Elemér
0 °C
10 °C

Amerikában is rászállnak a Google-re

2010.06.25. 09:29
Több állam is csatlakozik a connecticuti főügyész felhívásához: tisztán akarnak látni abban, hogy a Google hogyan és miért gyűjtött wifi-azonosítókat és jelszavakat.

Újabb fejlemény a StreetView-botrányban: a connecticuti főügyész, Richard Blumenthal vizsgálatot indít a Google ellen – a kezdeményezéshez az Egyesült Államok harminc állama csatlakozott. Blumenthal részletesen és pontosan szeretné tudni, miért és hogyan gyűjtöttek a cég Street View szolgáltatásához fényképező autói személyes adatokat azokról a wifi hálózatokról, amiket találtak.

A Google korábban azt nyilatkozta, hogy véletlenül gyűjtötték az érzékeny adatokat, mert egy programozó olyan kódot tett a szolgáltatásba, amit nem kellett volna, de a cég ennél nem ment bele a részletekbe. Blumenthal pontosan megvizsgálná, ki és mikor készítette az inkriminált kódot, és hogy erről mikor szerzett tudomást a Google. A főügyész kemény hangú levélben szólította fel a céget, hogy tisztázza magát a „személyiségi jogok elleni, mélységesen felháborító invázió” ügyében.

A Street View autói csaknem harminc országban okozhattak hasonló gondot. Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztráliában, Ausztriában, Új-Zélandon és Kanadában már folynak vizsgálatok, Franciaország pedig hétfőn csatlakozott azokhoz, akik adatvédelmi törvények megszegésével vádolják a Google-t. A francia vizsgálat már a kezdeti szakaszban azt mutatta, hogy az autók jelszavakat és banki adatokat is gyűjtöttek. A magyar adatvédelmi biztos, Jóri András is megkereste már az amerikai vállalatot az ügyben.