Gusztáv
-4 °C
1 °C

Blogokat perel az Apple

2005.03.08. 23:55
Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója három Apple-rajongó szájtot perel ipari titoksértés miatt, miután a cégről és termékeikről nem hivatalos információkat jelentettek meg. A bíróságon az Apple-vezér arra hivatkozott, hogy ezeket az oldalakat nem védheti a szólásszabadság joga, ugyanis nem számítanak hivatalos médiumnak. Közben egy Google-dolgozót és a Delta légitársaság egyik munkatársát is elbocsátották privát naplóbejegyzéseik miatt.

Amennyiben a bíróság helyben hagyja az Apple keresetét, a blogok mellett a többségi médiumokra is hatással lehet a döntés. A Forbes tudósítása szerint az Apple feljelentése fenyegeti az amerikai alkotmány szólásszabadsággal kapcsolatos Első Kiegészítését.

Az Apple törvénytelen ügyeiről cikkeztek

A beperelt weboldalakon a cég törvénytelen üzleti stratégiáiról cikkeztek, illetve arról is írtak, hogy az Apple piacvezető iTunes zeneletöltő szolgáltatásával letöltött számok - az Apple termékein kívül - nem működnek más lejátszóval.

Az Apple azzal magyarázta keresetét, hogy a kifogásolt weboldalak "nem legitim tagjai a sajtónak".

Az Apple annak ellenére bírálja a blogok jelenlétét a sajtóban, hogy azok - főként az Egyesült Államokban - új típusú médiumként gyakran a "legitim sajtónál" mélyebb és átfogóbb cikkeket közölnek, és a politikában (például a 2004-es amerikai elnökválasztásban) is nagy szerepet játszanak. Ráadásul bizonyos blogokat a legtöbb online portál és offline médium elsőszámú forrásként tart számon.

Elárulták a Mac Minit

A Wired beszámolója szerint az egyik megvádolt weboldalt, a Think Secret-et üzemeltető 19 éves egyetemista, Nicholas M. Ciarelli azt kérte a bíróságtól, hogy utasítsák el az Apple keresetét, amely véleménye szerint sérti a szólásszabadsághoz fűződő jogait.

A ThinkSecret.com-on január 5-én, a Mac Mini hivatalos bemutatója előtt a termék áráról és különböző jellemzőiről közöltek összeállítást. Ezzel a vállalat szerint megsértették az ipari titoktartásra vonatkozó jogokat és a cég hivatalos szabályzatát is.

Elbocsátották, mert posztolt

Szakértői csoportok közben a blogok különleges szabályozását sürgetik, miután a CNN szerint az Egyesült Államokban idén több munkavállalót is elbocsátottak privát webnaplóikban írottak miatt. Mark Jen, a Google munkatársa bejegyzésében kollégái fizetését elemezte, míg Ellen Simonetti légiutaskísérő kompromittáló fotókat helyezett el szájtján saját magáról, amelyeken munkahelye, a Delta egyenruhájában pózolt.