Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Wikipedia a Google ellen

2008.01.09. 10:26
Több mint egy évvel a bejelentése után végre elindult a Wikipedia "emberi meghajtású" keresőmotorja, a Wikia Search. Senki ne várjon Google-gyilkos minőséget az első naptól kezdve - figyelmeztetett jó előre Jimmy Wales, az egyik alapító (a Wikia Search mögött áll még többek között az Amazon.com, az egykori Netscape-alapító Marc Anderseen, és a LinkedIn alapítója, Reid Hoffman), a terv az, hogy a Wikipediához hasonlóan a keresőmotort is a közösség tegye a világ legjobbjává. Az online enciklopédiánál bevált a modell: a lelkes önkéntesek hat év alatt az internet legtöbbet hivatkozott és egyik leglátogatottabb oldalává emelték - de hogyan működhet ez egy keresőnél, aminek ráadásul olyan konkurensekkel kell megbirkóznia mint a Google, a Yahoo vagy a Microsoft?

A keresőmotorok előtt álló legnagyobb kihívás már jó ideje nem az, hogy a keresőkifejezésekre találatot adjanak, hanem az, hogy a találatokból kiválogassák az igazán fontosakat. Mivel a találati lista első oldalára kerülés automatikusan hozza a látogatókat az oldalra, az meg a reklámbevételt, a keresőoptimalizálás külön iparággá és tudománnyá fejlődött az elmúlt években. Itt jön képbe az emberi erőforrás: míg a Google-találatokat sorba rendező PageRank algoritmust át lehet verni linkfarmokkal, scriptekkel, kommentspammel, és egyéb sötét módszerekkel, ha az ember kap Viagra-reklámokat a legártatlanabb kereséseire, felmerül a benne a gyanú, hogy itt nincs minden rendben. Valamilyen szinten persze a Google is tudja figyelni a felhasználó viselkedését, és következtetni belőle a találatok helyességére, de sokkal egyszerűbb megkérdezni a júzert: jó volt a találat, amit kaptál?

A Wikia Search alapelve, hogy a felhasználó a keresésére kapott találatokat osztályozza, és az osztályzatok alapján áll majd össze a lista sorrendje. Éppen ezért kéri Wales a két év türelmi időt: rengeteg felhasználói értékelésnek kell összegyűlnie, hogy megbízhatók legyenek az egyes találatok átlag-osztályzatai. Magukat a találatokat egyébként ugyanazzal a módszerrel szerzi a Wikia Search, mint a többi kereső: crawlernek nevezett programokkal fésüli át az egész internetet, létrehozva az egyes oldalak tartalmáról egy óriási adatbázist, ahol aztán a tényleges kereséseket végzi.

Ezt adja a New York keresőkifejezésre a Wikia Search...

A puding próbája

Bár a kereső még csak egy napja fut nyilvánosan, ez pedig pontosan 730 nappal kevesebb, mint a Jimmy által kért türelmi idő, az ember önkéntelenül is a Google-höz hasonlítja, amint kipróbálta. És ez az összehasonlítás nem túl hízelgő a Wikia Search-re nézve. Abraham Lincoln nevére rákeresve például az első találati oldalakra a néhai elnök nevét viselő iskolák és múzeumok oldalai jöttek be, sehol a róla szóló Wikipedia-bejegyzés (már-már szürreális, de szinte sosem ad Wikipedia-oldalakat találatnak a kereső), vagy a Fehér Ház oldalán az életrajza, esetleg egyetemek vagy történelmi szájtok róla szóló oldalai.

A következő próbát Angelina Jolie nevével tettük: az első találatok között orosz és német nyelvű rajongói oldalakat, pár hervadt képgyűjteményt, egy tavaly május óta nem frissült blogot és egy "ez a domainnév eladó" tartalmú oldalt kaptunk - a Google-nél a művésznő Wikipedia-oldalát és IMDB-adatlapját a magukat hivatalosnak kikiáltó rajongói oldalak követték, és az első oldal aljára befért még az indexes Angelina Jolie lökhárító nélkül támad cikk is. A minőség mellett a mennyiségben sem villant nagyot az új versenyző: a "New Hampshire primary" kifejezésre (az amerikai elnökválasztási cirkusz éppen aktuális állomása) a Google több mint kétmillió találatot adott, a Wikia Search kevesebb mint tízezret, de bőven milliós nagyságrendű találatot kaptunk a Yahoo-tól és az MSN-től is.

