Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

David Bowie és a Flickr is Webby-díjas

2007.05.02. 11:54
Ha sikeres vagy és túl sok a pénzed, ne reménykedj díjban - szól az idei Webby Awards tanulsága. A pár éve még díjakat halmozó Google és MySpace már jelölést is alig kap, mióta online mamuttá nőtte ki magát, a bukdácsoló Yahoo viszont fájdalomdíjként kapott vagy fél tucatot. A zsűri szerint a Flickr az internet legjobb oldala.

Tizenegyedik alkalommal osztották ki az internet Oscar-díjaiként is emlegetett Webby-díjakat. Hatvan ország képviseletében nyolcezer nevező közül választotta ki a zsűri és a közönség a legjobbakat közel száz kategóriában.

Arat a Yahoo

A Webby díj

A legfontosabbnak tartott "Best Practices" kategóriát a Flickr képmegosztó szolgáltatás nyerte, ahogyan tavaly is, de a közönségdíjat idén sem sikerült a zsűrié mellé tenni; tavaly a Google Maps, idén a Last.fm online rádió akadályozta meg a duplázást. Túlzottan azért nem szomorkodhatnak a Yahoo háza táján, hiszen a Flickr mindkét díjat besöpörte a közösség és a grafikus design kategóriában is, és nyert egy díjat a Yahoo Real Estate is - a nagy rivális Google pedig nemcsak díj nélkül maradt, de jelölést is alig kapott.

Életműdíjak

A két életműdíjat David Bowie és az Ebay vitte el - utóbbi a 230 milliós közösségével és az online kereskedelem forradalmasításával, előbbi a BowieNet és BowieArt oldalakkal, a művészet és az internet egymáshoz közelítéséért. Az Év Embere Steve Chen és Chad Hurley, a YouTube-ot alapító páros lett, az idén először kiosztott online videó kategóriájában pedig az Ask a Ninja videoblog címszereplője, illetve a YouTube által sztárrá tett Jessica Lee Rose, alias Lonelygirl15 nyert.

A Google 1,6 milliárd dollárja után Webby a YouTube alapítóinak

Blogok a szeren

A blogok között idén már négy kategóriában osztottak díjakat: a politikai blogok között aratott a Truthdig, az üzletiek között a New York Times Dealbookja, a kultúra kategóriában pedig a környezetvédő Treehugger és a roppant szórakoztató We make money not art. A hagyományosan az egyik legnagyobb érdeklődéssel követett Weird, azaz őrültség kategóriát a Cukiság blog örök példaképe a Cute Overload nyerte

...és még sokan mások

További érdekességek: a BBC vitte el a legjobb online rádió és a legjobb híroldal díjait; a közösségi hálózatok között a MySpace már jelölést sem kapott (a Facebook és a Linkedin nyert); a nyomtatott újságok online kiadásai között pedig a Guardian (immár sokadszor) és a New York Times bizonyult a legjobbnak. Humor kategóriájában idén sem akadt legyőzőre az örök nyertes The Onion.

A nyertesek egy hónapig gondolkodhatnak a köszönőbeszéden: június 3-5 között New Yorkban tartják az ünnepélyes díjkiosztó gálát, ahol a hagyományoknak megfelelően minden nyertes öt szóban oszthatja meg a közönséggel a gondolatait a díjról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!