16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Metallica a Napster ellen

2000.04.21. 17:44
A Metallica a szerzői jogok megsértésével és hamisítással vádolja a népszerű mp3-szoftvert gyártó Napstert. Közben gyűjtés kezdődött a zenekar javára.

Miután anyukám meghozta Bécsből a kétkazettás magnót, kölcsönkértem G-től a metalikákat, és esténként az ágyamon ücsörögve próbáltam a virtuális szerkón dobolni a zene alá (módosított karaoke), aminek legalább olyan masszív racionális érv szolgált alapul, mint amilyen egy házgyári fal, kisvakondos tapétával: hiszen köztudott, hogy a Metallica dobosa Dolph Lundgren a legjobb a világon. Két szám után totál vörös lett az alkarom és kidagadtak rajta a szivárvány minden színében játszó erek, ekkor odahagytam a dobot és addig ráztam a fejem amíg a nyakam el nem fáradt, az este hátralévő részét pedig archaikus-misztikus deszmetál hörgéssel töltöttem, amíg rám nem szóltak, hogy most már kuss legyen. (Az SDI be volt készítve alváshoz.)

A RIAA harca

Az amerikai lemezkiadók már első mp3-pereik egyikét elbukták. A Rio mp3-walkmant gyártó Diamond ellen indított perüket elvesztették, mivel a bíróság megállapította, hogy az mp3-lejátszó nem a szerzői jogok megsértésére és hamisításra specializált eszköz - tekintve, hogy magnetofon és a CD-író sem minősül annak -, így betiltani nem lehet.

RIAA

Mint ismeretes az mp3 digitális zenei formátum megjelenése teljes paranoiás idegrohamot okozott a zenebizniszben. Eddig a technológia csak hasznára vált a kopasztásra szakosodott zenésznek: gramofon, rádió, kazetta, bakelit és CD formájában terjesztették munkásságuk végtermékét szerte a világon. Ők azok akik könnybe áztatott arccal hálálkodnak azért, hogy piros sportkocsijuk lehet a tengerparti villa előtt és fehér por az orrcimpájukon, sikoltozó csajok, meg monakó.

Mint szintén ismeretes a tizenkilenc éves Shawn Fanning által tavaly készített Napster rendkívül rövid idő alatt nagyon elterjedt az mp3 kedvelők között. Olyannyira, hogy az amerikai lemezkiadók szervezete a RIAA már novemberben pert indított a cég ellen.

A Napster lényegében az IRC (Internet Relay Chat) alapjaira épített felhasználóbarát fájlcsereberélő, börzézgető, dobjukösszéző rendszer: a Napster használó a merevlemezén a közösség számára letölthetővé tesz egy pár mp3 zenét, cserébe ő is keresgélhet a többiek összesen négyszázezer felvétele között, ezerhatszáz gigabájnyi térfogaton. Nagyon közeli ismerősöm például tízpercek leforgása alatt jutott olyan zenékhez, amelyeket évek óta nem tudott (boltban sem) beszerezni.

A Metallica április 13-án beperelte a Napstert is, és hozzá három egyetemet
Mire idáig eljutunk egy csomó dolog történt: a kétkazettás magnót belepte a por a szekrény tetején; a Metallicát Grammy-díjra jelölték "And Justice for All" című albumáért ('95); jön a grunge és hirtelen öreg csávókká válnak; dacból fodrászhoz mennek; beperelik a Victoria's Secretet, amely Metallica néven rúzst forgalmaz; beperelik az Amazont, amely korai felvételeikből engedély nélkül gyűjteményes albumot készít.

A Metallica április 13-án beperelte a Napstert is, és hozzá három egyetemet: a Yale-t, az Indianát, és a Southern Californiát. A vád: szerzői jog megsértése, hamisított termékek előállítása és terjesztése.

