Árpád
-2 °C
4 °C

Nem a BSA jelentette fel az Egist

2000.11.30. 15:17
Szerdán a BRFK házkutatást tartott az Egis gyógyszergyárban, ahol ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás indult szerzői jog megsértésének alapos gyanúja miatt. A cég számítógépállományát vizsgáló szakértők az Index információi szerint megállapították, hogy az 1200 számítógépre mindössze 500 jogtiszta operációs rendszer licence van a cégnek. Az Egis működésében zavarokat okozhat, hogy lefoglalt gépeket nem használhatja a gyógyszergyár. A rendőrségi eljárás a korábbi hasonló esetekkel ellentétben nem a BSA feljelentése alapján indult.
Ormós Zoltán, az üzleti szoftvergyártók jogait védő BSA képviselője elmondta, nem a BSA tett feljelentést, véleménye szerint a rendőrség hivatalból indított eljárást. Az eljárásról a bűnüldöző szerv egyébként csak szerda délután értesítette a BSA képviselőjét, amikor már javában folyt a házkutatás.

Egyelőre még az Egisre vonatkozó licencinformációkat sem kért a szervezettől a BRFK, bár ezt várhatóan hamarosan megteszi. Ormós Zoltán szerint örvendetes, hogy a rendőrség megtanulta, hogyan kell az ilyen ügyeket lebonyolítani. Korábban több ügyet is a BSA feljelentése indított el, az Egis esetében azonban már a rendőrség indította az eljárást.

A BRFK illetékese kérdésünkre elmondta, hogy a X. kerületi rendőrség szerzői és szomszédos jogok megsértésének alapos gyanújával indított ismeretlen tettes ellen eljárást. Feltételezhető volt, hogy az Egisnél jogosulatlanul használnak szoftvereket, ezért házkutatást tartottak. Mint mondta, a házkutatás eredményeinek kiértékelése jelenleg is tart.

Feleannyi licenc, mint számítógép

A cég számítógépállományát vizsgáló szakértők az Index információi szerint megállapították, hogy az 1200 számítógépre mindössze 500 jogtiszta operációs rendszer licence van a cégnek. Az illegális szoftvereket futtató számítógépek több mint felét a helyszínen lefoglalta a rendőrség. Ezeket a gépeket nem vitték el, a cég munkatársai azonban nem kapcsolhatják be azokat. A géppark ilyen mértékű csökkenése valószínűleg hátráltatja a gyógyszergyár rendes működését.

A rendőrség illetékese nem árulta el, hogy az eljárást milyen információk alapján indították. Elképzelhető, hogy a cég egyik ,,rosszakarója" tett feljelentést.

Az Egis csütörtökön kiadott nyilatkozatában nem cáfolta, de nem is ismerte el az illegális szoftverhasználat tényét. A közlemény szerint a cégnél ,,soha nem volt olyan törekvés, hogy a cég illegális szoftvereket alkalmazzon, és a vezetés cselekedetei folyamatosan arra irányultak, hogy ilyen ne is fordulhasson elő".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?