mondta emlékezetes érvelésében Samuelson.

Hakan Roswall ügyész (balra) és egy névtelen TPB-támogató
Hakan Roswall ügyész (balra) és egy névtelen TPB-támogató

A legviccesebb jelenet a per kilencedik napján következett, amikor a vád által Londonból behívott John Kennedy, a lemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) vezetője azt válaszolta a védelem kérdésére, hogy a torrentező felhasználók minden zeneszámot megvásároltak volna, ha nem a netről töltik le őket. Kennedy kijelentését hangos kacajjal fogadta a hallgatóság.

Majd jön egy másik

A per óriási köz- és médiaérdeklődés mellett zajlott, sok újság helyszíni tudósítót küldött Stockholmba, a tárgyalóterem minden nap zsúfolásig telt, az utcákon pedig látványos tüntetések zajlottak. Sokan azt jósolták, hogy a Pirate Bay-esekből egy kedvezőtlen ítélet mártírt csinál, ami hosszú távon csak árt a film- és zeneiparnak. És annak, hogy az ítélet hatására csökkenne a fájlcserélők száma, kevés az esélye. "Amikor megszabadul az ember az egyiktől, felbukkan egy másik, még nagyobb" – mondta a Reutersnek a Forrester egy elemzője. "A fájlcsereprobléma évről évre nagyobb, és a forgalmazók egyre nehezebben tudnak ellene fellépni."

Pirate Bay-párti tüntetés Stockholmban
Pirate Bay-párti tüntetés Stockholmban

"Szerintem ez felháborító" – mondta Samuelson, a King Kong-os ügyvéd nem sokkal az ítélet kihirdetése után. "Természetesen fellebbezünk. Ez az első szó, nem az utolsó. Az utolsó szó a miénk lesz."  • Hírek
  • Hírek