Árpád
-2 °C
4 °C

Folytatódnak a hackertámadások

2000.02.08. 16:42
A Yahoo és a Buy.com elleni támadások után két nagy látogatottságú online áruház, az Amazon, az eBay, továbbá a CNN hírtelevízió portálját is denial of service támadással tették órákon át elérhetetlenné a hackerek. A legnézettebb oldalakat ért támadások okozta kár több millió dollárra is rúghat.
Február 9. - Megtámadták az E*Trade-et és a ZDNet-et is

A hacker-hullám szerdán újabb két meghatározó internetes cég, az E*Trade és a Ziff-Davis oldalait is elérte. Az internetes kereskedelemmel foglalkozó E*Trade-et a tőzsdei kereskedés megindulása előtt az előző napok eseteihez hasonlóan denial of service támadás érte, és közel egy órán keresztül bénította meg oldalait. A ZDNet internetes oldalainak mintegy 70 százaléka nem volt elérhető két órán át.

 

Február 9. - Az Amazon és a CNN is elesik

A Yahoo és a Buy.com elleni hétfői támadások után kedden az Amazon, az eBay és a CNN szervereit is denial of service támadással tették órákon át elérhetetlenné a hackerek. A szerverek túlterhelésével járó támadásért egyelőre senki nem vállalt felelősséget, azt sem tudni, vajon ugyanazok az emberek állnak-e az egyes támadások mögött. Az FBI nemzeti infrastruktúra-védQ. központja nyomozást indít az ügyben. A Buy.com áruháza és az eBay egyes aukciói kedden délután órákon át elérhetetlenek voltak, a CNN Interactive hírszolgáltatása és az Amazon áruháza pedig rendkívül lassan tudta csak megválaszolni a lekéréseket.

A hétfőn támadott Yahoo e-mail-rendszerének helyreállítása közben egyes levelek elvesztek, illetve szöveg nélkül, üresen érkeztek meg a címzettekhez. A cég szakemberei jelenleg is dolgoznak a problémán, és azt tanácsolják a felhasználóknak, ne töröljék le az üres leveleket, mivel akkor végleg törlődnek a rendszerből.

Valószínűleg külön e célra kifejlesztett programokkal tették néhány órára elérhetetlenné a hét elején a Yahoo, a Buy.com, az Amazon, az eBay és a CNN szervereit az ismeretlen támadók.

A támadás fegyverei
A Tribe Flood Network, Trinoo és Stacheldraht (szögesdrót) nevű programokkal egyszerre többszáz számítógépről lehet összehangolt támadást indítani az áldozatul kiszemelt szerver ellen. A hackerek saját számítógépükről adnak utasítást a támadás megindítására azoknak a gépeknek, melyekre előzőleg felinstallálták a programot. A több tucat, vagy akár több száz számítógép így egyszerre bombázza a célpontot kéréseivel. A Yahoo elleni támadás során például legalább 50 számítógép vett részt a támadásban, melynek csúcspontjában másodpercenként 1 gigabyte adattal sorozták meg a portál szervereit.

A denial of service támadások ellen léteznek ugyan védelmi módszerek, a szakértők szerint azonban a Yahoo elleni támadáshoz hasonló méretű akciókat lehetetlenség kivédeni. A hackerprogramok ráadásul bárki számára elérhetőek az ismertebb underground szoftvergyűjteményekből. Az FBI és a CERT számítógépbiztonsági tanácsadó szervezet az elmúlt hónapok során többször is felhívta a figyelmet a programok létére és a támadások lehetőségére. A hackerek által titokban installált Stacheldrahtot főleg Solaris és Linux operációs rendszerq. gépeken fedezték fel, a CERT oldalán részletesen leírja, hogyan lehet felfedezni és eltávolítani a programot. Az FBI nemzeti infrastruktúra-védQ. központja a Tribe Flood Network és Trinoo programokról bocsátott ki részletes ismertetőt és figyelmeztetést, továbbá a hivatal oldaláról letölthető a hackerprogramokat felismerő és eltávolító szoftver.

