Élet a Napster után

2000.07.27. 16:50
Amennyiben a Napster ellen folyó szerzői jogi perben a bíróság elmarasztalja a céget, és szolgáltatásának felfüggesztésére kötelezi, hoppon marad a cég több mint húszmillió regisztrált felhasználója. Az internetes vállalkozók lázasan gondolkoznak a Napster óriási felhasználói táborának kiaknázásán. Húszmillió ember nemcsak komoly vásárlóerőt képvisel, de az általuk használt számítógépek is igen komoly együttes teljesítménnyel bírnak.
A PC Data felmérése szerint a Napster felhasználóinak többsége továbbra is digitalizált zenéket fog letölteni, akkor is, ha a bíróság illegálisnak nyilvánítja a tevékenységet. A Napster felhasználói közül egyesek már most ,,cirkumveniálták" a cég központi szervereit, és megoldották számítógépeik közvetlen összekötését. A nagy többség pedig várhatóan átnyergel a Gnutellára és a többi hasonló programra, melyek jogilag a Napsternél nehezebben vonhatók felelősségre. A Gnutella hálózatán ugyanis nincsenek központi szerverek, amelyek a felhasználók gépein levő zenék listáját tárolják, a program felhasználói közvetlenül egymás számítógépeihez csatlakoznak.

Fényes jövő
A cég felhasználóinak listája jelenleg komoly értéket képvisel, melyet érdemes lenne hasznosítani. A regisztrált felhasználók megtartásához azonban szükséges volna olyan hasznos szolgáltatást nyújtani, amely akár új internetezőket is vonzana. Felmerült az eBayhez hasonló, magánszemélyek közti adásvételek lebonyolítására szolgáló hálózat kiépítésének ötlete, és a sokezer összekapcsolt számítógép kihasználatlan kapacitását hasznosító elosztott számítási hálózat létrehozása is.

A Lightshare nevű cég internetes kereskedelmi hálózatot épít a Napster mintájára. A felhasználók közvetítő igénybevétele nélkül üzletelhetnek egymással, bármit adhatnak-vehetnek a Lightshare hálózatán. A hamarosan meginduló szolgáltatás igénybevevői eleinte főleg programokkal és digitalizált zenével kereskedhetnek. Később ,,valódi" tárgyakat is lehet árulni a cég hálózatán, melyek leírását és fényképeit a felhasználók saját számítógépükön tárolhatják és linkelhetik a Lightshare adatbázisába. Magánszemélyek számára teljesen ingyenes a szolgáltatás. A kis- és középvállalkozásoknak - például a kisebb lemezkiadóknak - a cég díjazás ellenében segít online áruházat létesíteni hálózatán.

Rádiójelek elemzése
Amerikában sorra alakulnak olyan nyereségérdekelt vállalkozások, melyek a földönkívüli lények jeleit kereső SETI@Home hálózat mintájára a velük szerződésben álló cégek számításra váró adatait osztják ki az internetezők között, hogy azok otthoni gépeik szabad kapacitásával kiszámítsák és visszaküldjék az eredményeket. Míg a SETI@Home és a DES titkosító algoritmus feltörésére szerveződött Distributed.net hálózat nonprofit kezdeményezés, tagjai üres gépidejükben az arecibói rádióteleszkóp által felfogott jeleket elemezik, illetve a titkosítókulcsot keresik, a Popular Power és a Distributed Science már keményen profitorientált vállalkozások.

A Napster elleni perben csak hónapok múlva születik döntés, amennyiben azonban a bíróság elutasítja a cég fellebbezését, szombaton leállnak a cég szerverei. A felhasználók a szokásosnál is nagyobb intenzitással keresik kedvenc számaikat a hálózaton - amíg még lehet.  • Tippek
  • Bankszámla