Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Aimster, az új fájlcserélő

2000.09.06. 17:30
A Napster beperlésével megkezdődött a zeneipar keresztes hadjárata a ,,lopott" zenék ellen. A Napster és egyéb cserét elősegítő szolgáltatásoknak most attól kell tartaniuk, hogy működésüket betiltják, így a szorgos felhasználók máris keresik a megoldást arra, hogy a jövőben hogyan juthatnak kedvenc zenéikhez. A Napster és a Gnutella után megjelent az Aimster, az új fájlcserélő-program, melynek már egymillió felhasználója van. Az AOL rendszerén történő cserébe egyelőre nem szólt bele senki.
Az AOL népszerű Instan Messenger (AIM) programját használta fel néhány programozó ahhoz, hogy új fájlcserélő programot hozott létre. Az AIM, amely az AOL egyik szolgáltatása, az ICQ mása, folyamatos üzenetváltást tesz lehetővé. Ehhez készült tulajdonképpen kiegészítő minőségben az Aimster névre keresztelt program, ami az AIM hálózatát használja arra, hogy a cserét lehetővé tegye. A kiegészítés segítségével a felhasználó a többiek adatbázisában kereshet, illetve lehetővé teszi másoknak, hogy azok az általa felajánlott fájlokat megnézhessék és letölthessék.

A Napster nagy ,,hátránya", hogy minden adatot központilag tárolnak, így a felhasználók visszakeresése könnyen megoldható, a Gnutella hálózat már fejlettebb, hiszen a felhasználók nem ismerik egymás adatait, azaz azt sem tudják, hogy kivel cserélnek éppen. Az Aimster ezt a problémát az AIM hálózaton keresztül oldja meg, a felhasználók saját listájukon szereplő barátaikkal cserélhetnek. A Napsterrel ellentétben az Aimster nem rendelkezik központi szerverrel, illetve adatbázissal, így felhasználóit sokkal nehezebb megtalálni. A szoftver Gnutella-alapokra épül, egy decentralizált hálózaton keresztül történik a le- illetve feltöltés.

Az Aimster alkotói abban bíznak, hogy egyelőre nem támadják meg őket, mivel a szoftver segítségével csak olyanok cserélhetnek, akik egymás listáján szerepelnek, rendszeresen üzenetet váltanak. Logikájuk szerint a felhasználók egymás között más módokon is szoktak zenét cserélni, az Aimster csupán kényelmesebbé teszi ezt.

Az Aimster felhasználóknak azonban szembe kell nézniük azzal a problémával, hogy az AOL nem látja szívesen a kívülről érkező kezdeményezéseket, és a felhasználókat jótékonyan ,,óvja" mindenféle egyéb befolyástól. Az Aimster esetében még nem foglaltak állást az AOL-nél, és mindaddig nem is fognak, amíg nem derül ki, hogy az Aimster-t miként fogadja a szkeptikus zeneipar. Kedvező fogadtatás esetén az AOL akár fel is karolhatja a szoftvert és a készítőket, hiszen az üzleti értékük óriási, és fehasználótáboruk folyamatosan nő.

Bár az Aimster legelső verzióinak még gondja támadt a tűzfalakkal, a programozók dolgoznak ennek kiküszöbölésén. Ígéretük szerint a szoftver folyamatosan frissülni fog (amennyiben egyáltalán engedik működni), és a közel tízmillió AIM felhasználóval tekintélyes ,,ügyfélkörre" tehetnek szert.  • Vennék
  • Hírek