Ábrahám
17 °C
29 °C

Személyesebb lett a Google

2007.05.02. 12:36
Megújult a Google személyre szabott portálja, mostantól nemcsak hírforrásokat lehet összegyűjteni, hanem akár személyes fotóinkat és videóinkat is megoszthatjuk ismerőseinkkel.

A keresőóriás félredobta a sután hangzó Google Personalized Homepage nevet, és helyette bevezette az iGoogle elnevezést, hátha így többen akarnak majd személyre szabott portálokat készíteni. A Personalized Homapage két évvel ezelőtt debütált. Szakértők szerint eme lépéssel a Google azt szeretné kihangsúlyozni, hogy fontosak számára a személyre szabható szolgáltatások. Ami persze érthető is, hiszen az internetes cég a célzott hirdetésekkel tud nagyot kaszálni.

A kedd éjféltől iGoogle néven elérhető szolgáltatás pont úgy működik, mint például a Microsoft Live.com vagy a Netvibes: a regisztrált felhasználók személyes portálokat hozhatnak létre, amelyen kedvenc hírforrásaikat, blogjaikat és mindenféle interaktív izét gyűjthetnek össze. Az utóbbiak közé tartoznak az online térképek, időjárás-előrejelzések, órák, naptárak, szótárak és a bugyuta játékok.

Portálszerkesztő

Újdonság, hogy magunk is szerkeszthetünk ilyen izéket (úgynevezett gadgeteket), és ehhez nem is kell érteni a programozáshoz. Csak rá kell klikkelni a lap alján lévő „Make your own gadget” linkre, és további néhány kattintással létrehozhatjuk a személyes YouTube-toplistánkat, vagy kedvenc képeink és zeneszámaink gyűjteményét. Személyes figyelmeztetést is készíthetünk, hogy mindenki tudja, mikor megyünk nyaralni.

Hiszen nem az a lényeg, hogy mindenki büszkén nézegethesse saját toplistáit. A személyes izéket vagy a globális közösséggel, vagy pedig a Gmail címjegyzékünkben szereplő ismerőseinkkel oszthatjuk meg. A személyes portál magyar nyelven is elérhető, az izészerkesztő azonban még nem.