Nyomul a BSA

1999.09.08. 20:09
Eredményes nyarat tudhat maga mögött a BSA. A Miniszterelnöki Hivatal, a TVK és más cégek is legalizálták szoftvereiket, a renitensek ellen pedig polgári peres és büntetőeljárások folynak.

Júliusban a Fővárosi Bíróság összesen közel 8,5 millió forintos kártérítést ítélt meg a Microsoft és a Symantec javára, amelyet az illegális szoftvereket használó Autóker Holding Rt. köteles megfizetni. A cég már több éve használta a programokat, így nemcsak azok értékét, hanem évi 20 százalékos kamatot, összesen több, mint 35 ezer dollárt is meg kell fizetnie a két károsultnak. Az Autóker természetesen fellebbezett a döntés ellen. A dolog érdekessége, hogy a cég alkalmazottai elleni korábbi büntetőeljárást 1998 végén megszüntették, mivel az ügyészség nem tudta megállapítani a gyanúsítottak büntetőjogi felelősségét. A BSA ezzel nagyjából egyidőben indította polgári perét, melyet meg is nyert.

A BSA, melyet tagszervezetei felhatalmaztak arra, hogy érdeküket képviselve eljárjon ügyükben, peren kívüli megállapodást kötött a UPC Magyarországgal. A nemrég a cég tulajdonába került Kábeltel Budapest Kft. ugyanis nem jogtiszta szoftvereket használt, ezért a BSA beperelte a céget. A megállapodás értelmében a UPC nemcsak a kártérítés összegét fizeti ki a BSA-nak, hanem kétmillió forint értékű reklámidőt ad a cégnek képújságjában és az előfizetőknek küldött Távkapcsoló címu lapjában.

Jelenleg három cég ellen is folyik büntetőeljárás, a jogosulatlanul használt szoftverek értéke a szakértők szerint összesen több mint 12 millió forint. A sárvári és celldömölki Pannon Pipics Kft. alkalmazottai a rendőrség szerint jogosulatlanul másolták és forgalmazták a BSA tagszervezeteinek szoftvereit, így Adobe, Corel, Microsoft, Autodesk, Lotus és Symantec programokat is, melyeknek együttes értéke közel 11 millió forint. A pápai Momo Ruhaipari Kft. által jogosulatlanul használt szoftverek értéke a szakérto szerint 1,1 millió forint, a szombathelyi Mercedes Benz Savaria Kft Microsoft és Symantec szoftvereinek értéke 400 ezer forint.

A számítógép-felhasználók többnyire azért utálják a BSA-t, mivel a cég a rendőrséggel közösen a végfelhasználókat üldözi, ahelyett, hogy a programmásolásból élő feketevállalkozókat kapná el. (Érdekes, hogy mintha a rendőrség a drogfogyasztók esetében is hasonló stratégiát követne.) A BSA jogi képviseloje, dr. Novák Tamás szerint is sajnálatos, hogy a rendőrség 1-2 ezer forint értékű, esetleg jóhiszeműen vásárolt játékprogramok illegális használata miatt zaklatja a tinédzsereket. Azonban Rátkai Károly rendőr századossal karöltve leszögezték, hogy a rendőrség és a bíróság nem térhet el a törvény szövegétől, a rendőrségnek kötelessége eljárást indítani minden egyes ügyben, bármilyen apró is az.

Ésszerűnek tűnne a szerzői jogsértés esetében alsó értékhatárt húzni. Dr. Novák Tamás szerint ezt az értékhatárt, éppúgy, mint a többi vagyon elleni bűncselekmény esetében, 5000 forintban kéne megállapítani. Az ez alatti ügyek szabálysértésnek minősülnének. A probléma csak az, hogy a rendőröknek a szabálysértési ügyben is eljárást kell indítaniuk, ami rendkívül sok papírmunkát jelent. De hát ez a dolguk. Az Országgyűlés várhatóan jövore tárgyalja a büntető törvénykönyv újabb módosítását, amely feltehetően a szerzői jog terén is változást hoz. Reméljük, megszavazzák a honatyák, és kevesebb lesz az elkövetőnek nevezett gimnazista.  • Tippek
  • Betét