Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Függőben az Adobe-cracker ügye

2001.08.23. 15:40
Az amerikai ügyészség és az orosz programozó védőügyvédje halasztást kért Dmitrij Szkljarov bíróság elé állítására. Az ügy kapcsán egyre többen kérdőjelezik meg digitális jogvédelmi törvény létjogosultságát.
Peren kívüli megállapodás születhet az Adobe eBook elektronikus könyvformátumát feltörő programjával a digitális szerzői jogi törvényt megsértő programozó ügyében. Az orosz programozó védőügyvédje tárgyalásokat kezdeményezett az ügyészséggel, amire egyhetes halasztást kért Dmitrij Szkljarov bíróság elé állítására.

Folytatódik a nemzetközi tiltakozás

A 26 éves Szkljarov letartóztatása nemzetközi tiltakozást váltott ki. A számítógépes programok szabad hozzáféréséért küzdő "Ruten" alapítvány szerint Dmitrij Szkljarov orosz programozó amerikai letartóztatása miatt több orosz tudós mondta le részvételét egyesült államokbeli tudományos konferenciákon.

Az alapítvány vezetői hétfőn Moszkvában felhívták a figyelmet: augusztus 30-án világszerte tiltakozó akciók lesznek Szkljarov mellett, aki csak az amerikai törvények szerint számít bűnözőnek. A Ruten Oroszországban is több megmozdulást szervez, amelyekhez már beadták a szükséges kérvényeket.

A moszkvai Dmitrij Szkljarovot az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei tartóztatták le július közepén Las Vegasban, amiért egy olyan kódfeltörő programot írt, amellyel jogosulatlan felhasználók is meg tudják tekinteni az egyébként csak az Adobe Systems cég eBook Reader nevű programjával olvasható, pénzért megvásárolható digitális könyveket. A nemzetközi tiltakozások után a múlt héten ötvenezer dolláros óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték, de a peres eljárás befejezéséig nem hagyhatja el az Egyesült Államokat.

Oroszországban legális a kódtörés

Egyelőre azonban még vádemelés sem történt. Az orosz programozóra az amerikai büntetőjogi törvények szerint öt év szabadságvesztés várhat, míg Oroszországban semmilyen büntetéstől nem kellene tartania. Az orosz rendőrség hivatalos közleménye szerint az orosz programozót nem várja felelősségre vonás, ha hazaengedik az amerikai hatóságok.

Dimitrij Szkljarovot Amerikában 500 ezer dolláros pénzbírság és 5 év börtönbüntetés várja, a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) értelmében. Az orosz törvények szerint azonban legális művelettel fejtette vissza az Adobe eBook Reader biztonsági rendszerét, így Moszkvában nem indítanának eljárást ellene.

Alkotmánysértő jogvédelem?

Az 1998-as DMCA digitális jogvédelmi törvény értelmében nem terjeszthető olyan készülék vagy forráskód, amely alkalmas a szerzői jogok megsértésére. A holland Niels Ferguson nemrég megtagadta az Intel HDCP digitális videoszabványának "fatális hibájának" ismertetését, mivel attól tartott, hogy rendszeres amerikai útjai során lecsaphat rá az FBI.

Megszületett azonban az első sikeres támadás a vitatott törvénnyel szemben: az amerikai lemezkiadók fenyegetése ellenére Ed Felten biztonságtechnikai előadásában részletesen ismertette az SDMI másolásvédett zenei szabvány feltörésének technikáját. A Princeton University kutatója kollégáival áprilisban jutott át a lemezkiadók által propagált digitális vízjel védelmi vonalán. Felten júliusban pert indított, hogy megtarthassa előadását a washingtoni USENIX 2001 Security Symposiumon, amely ugyan még nem fejeződött be, a lemezkiadók ígéretet tettek, hogy nem perelik be.