Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kihirdették a web Oscar-díjasait

2005.05.04. 15:00
David Bowie, Larry Ellison és Richard Branson összedugta a fejét ötszázadmagával és kategóriánként eldöntötte, melyik a legjobb webszájt 2005-ben. Idén kilencedik alkalommal osztják ki a Webby Awardsot. A júniusi átadáson ott lesz Al Gore is, aki a többi nyerteshez hasonlóan ötszavas köszönőbeszédbe lesz kénytelen sűríteni érzéseit.

Összesen hatvanhét kategóriában hirdetett győztest kedden az internetes Oscar-díjként emlegetett Webby Awards zsűrije. A több száz jelöltre a zsűri tagjain kívül a mezei netezők is szavazhattak: a Nép hangja-díjasokra 200 000 szavazat érkezett.

Webbytörténelem
A Webby Awardsot 1996-ban találta ki az azóta megszűnt The Web magazin munkatársa, Tiffany Shlain, aki 30 000 dollárral a zsebében, egy társalapítóval, Maya Draisinnal maga mellett és tizenegy szponzorral a háta mögött tizenöt kategóriában osztotta ki a legjobb webszájtnak járó díjat. Ma már a díjat az International Academy of Digital Arts and Sciences - a digitális művészetek és tudományok nemzetközi akadémiája - ítéli oda hatvanhét kategóriában. Az ötszáz fős testület tagjai között olyan az internet iránt elkötelezett személyiségek vannak, mint a popzene állócsillaga, David Bowie, a Virgin-alapító és kalandor Richard Branson, illetve az Oracle elnöke, Larry Ellison.
A Webby-díjakat idén a kilencedik alkalommal, június 6-án adják át ünnepélyes keretek között - San Francisco helyett most először New Yorkban. A ceremónián részt vesz Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke, aki három évtizedes internetnépszerűsítő tevékenységével érdemelte ki az idei Webby-életműdíjat. A világ izgatottan várja, milyen köszönőbeszéddel készül Gore, mert a hagyományok szerint az átvételkor a díjazottak öt szónál nem mondhatnak többet. Hat éve például a hálátlan, de szabad szellemű jodi.org (ne kattintson a linkre, mert megőrül!) képviselője a következő szavakkal köszönte meg a díjat: "Ugly commercial sons of bitches" - ronda, elkommercializálódott fattyaknak titulálta az átadókat.

Levlista és revideált tízparancsolat

Idén a legkülönlegesebb netes teljesítményt a zsűri szerint Craig Newmark, a Craigslist alapítója hajtotta végre, akinek levelezőlistája mára az egyik legnépszerűbb amerikai apróhirdetés-szájttá nőtte ki magát. Az év Webby-művésze a brit Kleptones együttes lett, amely számainak online terjesztéséért kapta a díjat, illetve a Flickr készítői, akik a netes fotómegosztást és -kezelést forradalmasították. A legstílusosabb írásokért járó díjat a McSweeney's Internet Tendency kapta a zsűritől és a közönségtől is: az ironikus írásokat, paródiákat, esszéket és publicisztikákat közlő szájt egyszer például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy írásában újrafogalmazta a Tízparancsolatot: "6, 7, 10, 4, 9, 3, 1, 8, 5".

Üresedés munkanélküli kémeknek


Klikk a képre!
A Webby zsűrije és a közönség díjazta a legjobb nyitólapot ( wordsatplay.com ), a leghasználhatóbb navigációt (tenbyten.org, illetve Google) és a legprofibb autós szájtot is (Mercedes SLK és car.com). A legjobb online napló, vagyis blog a Boingboing lett, a legjobb celebrity-szájtot a pucér szakács, Jamie Oliver jegyzi, a közösségi szájtok közül pedig a Dogster nyert. A foglalkoztatás kategóriában a zsűri szerint a Yahoo álláskeresőjét és az Egyesült Államok külügyminisztériumát is maga mögé utasította a CIA munkavállalóknak szánt aloldala, ahonnan megtudni, hogy a jó kém alaptulajdonságai i közé tartozik az integritás, a találékonyság és az alkalmazkodókészség; egy különlegesen képzett ügynök éves fizetése 43 000 és 78 000 dollár körül alakul, az állás teljes munkaidős, és még üresedés is van.

Vox populi: A metaforáknál jobb a fless

A legjobb webes játékok a zsűri szerint a Metaphorical.net-en találhatók - az ízlésficamos szavazók viszont a nyilvánvalóan tudományos ismeretterjesztő szándékkal készült filozofikus és elgondolkodtató alkalmazások helyett a populáris flashjátékokkal telezsúfolt a Miniclipet választotta.

Idén először osztották ki a Webbyt a blog, a szépség, a divat, az ingatlan, a kiskereskedelem és a szociális háló kategóriában. A versenyre negyven országból neveztek webszájtokat, amelyek közül tizenhárom a zsűri és a közönség szerint is a legjobbnak bizonyult egy-egy kategóriában - így a hírek közül a BBC News, az IT hardver-szoftver kategóriában a Download.com, a blogok között pedig a Boingboing.