Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Mátrix-vetítés a bíróságon

2000.07.20. 15:23
Feltört kalózfilmek vetítésével kezdődött el a héten a második DeCSS-per, amelyet nyolc filmstúdió indított januárban a ,,2600" nevű hackermagazin ellen a filmek dekódolására alkalmas szoftver terjesztése miatt. A filmgyárak a program letöltését kívánják megakadályozni, míg velük szemben a linuxos/internetes közösség jogainak megsértését látja ebben.
Kevésen múlt a főhősnő testi épsége
Iszonyatos robbanás rázta meg a bíróság épületét, amikor Trinity irányíthatatlanná vált M-109-es helikoptere becsapódott a toronyház üvegfalába. A tanú, az ügyvédek és a bíró mindannyian egy Sony VAIO laptop fölé görnyedtek, amin a Mátrix egyik klasszikus akciójelenete pörgött egymás után kétszer. Az ügyész elégedett mosollyal az arcán zárta össze laptopját, amivel bebizonyította, hogy a Mátrix internetről letölthető kalózmásolata ugyanolyan hatást gyakorol a mezei halandókra, mint az eredeti DVD.

A 2600.org hackermagazin ellen indított perben nyolc filmstúdió ügyvédi csapata a másolásvédelem kijátszására is használható szoftver terjesztésének megállítása érdekében mutatták be a filmjelenetet a per első napján. A stúdiók szerint a DeCSS-szoftver illegális, így annak forráskódja is tiltandó. A hackermagazin és a linuxos közösség azt állítja, a digitális korszak szerzői jogait védő Digital Millennium Copyright Act sérti szólásszabadsághoz fűződő jogaikat.

A DeCCS-program
Tavaly ősszel indult útjára társaival a DeCSS nevű szoftver, ami Linux alatt tette lehetővé az addig elérhetetlen DVD-lejátszást. Windows alatt erre nem volt szükség, viszont a ravasz alkalmazás is itt átvágta a filmek másolásvédelmét, s ezzel utat nyitott a szinte tökéletes képminőségű kalózmásolatok terjedéséhez. A szélrózsa minden irányába terjedő, 1-2 CD terjedelmű, tévén is kitűnően élvezhető filmek néhány hónap leforgása alatt felheccelték Hollywoodot. A filmgyárak összefogva támadást indítottak a szoftver egyetlen beazonosítható készítője, egy 15 éves norvég srác ellen, majd mintegy 100 honlapot és néhány underground újságot bepereltek, amelyek közzétették a program forráskódját. Apró adalék, hogy Linux alatt DeCSS nélkül is könnyűszerrel merevlemezre menthetők a másolásvédett filmek, csak ezt kevesen reklámozzák.
A védelem ügyvédei a meghallgatást megelőző héten Lewis Kaplan bíró leváltását kérték, amiért Kaplan korábbi munkássága alatt a mostani felperes Warner Brosnak segédkezett DVD-ügyekben, és ezért elfogult, sőt rosszindulatú lehet. Kaplan a kérést visszautasította és levezette a hétfői meghallgatást, amelyben kiderült, hogy kollégiumi egyetmisták 10 megabites vagy gyorsabb internethozzáféréssel a DeCSS program birtokában olyan szinten veszélyeztethetik a filmipar jövőjét, mint az a Napster esetében a lemezekkel történt.

A vád tanújának, Michael Shamos professzornak és hűséges segítőtársának ugyanis mindössze hat órába telt IRC-n elcserélni a Sleepless in Seattle jó minőségű, DiVX-videotömörítéssel készült kalózpéldányát a Mátrixra. Azt csak a védőügyvédek szedték ki belőle, hogy ezt az akciót megelőzte egy 20 órás művelet, amely során a romantikus vígjáték feltölthető formát nyert és amíg cserepartnert talált.

A professzor szerint egyetemén senkit nem ismer, aki filmek betömörítésével foglalkozna, és azt is elismerte, hogy ráment egy kis ideje, amíg a DVD-ről lerántott képet és hangot szinkronba hozta. Shamos szerint második nekifutásra már akár 10 óra alatt is összerakná a feltölhtető filmet. Az is kiderült, hogy a prof segítője otthonosan mozgott az internetes alvilág bugyraiban, ezért esett rá a választás.

A filmipar hat tanúval kívánja bizonyítani vádjait, míg a hackermagazin hasonló létszámú csapatot állít fel a következő hetekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?