Újabb bíróság tiltotta le a DVD-másoló programot

2000.01.25. 18:06
Újabb perben állnak vesztésre a DVD-másoló programok terjesztői a kiadókkal szemben. A New York-i bíróság után most a Los Angeles-i is utasította a DeCSS nevű program terjesztőit, hogy távolítsák el oldalukról a kérdéses szoftvert, míg döntés nem születik a perben.

A DVD Copy Control Association decemberben indított pert 21 megnevezett és 72 meg nem nevezett hacker és weboldal-üzemeltető ellen, akik elérhetővé tették oldalukról a programot. Bár a szoftver szerzőjének kilétét még nem sikerült megállapítani, az biztos, hogy elsőként egy 15 éves norvég srác tette ki az internetre októberben.

Két héttel később a hét legnagyobb hollywoodi filmstúdió is pert indított a DeCSS terjesztői ellen, azt követelve a dvd-copy.com, a krackdown.com és a ct2600.com oldalak üzemeltetőitől, hogy távolítsák el oldalaikról az illegális másolást lehetővé tevő szoftvert. A program terjesztői szerint a szoftver forráskódjának nyilvánosságra hozatalával csak a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorolják. Védelmezői szerint a DeCSS-t nem a DVD-k illegális másolására hozták létre, hanem azért, hogy Linuxon is lehessen DVD-ket nézni. A DVD-ipar ugyanis nem működött együtt a linuxos fejlesztőkkel, akik DVD-lejátszó programot akartak írni az operációs rendszerre. A DVD-lemezeket ezért nem lehet linuxos gépeken lejátszani - ezt a problémát oldja meg a DeCSS.

A mindkét perben kiadott bírósági tiltással a jogvédők épp az ellenkező hatást érték el, mint amit szerettek volna: internetezők ezrei vállaltak szolidaritást a beperelt webmasterekkel, és tették fel a betiltott szoftvert oldalukra. Egyes elvetemült alakok még az eBayen is elkezdték árulni öt dollárért a programot tartalmazó diszkeket.

A kiadók és a filmstúdiók tovább nyomulnak: a filmstúdiók szövetsége hétfőn ötszáz levelet küldött a programot terjesztő weboldalak üzemeltetőinek, melyben felszólítja őket a program eltávolítására, ellenkező esetben pert helyez kilátásba. A szoftver terjesztése azonban megállíthatatlan: a DeCSS felbukkant már ausztrál, kínai, sőt magyar oldalakon is. A per folytatódik.  • Tippek
  • Hírek