16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30. ÉLŐ
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30. ÉLŐ
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 2

Mátrix-vetítés a bíróságon

2000.07.20. 15:23
Feltört kalózfilmek vetítésével kezdődött el a héten a második DeCSS-per, amelyet nyolc filmstúdió indított januárban a ,,2600" nevű hackermagazin ellen a filmek dekódolására alkalmas szoftver terjesztése miatt. A filmgyárak a program letöltését kívánják megakadályozni, míg velük szemben a linuxos/internetes közösség jogainak megsértését látja ebben.
Kevésen múlt a főhősnő testi épsége
Iszonyatos robbanás rázta meg a bíróság épületét, amikor Trinity irányíthatatlanná vált M-109-es helikoptere becsapódott a toronyház üvegfalába. A tanú, az ügyvédek és a bíró mindannyian egy Sony VAIO laptop fölé görnyedtek, amin a Mátrix egyik klasszikus akciójelenete pörgött egymás után kétszer. Az ügyész elégedett mosollyal az arcán zárta össze laptopját, amivel bebizonyította, hogy a Mátrix internetről letölthető kalózmásolata ugyanolyan hatást gyakorol a mezei halandókra, mint az eredeti DVD.

A 2600.org hackermagazin ellen indított perben nyolc filmstúdió ügyvédi csapata a másolásvédelem kijátszására is használható szoftver terjesztésének megállítása érdekében mutatták be a filmjelenetet a per első napján. A stúdiók szerint a DeCSS-szoftver illegális, így annak forráskódja is tiltandó. A hackermagazin és a linuxos közösség azt állítja, a digitális korszak szerzői jogait védő Digital Millennium Copyright Act sérti szólásszabadsághoz fűződő jogaikat.

A DeCCS-program
Tavaly ősszel indult útjára társaival a DeCSS nevű szoftver, ami Linux alatt tette lehetővé az addig elérhetetlen DVD-lejátszást. Windows alatt erre nem volt szükség, viszont a ravasz alkalmazás is itt átvágta a filmek másolásvédelmét, s ezzel utat nyitott a szinte tökéletes képminőségű kalózmásolatok terjedéséhez. A szélrózsa minden irányába terjedő, 1-2 CD terjedelmű, tévén is kitűnően élvezhető filmek néhány hónap leforgása alatt felheccelték Hollywoodot. A filmgyárak összefogva támadást indítottak a szoftver egyetlen beazonosítható készítője, egy 15 éves norvég srác ellen, majd mintegy 100 honlapot és néhány underground újságot bepereltek, amelyek közzétették a program forráskódját. Apró adalék, hogy Linux alatt DeCSS nélkül is könnyűszerrel merevlemezre menthetők a másolásvédett filmek, csak ezt kevesen reklámozzák.
A védelem ügyvédei a meghallgatást megelőző héten Lewis Kaplan bíró leváltását kérték, amiért Kaplan korábbi munkássága alatt a mostani felperes Warner Brosnak segédkezett DVD-ügyekben, és ezért elfogult, sőt rosszindulatú lehet. Kaplan a kérést visszautasította és levezette a hétfői meghallgatást, amelyben kiderült, hogy kollégiumi egyetmisták 10 megabites vagy gyorsabb internethozzáféréssel a DeCSS program birtokában olyan szinten veszélyeztethetik a filmipar jövőjét, mint az a Napster esetében a lemezekkel történt.

A vád tanújának, Michael Shamos professzornak és hűséges segítőtársának ugyanis mindössze hat órába telt IRC-n elcserélni a Sleepless in Seattle jó minőségű, DiVX-videotömörítéssel készült kalózpéldányát a Mátrixra. Azt csak a védőügyvédek szedték ki belőle, hogy ezt az akciót megelőzte egy 20 órás művelet, amely során a romantikus vígjáték feltölthető formát nyert és amíg cserepartnert talált.

A professzor szerint egyetemén senkit nem ismer, aki filmek betömörítésével foglalkozna, és azt is elismerte, hogy ráment egy kis ideje, amíg a DVD-ről lerántott képet és hangot szinkronba hozta. Shamos szerint második nekifutásra már akár 10 óra alatt is összerakná a feltölhtető filmet. Az is kiderült, hogy a prof segítője otthonosan mozgott az internetes alvilág bugyraiban, ezért esett rá a választás.

A filmipar hat tanúval kívánja bizonyítani vádjait, míg a hackermagazin hasonló létszámú csapatot állít fel a következő hetekben.  • Tippek
  • Hírek