Tibor
2 °C
8 °C

Egyre valószínűbb a Pirate Bay per újratárgyalása

2009.05.13. 16:19 Módosítva: 2009.05.13. 16:22
Nemcsak a Pirate Bay perben ítéletet kimondó bíró lehetett részrehajló, de a rendőrtiszt is, aki a vád alapjául szolgáló nyomozást vezette. Szakértők szerint egyre valószínűbb az új tárgyalás, a kalózok támogatói eközben trükkös módszereket találnak ki, hogy megszivassák a vádat képviselő ügyvédi irodát.

Néhány nappal a Pirate Bay elleni per ítélethirdetése után kiderült, hogy a tárgyalást vezető bíró, Tomas Norström két svéd szerzői jogi szervezetnek is tagja, így rajtuk keresztül szoros kapcsolatban van a felperessel. Ráadásul ezt a kapcsolatot nem említette, amikor kijelölték a bírói posztra (éppen egy olyan bíró helyett, aki ellen hasonló összefonódások miatt reklamált a védelem). Norström azt nyilatkozta, mindez nem befolyásolta az ítélet meghozatalában, és teljesen pártatlan tudott maradni, a kalózok ügyvédei viszont elfogultságra hivatkozva új tárgyalást kértek.

Bár még nincs döntés az új tárgyalásról, a svéd rádió értesülései szerint egyre valószínűbb, hogy a védelem kérésének eleget tesz a bíróság. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a rendőrségi nyomozás körül is gyanús dolgok kezdenek kibontakozni. A nyomozást, amin a vádemelés alapult olyan rendőrtiszt vezette, akinek még az ügy lezárása előtt állást ajánlott a Warner Bros, és azóta is ott dolgozik. Szakértők szerint akkor is valószínű az új tárgyalás kitűzése, ha annak a kimenetele esetleg ugyanolyan lesz mint az elsőé, ugyanis az óriási médiafigyelem miatt nagyot esne az emberek bizalma az egész jogi rendszerben, ha ilyen gyanús körülmények között születne meg a végső ítélet.

Közben a torrentoldal szimpatizánsai trükkös módszert eszeltek ki arra, hogy kifizessék az ítéletben kirótt 30 millió svéd koronás büntetést, de az mégse jusson el a pert (első fokon legalábbis) megnyert szerzői jogvédő szervezethez. A Distributed Denial of Dollars nevű terv lényege, hogy az összeget a kalózok támogatói extrém kis összegekben (egykoronás címletekben) utalják el a perben a kiadókat képviselő Danowsky & Partners Advokatbyrå ügyvédi iroda számlájára. Ilyen kis összegeknél az átutalások kezelési költsége, amit a pénzt fogadó félnek fizetnie kell, pont annyi lesz, mint maga az átutalt összeg. Vagyis az ügyvédi iroda a 30 millióját rögtön ott is hagyja a banknál, aztán hogy hogyan fizeti ki a megnyert, összeget az ügyfelének, már az ő problémája.