Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

DVD-másolót perelnek a hollywoodi filmstúdiók

2002.12.20. 15:27
Hét nagy hollywoodi filmstúdió pert indított egy DVD-másoló programokat gyártó cég ellen illegális másolóeszközök forgalmazásának vádjával. A cég szerint termékei nem törvénysértők, csupán azt a célt szolgálják, hogy a műsoros DVD-t vásárlók biztonsági másolatot tudjanak készíteni.
Illegális másolóeszközök forgalmazásának vádjával indított pert az amerikai szövetségi bíróságon hét nagy hollywoodi filmstúdió (a Columbia, a Disney, a Metro-Goldwyn-Mayer, a Tri-Star, a Time Warner, a Universal és a Saul Zaentz Company) egy DVD-másoló számítógépes programokat gyártó cég ellen.

Minőségromlástól mentes

A 321 Studios nevű cég DVD Copy Plus nevű programjával a DVD-ről tömörített videoformátumban CD-re lehet másolni a filmeket, annak ellenére, hogy a DVD elektronikus másolásvédelemmel van ellátva. A cég DVD X Copy nevű programjával pedig mindenfajta minőségromlástól mentes másolatot lehet készíteni szintén védett műsoros DVD-ről üres DVD-re. A programok az Egyesült Államokban mindenhol kereskedelmi forgalomban kaphatók.

A filmstúdiók keresete szerint mindkét termék illegális, mert megteremti a digitális kalózkodás lehetőségét, ezért kérik a bíróságot, hogy tiltsa be forgalmazásukat, és követelik, hogy térítsék meg a termékek - ügyvédjük szerint a "digitális pajszernak" is nevezhető eszközök - forgalmazása miatt keletkezett kárukat.

Nagyobb a tét

Amikor a 321 Studios elkezdte forgalmazni a DVD Copy Plust, kérte a szövetségi felügyeleti hatóságot, hogy mondja ki a termékről: nem törvénysértő. De miután a hollywoodi stúdiók nem foglalkoztak a szoftver megjelenésével, a szoftvergyártó kérte az eljárás megszüntetését. A DVD X Copy elterjedése esetén azonban nagyobb a tét, ezért amikor a gyártó elkezdte hirdetni, a hét filmstúdió pert indított azzal a váddal, hogy mindkét termék sérti a szerzői jogokat.

A Missouri állambeli Chesterfieldben székelő 321 Studios szerint termékeik nem törvénysértők, csupán azt a célt szolgálják, hogy a műsoros DVD-t vásárlók biztonsági másolatot tudjanak készíteni.

DVD Jon két évet is kaphat

A héten máskülönben fejlemények voltak egy másik ügyben is: a norvég bíróság eltiltott a további jogsértéstől az a tinédzsert, aki olyan szoftvert írt, mellyel feltörhető a DVD-k másolásvédelme, ugyanis az interneten keringő program állítólag jelentős kárt okozott a filmstúdióknak. Az ügyész 1400 dollár perköltség megfizetésére is kötelezte a 19 éves Jon Lech Johansent, akit egyébként sokan csak "DVD Jon" Johansenként ismernek.

A bíróság ugyanakkor felfüggesztette a hacker immár kilencven napja tartó előzetes fogva tartását. A program Johansen állítása szerint arra kellett, hogy legálisan vásárolt DVD-filmjeit Linux-alapú számítógépén tudja nézni. "DVD Jon" ártatlannak vallotta magát, ám a vonatkozó törvények értelmében akár két év börtönbüntetést is kaphat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!