Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomul a BSA

1999.09.08. 20:09
Eredményes nyarat tudhat maga mögött a BSA. A Miniszterelnöki Hivatal, a TVK és más cégek is legalizálták szoftvereiket, a renitensek ellen pedig polgári peres és büntetőeljárások folynak.

Júliusban a Fővárosi Bíróság összesen közel 8,5 millió forintos kártérítést ítélt meg a Microsoft és a Symantec javára, amelyet az illegális szoftvereket használó Autóker Holding Rt. köteles megfizetni. A cég már több éve használta a programokat, így nemcsak azok értékét, hanem évi 20 százalékos kamatot, összesen több, mint 35 ezer dollárt is meg kell fizetnie a két károsultnak. Az Autóker természetesen fellebbezett a döntés ellen. A dolog érdekessége, hogy a cég alkalmazottai elleni korábbi büntetőeljárást 1998 végén megszüntették, mivel az ügyészség nem tudta megállapítani a gyanúsítottak büntetőjogi felelősségét. A BSA ezzel nagyjából egyidőben indította polgári perét, melyet meg is nyert.

A BSA, melyet tagszervezetei felhatalmaztak arra, hogy érdeküket képviselve eljárjon ügyükben, peren kívüli megállapodást kötött a UPC Magyarországgal. A nemrég a cég tulajdonába került Kábeltel Budapest Kft. ugyanis nem jogtiszta szoftvereket használt, ezért a BSA beperelte a céget. A megállapodás értelmében a UPC nemcsak a kártérítés összegét fizeti ki a BSA-nak, hanem kétmillió forint értékű reklámidőt ad a cégnek képújságjában és az előfizetőknek küldött Távkapcsoló címu lapjában.

Jelenleg három cég ellen is folyik büntetőeljárás, a jogosulatlanul használt szoftverek értéke a szakértők szerint összesen több mint 12 millió forint. A sárvári és celldömölki Pannon Pipics Kft. alkalmazottai a rendőrség szerint jogosulatlanul másolták és forgalmazták a BSA tagszervezeteinek szoftvereit, így Adobe, Corel, Microsoft, Autodesk, Lotus és Symantec programokat is, melyeknek együttes értéke közel 11 millió forint. A pápai Momo Ruhaipari Kft. által jogosulatlanul használt szoftverek értéke a szakérto szerint 1,1 millió forint, a szombathelyi Mercedes Benz Savaria Kft Microsoft és Symantec szoftvereinek értéke 400 ezer forint.

A számítógép-felhasználók többnyire azért utálják a BSA-t, mivel a cég a rendőrséggel közösen a végfelhasználókat üldözi, ahelyett, hogy a programmásolásból élő feketevállalkozókat kapná el. (Érdekes, hogy mintha a rendőrség a drogfogyasztók esetében is hasonló stratégiát követne.) A BSA jogi képviseloje, dr. Novák Tamás szerint is sajnálatos, hogy a rendőrség 1-2 ezer forint értékű, esetleg jóhiszeműen vásárolt játékprogramok illegális használata miatt zaklatja a tinédzsereket. Azonban Rátkai Károly rendőr századossal karöltve leszögezték, hogy a rendőrség és a bíróság nem térhet el a törvény szövegétől, a rendőrségnek kötelessége eljárást indítani minden egyes ügyben, bármilyen apró is az.

Ésszerűnek tűnne a szerzői jogsértés esetében alsó értékhatárt húzni. Dr. Novák Tamás szerint ezt az értékhatárt, éppúgy, mint a többi vagyon elleni bűncselekmény esetében, 5000 forintban kéne megállapítani. Az ez alatti ügyek szabálysértésnek minősülnének. A probléma csak az, hogy a rendőröknek a szabálysértési ügyben is eljárást kell indítaniuk, ami rendkívül sok papírmunkát jelent. De hát ez a dolguk. Az Országgyűlés várhatóan jövore tárgyalja a büntető törvénykönyv újabb módosítását, amely feltehetően a szerzői jog terén is változást hoz. Reméljük, megszavazzák a honatyák, és kevesebb lesz az elkövetőnek nevezett gimnazista.