Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Nem a BSA jelentette fel az Egist

2000.11.30. 15:17
Szerdán a BRFK házkutatást tartott az Egis gyógyszergyárban, ahol ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás indult szerzői jog megsértésének alapos gyanúja miatt. A cég számítógépállományát vizsgáló szakértők az Index információi szerint megállapították, hogy az 1200 számítógépre mindössze 500 jogtiszta operációs rendszer licence van a cégnek. Az Egis működésében zavarokat okozhat, hogy lefoglalt gépeket nem használhatja a gyógyszergyár. A rendőrségi eljárás a korábbi hasonló esetekkel ellentétben nem a BSA feljelentése alapján indult.
Ormós Zoltán, az üzleti szoftvergyártók jogait védő BSA képviselője elmondta, nem a BSA tett feljelentést, véleménye szerint a rendőrség hivatalból indított eljárást. Az eljárásról a bűnüldöző szerv egyébként csak szerda délután értesítette a BSA képviselőjét, amikor már javában folyt a házkutatás.

Egyelőre még az Egisre vonatkozó licencinformációkat sem kért a szervezettől a BRFK, bár ezt várhatóan hamarosan megteszi. Ormós Zoltán szerint örvendetes, hogy a rendőrség megtanulta, hogyan kell az ilyen ügyeket lebonyolítani. Korábban több ügyet is a BSA feljelentése indított el, az Egis esetében azonban már a rendőrség indította az eljárást.

A BRFK illetékese kérdésünkre elmondta, hogy a X. kerületi rendőrség szerzői és szomszédos jogok megsértésének alapos gyanújával indított ismeretlen tettes ellen eljárást. Feltételezhető volt, hogy az Egisnél jogosulatlanul használnak szoftvereket, ezért házkutatást tartottak. Mint mondta, a házkutatás eredményeinek kiértékelése jelenleg is tart.

Feleannyi licenc, mint számítógép

A cég számítógépállományát vizsgáló szakértők az Index információi szerint megállapították, hogy az 1200 számítógépre mindössze 500 jogtiszta operációs rendszer licence van a cégnek. Az illegális szoftvereket futtató számítógépek több mint felét a helyszínen lefoglalta a rendőrség. Ezeket a gépeket nem vitték el, a cég munkatársai azonban nem kapcsolhatják be azokat. A géppark ilyen mértékű csökkenése valószínűleg hátráltatja a gyógyszergyár rendes működését.

A rendőrség illetékese nem árulta el, hogy az eljárást milyen információk alapján indították. Elképzelhető, hogy a cég egyik ,,rosszakarója" tett feljelentést.

Az Egis csütörtökön kiadott nyilatkozatában nem cáfolta, de nem is ismerte el az illegális szoftverhasználat tényét. A közlemény szerint a cégnél ,,soha nem volt olyan törekvés, hogy a cég illegális szoftvereket alkalmazzon, és a vezetés cselekedetei folyamatosan arra irányultak, hogy ilyen ne is fordulhasson elő".