Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

DVD-másolót perelnek a hollywoodi filmstúdiók

2002.12.20. 15:27
Hét nagy hollywoodi filmstúdió pert indított egy DVD-másoló programokat gyártó cég ellen illegális másolóeszközök forgalmazásának vádjával. A cég szerint termékei nem törvénysértők, csupán azt a célt szolgálják, hogy a műsoros DVD-t vásárlók biztonsági másolatot tudjanak készíteni.
Illegális másolóeszközök forgalmazásának vádjával indított pert az amerikai szövetségi bíróságon hét nagy hollywoodi filmstúdió (a Columbia, a Disney, a Metro-Goldwyn-Mayer, a Tri-Star, a Time Warner, a Universal és a Saul Zaentz Company) egy DVD-másoló számítógépes programokat gyártó cég ellen.

Minőségromlástól mentes

A 321 Studios nevű cég DVD Copy Plus nevű programjával a DVD-ről tömörített videoformátumban CD-re lehet másolni a filmeket, annak ellenére, hogy a DVD elektronikus másolásvédelemmel van ellátva. A cég DVD X Copy nevű programjával pedig mindenfajta minőségromlástól mentes másolatot lehet készíteni szintén védett műsoros DVD-ről üres DVD-re. A programok az Egyesült Államokban mindenhol kereskedelmi forgalomban kaphatók.

A filmstúdiók keresete szerint mindkét termék illegális, mert megteremti a digitális kalózkodás lehetőségét, ezért kérik a bíróságot, hogy tiltsa be forgalmazásukat, és követelik, hogy térítsék meg a termékek - ügyvédjük szerint a "digitális pajszernak" is nevezhető eszközök - forgalmazása miatt keletkezett kárukat.

Nagyobb a tét

Amikor a 321 Studios elkezdte forgalmazni a DVD Copy Plust, kérte a szövetségi felügyeleti hatóságot, hogy mondja ki a termékről: nem törvénysértő. De miután a hollywoodi stúdiók nem foglalkoztak a szoftver megjelenésével, a szoftvergyártó kérte az eljárás megszüntetését. A DVD X Copy elterjedése esetén azonban nagyobb a tét, ezért amikor a gyártó elkezdte hirdetni, a hét filmstúdió pert indított azzal a váddal, hogy mindkét termék sérti a szerzői jogokat.

A Missouri állambeli Chesterfieldben székelő 321 Studios szerint termékeik nem törvénysértők, csupán azt a célt szolgálják, hogy a műsoros DVD-t vásárlók biztonsági másolatot tudjanak készíteni.

DVD Jon két évet is kaphat

A héten máskülönben fejlemények voltak egy másik ügyben is: a norvég bíróság eltiltott a további jogsértéstől az a tinédzsert, aki olyan szoftvert írt, mellyel feltörhető a DVD-k másolásvédelme, ugyanis az interneten keringő program állítólag jelentős kárt okozott a filmstúdióknak. Az ügyész 1400 dollár perköltség megfizetésére is kötelezte a 19 éves Jon Lech Johansent, akit egyébként sokan csak "DVD Jon" Johansenként ismernek.

A bíróság ugyanakkor felfüggesztette a hacker immár kilencven napja tartó előzetes fogva tartását. A program Johansen állítása szerint arra kellett, hogy legálisan vásárolt DVD-filmjeit Linux-alapú számítógépén tudja nézni. "DVD Jon" ártatlannak vallotta magát, ám a vonatkozó törvények értelmében akár két év börtönbüntetést is kaphat.