Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Szabad az orosz Adobe-hacker

2001.08.07. 10:17
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Dimitrij Szkljarovot, az orosz Elcomsoft vezető programozóját, akit az amerikai digitális szerzői jogi törvény megsértésével gyanúsítanak. A huszonhat éves hacker júliusban a DefCon konferencia előadójaként érkezett az Egyesült Államokba, ahol a konferencia másnapján letartóztatták. A vád: Szkljarov az Adobe eBook elektronikus könyvformátumát feltörő programjával megsértette a digitális szerzői jogi törvényt, melyért akár öt év börtönre és félmillió dolláros pénzbüntetésre is ítélhetik a kétgyermekes apát.
A hétfői félórás meghallgatáson Edward A. Infante bíró ötvenezer dolláros óvadék fejében szabadlábra helyezte Szkljarovot. A narancssárga börtön-kezeslábasban, szandálban és megbilincselve érkező programozó szabadon távozhatott, miután az Elcomsoft által folyósított pénzből kifizették az óvadékot, ám útlevele a főügyésznél maradt. Szkljarov nem hagyhatja el Észak-Kaliforniát, az augusztus 23-i előzetes meghallgatásig helyi barátja, Szergej Osoakine felügyelete alá helyezték.

Az Adobe maga alatt vágja a fát

Dimitrij és családja
A Szkljarov ellen folyó eljárás, melyet eredetileg az Adobe kezdeményezett, csak rossz publicitást hozott a cégnek. Kaliforniában, és Amerika más nagyvárosaiban is többszázan tüntettek a fiatal hacker szabadlábra helyezéséért. A tiltakozások hatására július végére az Adobe is meggondolta magát, és Szkljarov elengedését kérte a hatóságoktól - ám a törvénysértést a főügyésznek hivatalból üldöznie kell.

Tilos a másolásvédelem megkerülése

Dimitrij Szkljarovot az 1998-ban elfogadott Digital Millennium Copyright Act, a digitális szerzői jogi törvény megsértésével vádolják. A törvény szerint ugyanis illegális olyan megoldások forgalmazása, amellyel megkerülhető a jogvédett termékek másolásvédelme. Szkljarov pedig éppen ilyen programot írt, az Elcomsoft által korábban forgalmazott Adobe eBook Processor szabadon másolható PDF formátumra konvertálja a másolásvédett eBook fájlokat.

A törvény módosítását kezdeményezik

A törvényt elfogadása óta támadják különböző jogvédő és cyberaktivista csoportok. Nemrégiben pedig Rick Boucher virginiai demokrata szenátor is bejelentette, hogy a törvény Szkljarovra alkalmazott szekciójának megváltoztatását kezdeményezi. A javaslat beadására azonban legkorábban jövőre kerülhet sor, így Szkljarovot várhatóan a jelenleg érvényes törvény alapján ítélik el.  • Vennék
  • Hírek