Árpád
-2 °C
3 °C

Élet Google nélkül

2007.05.25. 07:27
A Google néhány év alatt észrevétlenül nőtt keresőmotorból az egész internetet behálózó, kikerülhetetlen birodalommá. De valóban kikerülhetetlen? Megpróbáltuk a lehetetlent, és egy hétre száműztük az életünkből a Google minden szolgáltatását.

Google nélkül internetezni sokkal nehezebb, mint gondolná az ember. Nemcsak a keresőnket kell lecserélnünk, de szinte minden napi rendszerességgel használt online szolgáltatást is. Ha tetszik, ha nem: Google-függők vagyunk.

A védelem felépítése

Az első akadály: hogyan szabaduljunk meg a Google-től? A legegyszerűbb megoldás a böngészővel blokkoltatni a google.com-ot (az Operában ez például pár kattintással elintézhető), illetve minden oldalt, ami a Google-é, beleértve például a YouTube-ot is. De ez önmagában még nem elég, a különféle oldalakba beépülő keresőmezők, beágyazott videók, AdSense-hirdetések simán átcsúsznak rajta.

Második védelmi vonalként alkalmazhatunk külső adblockprogramot. Ezek eredeti funkciója a reklámok kiszűrése, de nem kívánatos weboldalak blokkolására is kiválóan alkalmasak. Végül jöhet a Windows Hosts fájljában a Google-közeli címek átirányítása a 127.0.0.1 ip-címre (a saját gépünk címére), ami már kissé hekkelésszagú, de még mindig megúsztuk, hogy a tűzfalat kelljen babrálnunk.

Az első percek

A Google nélküli élet első döbbenetes felfedezése, hogy egyszerűen gyorsabb lesz a böngészés. Az Adsense- és AdWords-hirdetések, látogatottságmérő Google Analytics-scriptek letöltése és futtatása nélkül meglepően felgyorsul az ezeket használó oldalak betöltése.

Aztán jönnek a kellemetlen részek, és az elvonási tünetek. Meghökkentő, hogy az ember mennyi Google-szolgáltatást használ, és igazán kellemetlen mindegyik helyett átszokni valami pótszerre. Már ha találunk egyáltalán épkézláb alternatívát.

Keressünk új keresőt!

A Google-elvonókúra legsarkalatosabb pontja egy másik keresőmotort találni. A Yahoo! mint második legnépszerűbb kereső, szinte adja magát helyettesítőnek, előtte kísérletezgettünk kicsit snap.com-mal (nagyon webkettes, csillog-villog, de rém lassú) és Webcrawlerrel (kicsit csalás, hiszen többek között Google-találatokkal dolgozik), de egyik sem volt túl meggyőző, maradt a Yahoo!.

Fél nap hozzászokni, és onnantól szinte észrevehetetlen a különbség - nem véletlen, hogy szinte milliméterre ugyanúgy néz ki a két kereső, ugyanott vannak a hasonló funkciók. A Yahoo! gyors, aránylag releváns eredményeket ad; állítom hogy tíz júzerből kilenc nem venné észre, ha gonosz hekkerek titokban átkonfigurálnák a böngészőjük keresőmezőjét.

Annál meglepőbb, hogy a keresésen túl milyen nehéz használható Google-pótlékokat találni.

Pótszerek

A Gmailt talán a legegyszerűbb pótolni, ingyenes webes levelezőből ezer van, a Gmail előzékenyen felajánlja a levelek automatikus továbbítását, mindenhol van POP3 Account Access szolgáltatás, amivel egy másik postafiókon át küldhetünk leveleket: a címzett észre sem veszi a változást, az átállás zökkenőmentes. Az alternatíva lehetett volna akár a keresőhöz igazodva a Yahoo! Mail, de inkább a Windows Live Hotmailt választottuk.

