Leállítják a Napstert

2000.07.27. 09:56
Egy San Francisco-i bíróság a jogdíjköteles anyagok terjesztésének felfüggesztésére kötelezte a Napster szoftvercéget. A döntés várhatóan a cég szolgáltatásának teljes leállításával jár, mivel nincs módjuk a jogdíjköteles anyagok szűrésére. A Napster fellebbez a döntés ellen.
A szerzői jogdíjköteles anyagok cserekereskedelmének leállítására kötelezte egy San Francisco-i szövetségi bíróság a Napstert. Marilyn Hall Patel bírónő szerdai döntése szerint a Napsternek szombatig meg kell oldania, hogy leálljon hálózatán a jogdíjköteles zenék cseréje. Ez a cég ügyvédjei szerint gyakorlatilag a szolgáltatás teljes leállítását jelenti, mivel nincs módjuk a jogdíjköteles anyagok szűrésére.

Mivel az ügyben csak az év végén várható ítélet, a bíróság 5 millió dolláros óvadék letétbe helyezésére kötelezte a lemezkiadókat, hogy kompenzálják a Napstert esetleges pernyerése esetén a forgalomkiesésért. Mint ismert, a Napstert az amerikai lemezkiadók szervezete, az RIAA még tavaly novemberben perelte be, illegális zenemásolás előségítésével vádolva a céget.

A felperesek jogi képviselője a Napstert a kulturális javak rablójának nevezte, és azt állítja, hogy 300 millió dollár kárt okozott a lemeziparnak. Az eljárás során a Napster azzal védekezett, hogy csupán a zenei fájlok ingyenes hozzáférését teszi lehetővé, kereskedelmi tevékenységet nem folytat. A lemezcégek vádjainak ellent mondanak a Napster-felhasználók között végzett közvélemény-kutatás eredményei, miszerint az oldal látogatói az átlagnál több hanghordozót vásárolnak.

A Napster ügyvédjei szerint azzal, hogy a bíróság pontosan meg nem határozott anyagok letiltására kérte a céget, tulajdonképpen a szolgáltatás teljes leállítására kötelezte, mivel technikailag nem tudják megoldani a jogdíjköteles anyagok szűrését. A cég kijelentette, hogy fellebez az ideiglenes döntés ellen. Patel bírónő döntése nem tiltja az olyan anyagok terjesztését, melyre a zenészek engedélyt adtak, és a cég beszélgetőfórumait is tovább üzemeltetheti.

A cég szerverét máris több millió Napster-felhasználó rohamozta meg, hogy a tiltás életbe lépéséig zenéket töltsön le. A technikailag képzett felhasználók közül pedig többen megoldották, hogy a zenecserélgetés a cég központi szervere nélkül is működjön, ezek az illegális szerverek várhatóan tovább üzemelnek a Napster leállása után is. A bírósági döntés nem vonatkozik a cég mintegy húszmillió felhasználójára, őket csak egyedi perek indításával kötelezhetné a RIAA a szerzői jogköteles zenék cseréjének leállítására.  • Tippek
  • Lakáshitel