Február 8. - Az első támadások

Magyar idő szerint hétfő este 19:20-kor egyszerre több irányból érte denial of service támadás a Yahoo portálját, az internet második leglátogatottabb oldalát. A Yahoo elleni támadás az eddigi legnagyobb, kereskedelmi oldal ellen pedig az első volt. A cég központi adatbázisait kiszolgáló szervereinek túlterhelése miatt megbénult a Yahoo belső hálózata, elérhetetlen volt a yahoo.com, a broadcast.com és a my.yahoo.com oldal. A megbénított oldalak tartalma változatlan maradt. A hálózatfigyelő Keynote Systems mérései szerint a három órás kimaradás elsősorban az amerikai internetezQ.ket érintette, Amerikán kívül a világ több mint fele folyamatosan látta a Yahoo oldalait.

A Yahoo szerint összehangolt, több helyről érkező hackertámadás okozta a cég San Francisco-i szervereinek leállását. A szolgáltató egyik ügyfele szerint azonban a routerek félrekonfigurálása okozta a problémákat, melyek az ő cégénél is jelentkeztek. A Global Center tagadja a globális hálózatkimaradást, ők is hackereket okolnak a leállásért. A szolgáltató többi ügyfele, ilyen a Ziff Davis, az MP3.com, vagy az eToys, nem észlelt hasonló problémákat.

Támadás módja:
"Denial Of Service"
A támadás lényege, hogy a hacker hamís címekről folyamatosan adatcsomagokkal bombázza a szervert (például a "ping" paranccsal), és amikor az válaszol egyre, a támadó még több csomagot küld rá. Ettől fokozatosan belassul a rendszer működése, rosszabb esetben pedig teljes összeomláshoz vezet. Az FBI tavaly decemberben figyelt fel először olyan szoftverekre, amiket számos szerverre titokban telepítettek. Ezekből a szerverekből a tulajdonosok tudta vagy hozzájárulása nélkül áll össze az összehangolt globális DoS-támadásra alkalmas hálózat. Szakértők szerint jelenleg egy ilyen támadás kivédhetetlen.
A Yahoo rendszeresen észlel hasonló támadásokat, de ez volt az első eset, hogy a forgalom átirányításával nem sikerült kiküszöbölni a szerverhalált. Hétfő estére a portál szűrőkkel blokkolta a támadást, de ekkor még nem derült ki, ki és meddig támadta a szervereket. A Gobal Center teljes hálózata átlagosan 4,5 gigabyte adatforgalmat bonyolít le egy másodperc alatt. A Yahoo-t megbénító forgalom csúcsidejében másodpercenként 1 gigabyte volt. Hétfő délutánra a Yahoo központi internetes címeit átirányították a keleti parton lévő háttérszerverekre. Valószínüleg ennek köszönhető, hogy újra elérhető lett a portál Amerikában.

Sem a Yahoo, sem a Global Center nem tette közzé a támadás további technikai részleteit, de szakértők szerint mégis szerepelhetett egy router a történetben. Jeff Schiller, a MIT hálózati mérnöke úgy véli, a denial of service támadás elsőre routerhibának is tűnhetett. Szerinte a szolgáltatónál valószínűleg megpróbáltak kicserélni egy rossznak hitt kártyát a routerben, és csak azután ismerték fel a támadást, hogy az új kártya után is jelentkezett a "hiba".

A Yahoo oldalait tavaly év végén havonta 42 millió internetező kereste fel, decemberben naponta 465 millió oldalát töltötték le. A tény, hogy az egyik legnagyobb portál egy ilyen egyszerű hackertámadás áldozatául eshet, aggoldalmat keltett a konkurenciában, akik azonban elismerték, hogy profitáltak a Yahoo leállásából. Az AltaVista aznap délelőtt átlagon felüli forgalmat mért, bár képviselőjük szerint ez a normál értékingadozáson belül maradt. A Lycosnál délutánra gyűrűzött be a forgalomnövekedés, amit a portál képviselői átlagon felülinek ítéltek.

A hálózatkimaradás ellenére jól tartja magát az érintett cégek részvényeinek árfolyama: a Global Crossing és a Yahoo papírok árfolyama is emelkedett. A cég nem nyilatkozott az okozott kár nagyságáról, de elemzők szerint ez több millió dollárra rúghat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?