...és ezt a Google

Az olyan extrákat talán nem is lenne fair elvárni, mint a képekre vagy videókra keresés, esetleg az, hogy a magyar nyelvű találatokat jó magasan tálalja a találati listán a kereső - de ha fair, ha nem, hiányoznak, ha a Google-nél már megszoktuk, hogy vannak.

Félig üres

Elég nehezen érthető, hogy ha a találatok osztályozása a kereső legnagyobb dobása, miért kellett úgy elindítani a bétát, hogy ez a funkció nem működik. Ott van minden találat mellett az öt kis csillag, amiket majd színezgetni kell, de ha rákattintunk, csak egy "bocs, de ez még nem megy" ablak ugrik fel, szomorú szmájlival, hogy jobban átérezzük a rendszer fájdalmát. Ott van viszont a leendő átlagértékelést mutató szám, rákattintva kilométeres képletekkel el is magyarázzák, hogy jött ki, és a Google-höz hasonlóan kérhetjük a letárolt verziót is az oldalról, ha az eredeti már nem lenne elérhető.

Ők mondják

"A Wikia még akkor is csalódás lenne, ha nem övezte volna az elmúlt egy évben ekkora felhajtás. A várakozás tükrében pedig a kereső egyszerűen időpazarlás." - Michael Arrington, TechCrunch

"Ha az első alkalommal nem fogja meg egy oldal az embereket, nem fognak később visszajönni. Ráadásul a Google-ről áttérni más keresőre olyan, mint leszokni a dohányzásról." - Dan Sullivan, Search Engine Land

"Nem hiszem, hogy a Wikia Search számottevő piaci részesedést szerezhet a belátható jövőben. Egy ilyen sok pénzt megmozgató iparágban már egy 5 százalékos részesedés is óriási dolog, de hihetetlenül nehéz elérni." - Tom McGovern, Snap.com

Minden keresőkifejezés mellé írhatunk egy Mininek nevezett kis magyarázatot, ezek egyelőre elég rövidkék és összecsapottak (ez itt például a "Barack Obama" kifejezéshez tartozó, kemény két mondat), de mivel minden felhasználó bővítheti ezeket, idővel valószínűleg Wikipedia-szócikk szintű bejegyzésekké növik majd ki magukat. Ami persze felveti a kérdést, hogy minek ezeket külön megírogatni, ha a Wikipediában már ott vannak készen. A Mini mellett lehet kommentezni is a találati listákat, mint egy blogbejegyzést, itt például azon elmélkednek a felhasználók, hogy a Wikipedia keresőszóra miért éppen az enciklopédia német verzióját adja első találatként.

A Wikia Search-be bárki beszállhat, a külön közösségi oldalt is építettek a kereső javításához hozzájáruló önkénteseknek, profiloldallal, feltölthető képekkel és hasonlókkal. Jópofa ötlet, hogy egyes keresőkifejezések mellett megadhatjuk, hogy érdekel-e bennünket, így rögtön minden téma köré mini-közösségek szerveződnek. Később a felhasználók egymás munkáját is értékelhetik majd, és a köz megbecsülésének örvendő júzerek szavazata nagyobb súllyal fog a latba esni a találati listák összeállításánál.

Szomorú a hibaüzenet, nem megy a találatok értékelése

A közösségen múlik

Jó ötletekben tehát nincs hiány a Wikia Search háza táján, de hogy a keresőt úgy indították el, hogy éppen a lényege nem megy, az enyhén szólva is nonszensz. Mintha egy hibrid autót úgy dobnának piacra, hogy az elektromos meghajtás egyelőre nem megy, de benzinnel azért eldöcög. Innentől már minden a felhasználókon múlik: ha úgy rágerjed a nép a Wikia Search össznépi fejlesztésére, mint anno a Wikipediára, simán bejöhet Wales jóslata a Google-gyilkos közösségi keresőről. Jelenleg persze használhatatlan, de térjünk vissza rá két év múlva.