A Napster szaporodik

A program sikerét követően Napster-klónok tömege látott napvilágot. A legismertebbé a Winampot jegyző Nullsoft fejlesztette Gnutella vált, miután a AOL tulajdonába került cégnél letiltották a nyílt forráskódú szoftvert. Emellett megjelent a Mac-re íródott klón, sőt egy olyan mutáns, amely voltaképpen egy IRC script. Különösen nagy pánikot váltott ki a Napster egyenes ági leszármazottja a Wrapster, amellyel már nem csak mp3-akat, hanem képeket és videót is lehet cserélni. A többszörösen perelt Napster egyetlen esetben sem lépett fel ezek ellen.

SPR Jukebox Imesh CuteMX Gnap Gnutella Wrapster 1.0 Macster

A világjó dobos Lars Ulrich (akit Dolph Lundgrennek tituláltam fentebb) ráadásul a perrel egyidőben kiadott közleményben leszögezi, hogy ők keményen dolgozó művészek, és aki fizetés nélkül jut a zenéjükhöz, az voltaképpen tolvaj.

A Napster-használók már másnap reagáltak. Feltörték a Metallica honlapját és egy rövid üzenetet hagytak rajta: "El a kezekkel a Napstertől!"

A Yale és az Indiana ellenben önként és dalolva hajolt előre a jogi procedúra lélektani nyomása alatt. Mindkét egyetemi rendszerről letiltották a Napstert, a szigorú együttes cserében visszavonta az ellenük benyújtott keresetet.

A Napster igazgatója Eileen Richardson, így kommentálta a Metallica lépését: "Sajnáljuk, hogy a zenekar menedzsmentje anélkül adott ki közleményt és kért jogorvoslatot, hogy minket megkeresett volna. Több zenekar is megkeresett minket, és mi mindenkinek elmagyaráztuk, hogy pontosan mi történik a program használata során." A cég tehát felvette a kesztyűt.

Dr. Dre közölte, ha nem tiltják le a Napster rendszeréről a felvételeit, nagy baj lesz
A Napster természetesen nem csak a Metallicát haragította magára. A RIAA szakemberei szerint rövid időn belül zenekarok és zenészek tömegesen perelni kezdik a céget. Dr. Dre a közismert gengszter-rapper máris a metál-banda nyomába lépett: közölte, hogy ha április 21-ig nem tiltják le a Napster rendszeréről a felvételeit, akkor nagy baj lesz. Az empiria azt mutatja, hogy a Napsteren keresztül továbbra is százával tölthetők le a Dre és Metallica mp3-ak.

Le kell viszont szögezni, hogy nem minden zenész érzi úgy, hogy a keresetkiesés miatt bosszút kell állnia a Napsteren. A Smashing Pumpkins frontembere, Billy Corgan azt például mondja, hogy nincs baj a Napsterrel, tudomásul kell venni, hogy az iparág fejlődik, méghozzá pont így.

Billy Corgan szerint nincs baj a Napsterrel
A Metallica ügyével kapcsolatban a felháborodáson és a hackelésen kívül egy teljesen innovatív közösségi tiltakozás kezdődött. Egy August Nelson nevű anarchista pali adakozást kezdeményezett a zenekar javára. Az általa "Pay Lars" (Fizessünk Larsnak; ld. Lars Ulrich) oldalon a rajongók önállóan csöngethetik be adományaikat a csapat javára, a letöltésekért cserébe. A leokézandó nyilatkozat természetesen ügyel rá, hogy az adomány ne a jogtipró mp3-ak ellenértékeként tűnjön fel.

"Nem érdekel, hogy mekkora lesz a végösszeg." - mondta Nelson - "Csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire nevetséges, ahogyan a kiadók és a zenészek ezt a kérdést kezelik. Bűnözőnek nevezik a rajongóikat és közben esélyt sem adnak rá, hogy valamilyen on-line zenei kereskedelem fejlődhessen ki."

Nelson ráadásul egy statisztikát is elhelyezett az oldalon, amely szerint az 1995-99 közötti eladások átlagához képest 2000 első negyedévében 15 százalékkal növekedtek a CD-eladások. A jóból nem árt meg a sok.  • Tippek
  • Bankszámla