Ágnes
-1 °C
2 °C

Támadják az Aimstert

2001.05.25. 16:20
Az amerikai lemezkiadók szövetsége keresetet adott be a fájlcserélő Aimster ellen, a szokásos vádakkal, hogy a cég a Napster mintájára sérti szerzői jogait. A per alig pár nappal azután sújtja a céget, hogy az AOL Time Warner elperelte tőle Aimster.com domainjét.
A Napster ellen sikeres hadjáratot folytató Recording Industry Association of America szerzői jogainak megsértése miatt pert indított az AOL Instant Messenger (AIM) szoftverének hálózatát használó Aimster fájlcserélő hálózat ellen. Az RIAA hónapokkal ezelőtt levélben figyelmeztette a vállalatot jogsértő magatartásáról, és szólította fel a védett dalok szűrésére, amire az Aimster elutasító választ adott.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége szerint az Aimster egy az egyben a Napster mintájára működik, ezért tevékenységük ugyanúgy jogsértő. Ezt hangoztatja az amerikai filmgyártókat tömörítő Motion Picture Association of America is, amely hamarosan önálló keresettel támadja meg az szoftvercéget.

Agresszív fájlcsere

Az Aimster hálózatán a Napsterhez hasonlóan a felhasználók merevlemezén tárolt dalok cserélnek gazdát. Eleinte az AIM mintájára a felhasználók csak a kontaktlistájukon szereplő ismerőseiknek küldhettek dalokat, egy kvázi zárt minihálózaton, kívülről nem lehetett hozzájuk csatlakozni. Az utóbib hónapokban azonban az Aimster beindította az általános keresőjét, amely a teljes hálózatában megtalálható dalok, filmek és szoftverek globális terjesztését tette lehetővé. Az újonnan csatlakozó júzerek automatikusan felkerültek a közös listára, bár a zártláncú megoldás továbbra is élt.

Johnny Deep, az Aimster vezetője teljes gőzzel vetette be magát a fájlcsere felszabadításáért folyatott küzdelemben. Amikor a Napster bevezette az első szűrőket, az Aimster kiadott egy szoftvert, a tiltott dalok nevének kitrükközésére. Ezt később a Napster kérése levette oldaláról.

A cég legutóbbi kirohanását a bíróságon ejtette meg, amikor is "privát virtuális hálózata" legitimitásának kinyilvánítását kérte. A Napsterrel ellentétben a cég és a szoftver felhasználói a mezei zenecserénél jogilag bonyolultabban behatárolható tevékenységet végeznek. Ügyvédeik szerint például törvénysértő lenne jogvédett dalokat keresni ezekben a privát hálózatokban. A bíróság állásfoglalása a kérdésben egyelőre mág várat magára.

Egészpályás letámadás

Az amerikai lemezkiadók New Yorkban beadott keresete szerint beható vizsgálatnak kívánják alávetni a szoftvercég sajátos jogértelmezését. A periratban Deepet személyesen is megnevezték, csakúgy, mint az Aimster szoftver és a fájlcserélőhálózat tulajdonosaiként számon tartott BuddyUSA és AbovePeer vállalatokat.

Deep nem kommentálta a keresetet, arra hivatkova, hogy még nem látta azt. Annyit mindenesetre leszögezett, hogy máris egy szövetségi bírósághoz fordultak, amitől azt várják iránymutató javaslatot tesz az adatvédelem/szólásszabadság és a szerzői jogok ütköztetése kérdésében.

Volt domain, nincs domain

A kereset feltehetően padlóra küldte a szoftvercég vezetőinek hangulatát, miután a hét elején elveszítették az Aimster.com domainjüket. Az AOL Time Warner alá tartozó America Online védjegye megsértése címén kaparintotta meg a cég URL-jét.

A védjegykérdéseket tárgyaló független National Arbitration Forum múlt heti döntése alapján az Aimster.com, az A1mster.com, az Aimstertv.com és az Aimstertv.net domainek az "aim" szó miatt sértik az AOL Instant Messenger védjegyét. A szervezet ha már bukta, legyen kövér alapon kérés nélkül elvette az Icqster.com és az Ic2ster.com domaineket is egyúttal.

Az Aimsternek május végéig van ideje jogi lépésekkel megakadályozni, hogy a domainek automatikusan az AOL-hoz kerüljenek.