A felemás sikerű Google-csevegőprogram, a Gtalk kiváltására a Meebo tökéletes: kulturált webes felületről érhetjük el vele az összes népszerű csevegőprogramot, nem kell telepítgetni (bár a Gtalkot egyébként se kell, mióta hozzánőtt a Gmailhez), igaz, kicsit lassú, ráadásul az ICQ-fiókomat pont nem hajlandó elérni, de most nem is ez volt a cél. Letöltős-telepítős megoldásként választhattuk volna a Mirandát is, de a webes felület mindenképpen elegánsabb és webkettesebb.

Google-gyűlölők klubja
Ha az ember elkezd Google nélkül élni, önkéntelenül sorstársakba akad a neten. Amióta a Google óriáscéggé vált, underground körökben gyorsan divat lett utálni, és lett egy sor Google-ellenes mozgalom. Ilyen a No Luv 4 Google (ami a kereső Bálint-napi bojkottjára szólít fel, és vicces tüntetéseket rendez); a céget "online fasizmussal" vádoló Darth Google vagy a I Hate Google blog.

Google News - na ez már keményebb dió. A Digg nem helyettesíti a Google hírgyűjtő szolgáltatását, legfeljebb kiegészíti; a legértelmesebb klón, a Rootly meg érezhetően kevesebbet tud, és jóval kuszább, mint a Google News (de automatikusan frissül, nem kell nekünk nyomkodni a refresh gombot, ami határozottan pozitív). RSS-olvasónak és kezdőoldalnak (vagyis a Google Reader/iGoogle alternatívájának) a Netvibes adta volna magát, de ijesztően sokáig tart mindent beállítgatni rajta, így hagytam a fenébe, és maradtam az Opera beépített feedolvasójánál, az is tökéletesen működik, átlátható, bár sok hírnél nagyon lelassítja a böngészőt.

A blogokba beépíthető, látogatottságot mérő és elemző remek Google Analytics rendszert sem sikerült teljesen helyettesíteni: a Mintért fizetni kellett volna, így a magyar Statgépet választottuk, pedig sokkal kevesebbet tud. Az AdSense hirdetéseit meg sem próbáltuk lecserélni (inkább beletörődtünk, hogy egy ideig nem tudjuk követni az egyenlegünk alakulását): a Yahoo Publisher Network nem működik Amerikán kívül, a többi nagy hal, mint a ValueClick vagy a Tribal Fusion pedig egyszerűen nem helyettesíti az AdSense automatizált, gördülékeny, kisebb látogatottságú oldalakon, blogokon is kiválóan működő rendszerét.

Nincsen mozi Google nélkül

A Google-elvonó legsúlyosabb tanulsága következik: a cég összes terméke közül a YouTube bizonyult a leginkább megkerülhetetlennek és pótolhatatlannak (illetve amivel még legjobban ki lehetett volna váltani, az pont a Google Video). Ha én akartam volna megmutatni másnak egy videót, arra rengeteg videómegosztó állt volna rendelkezésre (vagy éppen a Fileplanet fájlmegosztó szolgáltatás beépített videostreamingje), de mivel gyakorlatilag mindenki a Youtube-ot használja, szinte teljesen el voltam vágva a videóktól. Se beágyazott videók, se az emailben, ilyen-olyan úton terjedő napi vicces videók, semmi. Borzasztó. Kezdem megérteni, miért ért 1,6 milliárdot a YouTube a Google-nek annak idején.

A No Luv 4 Google mozgalom a Google ellen tüntet

Lehet, de nem érdemes

Hosszasan lehetne még folytatni a sort a Google alkalmazásainak helyettesítésével a Picasától a Bloggeren át a Mapsig és a Toolbarig, de az eddigiekkel már bőven lefedtük az átlag júzer Google-használati szokásait.

Szinte minden szolgáltatásra találtunk valamilyen alternatívát (a YouTube azért fájó pont), bár azok sokszor maguk is valamilyen szinten a Google-re épültek - és általában nem is voltak olyan jók, kézre állók, mint amiket ki akartunk váltani velük.

Google nélkül tehát még lehet internetezni, de már nem érdemes. A Googlenet víziója megvalósulni látszik: nem túl szép kilátás, de - persze lehet, hogy erről csak a cég marketingje tehet - talán még mindig biztatóbb, mint bármelyik más óriáscég uralma a neten.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?