Alamizsna a DOS-nak

2000.01.11. 12:07
Alig néhány héttel a tárgyalás kezdete előtt peren kívül megállapodott a Caldera és a Microsoft az utóbbi ellen indított trösztellenes perben. A több mint három éve kezdődött ügy lezárásaként egy "kölcsönösen jóleső egyezség" született, azaz a Microsoft fizet. A Caldera a perrel kiharcolható 1,6 milliárd dollárnál azonban papíron jóval kevesebb kártértést kap.

A Caldera 1996 júliusában ugrott neki a Microsoftnak, amiért szerintük a szoftvergyár a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán meglévő dominanciáját kihasználva a 90-es évek elején kiszorította a piacról a cég DR-DOS nevű termékét. A cég szerint a Microsoft törvényellenesen az MS-DOS-ra optimalizálta a Windowst és így a DR-DOS rendszeren nem működött rendesen a Windows 3.1. A Caldera a szoftver licencjogait 1996-ban szerezte meg a Novelltől és 1,6 milliárd dollár kártérítést követelt.

A mostani megegyezés szerint a Microsoft három centtel lerontja részvényei hozamát a március végi negyedévzáráskor. Ezzel szakértők szerint 150 ezer dollár körüli összeget fizet a Calderának, bár egyesek szerint a Caldera 400 milliónál nem adta alább követelését. A pénzügyi kártérítés mellett született esetleges egyéb megállapodásról semmi hír nem szivárgott ki, így csak találgatni lehet az "együttműködés" jövőbeni gyümölcseiről.

A Caldera

A Linux-üzletben utazó vállalat az operációs redszer saját disztibúcióján kívül tanácsadásból és linuxos rendszerek karbantartásából tartja fenn magát. A cég bevétele tavaly 3,1 millió dollár volt, vesztesége 9,4 millióra rúgott. A 108 alkalmazottat foglalkoztató Caldera résztulajdonos a Lineo testvérvállalatban, amely a Linux egy speciális verzióján dolgozik: az Embedix beágyazott rendszerek operációs rendszere. A Caldera idén nyáron dobja piacra elektronikus üzlet felálltására készített eBulider szoftverét, amit csatolni fog az eServer nevű, fazonirozott Linux szerveréhez.

A hirtelen jött barátsággal nem kizárólag a kilátásba helyezett 1 milliárd dollárt spórolta meg a Microsoft. A perben a "nagy" antitrösztperrel ellentétben a cégnek meg kellett volna jelennie a bíróságon, ami további költségeket vont volna maga után. A cég közölte: azért is részesítik előnyben a peren kívüli megállapodásokat, hogy a szoftverfejlesztésre koncentrálhassanak. "Ez az egész iparnak jót tesz."

Ha a Microsoft elvesztette volna a pert, amire elemzők szerint lett volna esélye, az ellene folyó nagy antitröszt perekben sokat romlottak volna az esélyei. Az amerikai igazságügyminisztérium és a 19 szövetségi állam által indtott perben tavaly novemberben Thomas Penfield Jackson bíró kimondta, hogy a Microsoft kihasználta az operációs rendszerek terén élvezett monopóliumát, és azt a böngészők piacán felhasználva megpróbálta elnyomni a rivális böngészoprogramot gyártó Netscape Communicationst. Döntés egyelőre nem született, ami január 31-e után jöhet ismét számításba, ha addig nem sikerül megállapodásra jutnia a feleknek.

A Caldera képviselői elégedettek a per kimenetelével. A cég a letűnt korok oprendszerei után a jövőre és azon belül is a Linuxra koncentrál. Számos termékkel veszi fel az egyre élesebb versenyt a rohamosan növekvő piacon, többek között a mezei felhasználóknak szánt 2.3-mas verziószámnál tartó OpenLinux disztribúciójával. A peren kívüli megállapodással egyidőben a cég tőzsdei bejegyzését kérte, amitől 57 millió dollár bevételt remél.  • Hírek
  • Hírek