Emőke
6 °C
20 °C

Letiltatta egy politikus a német Wikipediát

2008.11.17. 14:35
Egy bírósági ítélet értelmében nem elérhető a német Wikipedia kezdőoldala. A korlátozást egy volt Stasi-alkalmazott érte el, aki sérelmezte a róla szóló szócikkben szereplő állításokat – írja az Itcafé.

A Wikipedia Németországban is hallatlanul népszerű, az egyik leglátogatottabb oldal, 825 ezer szócikkével az angol nyelvű verzió mögött a második legnagyobb adatbázissal rendelkezik. Ám tegnap óta a szolgáltatás kezdőlapja nem elérhető, az oldalon a következő felirat fogadja a látogatót:

"A lübecki kerületi bíróság rendeletére a német Wikipediát üzemeltető Wikimedia Deutschland Egyesület az eddigi formájában nem működtetheti tovább az oldalt, amíg Lutz Heilmann parlamenti képviselőről bizonyos állítások szerepelnek a róla szóló szócikkben." Az oldalon az is olvasható, hogy a Wikimedia fellebbezést nyújt be az ügyben, ám a kezdőlap addig is elérhetetlen lesz. Az egyesület ügyvédje szerint ez négy hetet is igénybe vehet.

Lutz Heilmann

A baloldali képviselő már egy ideje háborúzik a német Wikipediával, ugyanis az ott szereplő életrajzában megemlítették, hogy Heilmann-nak – aki testőrként a keletnémet állambiztonsági szervezet, a Stasi főállású alkalmazottja volt – októberben felfüggesztették parlamenti mentelmi jogát, mert sms-ben megfenyegette egy ismerősét. A képviselő mindezt tagadja, és azt állítja, hogy senkit sem fenyegetett meg és a mentelmi jogát sem függesztették föl. Ezek az állítások most már nem szerepelnek a szócikkben, ám Heilmann-nak más panaszai is lehetnek, de erről jelenleg csak találgatások vannak. A politikusnak valószínűleg nem tetszik például a Stasi-múltra vonatkozó kezdőmondat (bár ez a hivatalos parlamenti életrajzában is szerepel), illetve az, hogy nem fejezte be a lübecki jogi egyetemet, valamint egy olyan említés, mely pornográfiával kapcsolatos üzletekhez köti a nevét. Az már csak pikáns részlet az ügyben, hogy a szócikk tartalmát többször is szerkesztették a német parlament, a Bundestag hálózatához tartozó számítógépekről.

A Wikimedia fellebbezésének jó esélye van, mivel más, hasonló ügy kapcsán a kölni tartományi bíróság már kimondta idén tavasszal, hogy az egyesület nem felelős a feltöltött tartalmakért. Maga a korlátozás egyébként nem vonatkozik a német Wikipedia teljes tartalmára, ugyanis a Wikimedia Deutschland csak egy átirányított oldalt üzemeltet, míg a de.wikipedia.org-ot az Amerikában bejegyzett Wikimedia Foundation működteti, a szerverek pedig az Egyesült Államokban vannak, így a német igazságszolgáltatás nem léphet fel ellenük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!