Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Egy év letöltendő börtön szoftverkalózkodásért

2003.01.13. 17:35
Illegális szoftverhasználatért csütörtökön egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság a Philos Laboratories Szoftverfejlesztő Kft volt ügyvezetőjét, V. Zsoltot. A BSA információi szerint Magyarországon ez az első eset, hogy halmazati büntetés nélkül, szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt végrehajtható szabadságvesztésre ítélnek valakit.
Az eddigi letöltendő börtönbüntetéseket olyan esetekben rótták ki, amikor a szerzői és szomszédos jogok megsértése mellett más bűncselekményt is elkövetett a vádlott - mondta el kérdésünkre dr. Novák Tamás, az üzleti szoftvergyártók szerzői jogvédelmi szövetségének jogi képviselője. V. Zsoltot a bíróság üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett szerzői jogok megsértése miatt ítélte egyévi végrehajtható szabadságvesztésre.

Géppark licencek nélkül

A BSA hotline-ra érkezett bejelentés alapján napvilágra került ügy vádirata szerint V. Zsolt üzleti tevékenységével több millió forintos kárt okozott az Autodesk, a Microsoft, az Adobe, a Corel és a Symantec szoftvergyártóknak. Információink szerint a Philos Labs 21 számítógépén futottak nem jogtiszta szoftverek.

A rendőrség 2000 júliusában tartott a Philos Labsnál házkutatást - nyilatkozta lapunknak V. Zsolt. Mint mondta, ő 2002 májusa óta már nem dolgozik a cégnél, jelenleg kereskedő egy kis cégben. "Mindenképpen visszautasítom azt, hogy szoftverkalózként bélyegeznek meg, összességében a Philos Entertainment több mint 35 millió forintért vásárolt szoftvereket az elmúlt években" - fogalmazott.

Négymilliót megtérített

A csütörtöki ítélethirdetés előtt egy nappal V. Zsolt peren kívüli megállapodásban 4 millió forintos kártérítést fizetett a megkárosított szoftvercégeknek, amelyet az ítélethozás során enyhítő körülményként vettek figyelembe. V. Zsolt úgy fogalmazott: " baráti és családi kölcsönökből az itélet előtt megtérítettem a teljes kárt a cég helyett".

Az ítélet nem jogerős, információink szerint a védelem fellebbez. V. Zsolt elmondta: méltánytalannak találja az egy év letöltendő börtönbüntetést jogosulatlan szoftverhasználatért "egy olyan országban, ahol sokkal súlyosabb cselekményekért felfüggesztett büntetéseket szabnak ki". Mint mondta: "nem örülök annak, hogy az esetemet precedensnek tekintik, és hozzám hasonló munkakörben dolgozó adófizető állampolgárokat megfélemlítenek".