Új tárgyalást kér a Pirate Bay

2009.04.23. 16:55 Módosítva: 2009.04.23. 16:57
Váratlan fordulat az évtized kalózperében: a Pirate Bay üzemeltetőit börtönbüntetésre ítélő bíróról kiderült, hogy több, a vád képviselői között felsorakozó szerzői jogi szervezetnek is tagja. A védelem érdekütközésre hivatkozik, és új tárgyalást kér, pártatlan bíróval.

Alig néhány nap telt csak el azóta, hogy a svéd bíróság fejenként egy év börtönre és 30 millió svéd koronára (kb. 800 millió forint) büntette a világ legnagyobb torrentoldala, a Pirate Bay üzemeltetőit. Miközben a kalózok ügyvédei a fellebbezésre készültek, az ügyben új fordulat következett be.

Kiderült, hogy a tárgyalást vezető, és az ítéletet kimondó bíró, Tomas Norström több svéd szerzői jogvédő szervezetnek is tagja, amelyek a felperes IFPI-n keresztül (film- és zenekiadók nemzetközi érdekvédelmi szövetsége) érintettek az ügyben. Így a védelem szerint a bíró nem lehetett teljesen pártatlan az ítélet meghozatalakor. A Pirate Bay egyik ügyvédje, Peter Althin be is jelentette, hogy ezzel az indokkal az ügy újratárgyalását kéri, új, az egész ügyet teljesen semleges nézőpontból látó bíróval.

Norström a Svenska föreningen för upphovsrätt nevű szervezet (a svéd szerzői jogi szövetség) tagja, amelynek három képviselője is megszólalt a tárgyaláson a vád tanújaként. A bíró ezenkívül a szigorúbb szerzői jogi törvényekért lobbizó Svenska föreningen för industriellt rättsskydd szervezetben is elnökségi tag. A bíró a svéd rádióban azt mondta, egyáltalán nem befolyásolta őt az ítélet meghozatalában, hogy tagja ezeknek a szervezeteknek, és nem érzi, hogy bármiféle érdekütközés lenne a dologban.

A tárgyalásra eredetileg kijelölt bíróról tavaly ősszel derült ki, hogy hasonló kötődései vannak a vádat képviselő szerzői jogvédő szervezetekkel, ezért a védelem jó előre reklamált is a bíróságnál. Így került végül egy csere után Tomas Norström a bírói székbe, akinél a védelem elmulasztotta ugyanezt a háttérkutatást – vallotta be Althin a svéd rádió egyik műsorában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla