Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

David Bowie és a Flickr is Webby-díjas

2007.05.02. 11:54
Ha sikeres vagy és túl sok a pénzed, ne reménykedj díjban - szól az idei Webby Awards tanulsága. A pár éve még díjakat halmozó Google és MySpace már jelölést is alig kap, mióta online mamuttá nőtte ki magát, a bukdácsoló Yahoo viszont fájdalomdíjként kapott vagy fél tucatot. A zsűri szerint a Flickr az internet legjobb oldala.

Tizenegyedik alkalommal osztották ki az internet Oscar-díjaiként is emlegetett Webby-díjakat. Hatvan ország képviseletében nyolcezer nevező közül választotta ki a zsűri és a közönség a legjobbakat közel száz kategóriában.

Arat a Yahoo

A Webby díj

A legfontosabbnak tartott "Best Practices" kategóriát a Flickr képmegosztó szolgáltatás nyerte, ahogyan tavaly is, de a közönségdíjat idén sem sikerült a zsűrié mellé tenni; tavaly a Google Maps, idén a Last.fm online rádió akadályozta meg a duplázást. Túlzottan azért nem szomorkodhatnak a Yahoo háza táján, hiszen a Flickr mindkét díjat besöpörte a közösség és a grafikus design kategóriában is, és nyert egy díjat a Yahoo Real Estate is - a nagy rivális Google pedig nemcsak díj nélkül maradt, de jelölést is alig kapott.

Életműdíjak

A két életműdíjat David Bowie és az Ebay vitte el - utóbbi a 230 milliós közösségével és az online kereskedelem forradalmasításával, előbbi a BowieNet és BowieArt oldalakkal, a művészet és az internet egymáshoz közelítéséért. Az Év Embere Steve Chen és Chad Hurley, a YouTube-ot alapító páros lett, az idén először kiosztott online videó kategóriájában pedig az Ask a Ninja videoblog címszereplője, illetve a YouTube által sztárrá tett Jessica Lee Rose, alias Lonelygirl15 nyert.

A Google 1,6 milliárd dollárja után Webby a YouTube alapítóinak

Blogok a szeren

A blogok között idén már négy kategóriában osztottak díjakat: a politikai blogok között aratott a Truthdig, az üzletiek között a New York Times Dealbookja, a kultúra kategóriában pedig a környezetvédő Treehugger és a roppant szórakoztató We make money not art. A hagyományosan az egyik legnagyobb érdeklődéssel követett Weird, azaz őrültség kategóriát a Cukiság blog örök példaképe a Cute Overload nyerte

...és még sokan mások

További érdekességek: a BBC vitte el a legjobb online rádió és a legjobb híroldal díjait; a közösségi hálózatok között a MySpace már jelölést sem kapott (a Facebook és a Linkedin nyert); a nyomtatott újságok online kiadásai között pedig a Guardian (immár sokadszor) és a New York Times bizonyult a legjobbnak. Humor kategóriájában idén sem akadt legyőzőre az örök nyertes The Onion.

A nyertesek egy hónapig gondolkodhatnak a köszönőbeszéden: június 3-5 között New Yorkban tartják az ünnepélyes díjkiosztó gálát, ahol a hagyományoknak megfelelően minden nyertes öt szóban oszthatja meg a közönséggel a gondolatait a díjról.