Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Mámoros redundancia

2002.06.19. 10:14
San Franciscóban szerda hajnalban hatodszor adták át a Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia tagsága által legjobb internetes oldalaknak odaítélt Webby-díjakat. A legnagyobb presztízsnek örvendő Webbyt harminc kategóriában adták át; a jelöltek között széles nemzetközi mezőny vonult fel Új-Zélandtól Vatikánig.
Az előre lefeketetett irányvonalak mentén euro-hawaii stílusú margarétás tömeg gyűlt össze a San Francisco-i Szépművészeti Múzeum California Palace of the Legion of Honor nevű impozáns objektumában, ahol Rodin Gondolkodójának egyik többszázezer dollár értékű példányát is őrzik, hogy megtekintse és átvegye az internet legjobbjainak járó díjakat.

A díjátadáson idén is a webes színtér jól ismert arcai és legközkedveltebb oldalai nyertek (utóbbiak legfőképp a közönségdíjat), legtöbbjük sokadszorra.

Hagyma Hagymával, Amazon Amazonnal

Gondolkodó, Webbyt tartó nővel
Egyedülálló teljesítményként értékelhető, hogy amióta humor kategóriában Webby-díjat adnak, azóta a The Onion az internet legviccesebb oldala, mind akadémiai, mind közönségszavazatok alapján. Gyűjteményük immár nyolc darab rugószerű Webbyre rúg.

A legnagyobb kaszát ugyanakkor a Google kereső munkatársai hajthatták végre, miután idén is megkapták a legjobb technikai eredménynek járó díjat, illetve mindkét műnemben győztek a legjobban vezetett oldal műfajában. Ugyancsak három díjat vehetett át aloldalaiért a Yahoo! és a BBC. A legjobb online kereskedésnek imét az Amazon bizonyult.

A jelöléstől ugyanakkor nem jutott ismétlésig a National Geographic és a Nerve. A jelöltek között egyébként sosem látott széles nemzetközi mezőny vonult fel - közülük üdítő kivételként díjat kapott a dán Netbaby (a játék kategóriában), illetve a kanadai Looplabs (zene).

Bázisok, Ozzy és szabadság

A személyes honlapok versenyéből kiderült: az akadémia és a közönség máshogy utálja a webdizájnt. Az akadémiai kitüntetést a "Szabadságot Lori Berensonnak" című önhype-paródia-honlap kapta, míg a közönség a közlékenység anarchiájában kavargó "ze" nevű oldal mellett tette le a voksot. Az egykor izgalmas "weird" kategória idén sajnos szürkeségbe fulladt és százzal robog a megszűnés felé - ezt egyedül a közönség igyekezett korrigálni a másfél éves All Your Base mémvírus beszavazásával.

Tim Harrod, Onion Inc.
Örülnek
A rádiók kategóriájában a BBC nyert idén is, a tavalyi Világadás helyett a 4-es csatornája online sugárzásával. A szélessávú kategóriában a Guggenheim múzeum honlapja és a holland Kazaa fájlcserélő győzelme virította a trendet (a második Webby-díjas fájlcserélő a Napster mellett/után). A televíziós produkciók oldalai között az Ozzy Osbourne és családja életét bemutató népszerű sorozat honlapja vitte el a rugó alakú pálmát.

Büszkén húzhatják ki magukat a NASA webmesterei, miután az amerikai űrügynökség világhálós reprezentációja a kormányzati és a tudományos kategóriában is díjazott lett. Vidám lehet továbbá az Emode, az AOL, és a Yahoo, akik a Nielsen/Netratings leglátogatottabb oldalaknak járó szponzorált díját vehették át.

Ötszavak

Az ötszavas hálabeszédek idén a szokásosnál kevésbé sikerültek szellemesre. A tudomány kategóriában győztes, emberré válást bemutató Becoming Human képviselője ezt mondta például: "Minden hatalmat az emberszabásúaknak! Köszönjük, Lucy!"

"Steven Spielberg, vegyél a büdzsédbe!" - fogalmazott a filmes kategória akadémiai Webby-díjasa, Donnie Darko. "Köszönöm. Szabadságot Lori Berensonnak!" - mondta Lori Berenson. "Mmmmm... köszönjük!" - mondták Osbourne-ék.

Gratulálunk.

Webby-győztesek - 2002
Kategória Webby-díjKözönségdíj
Aktivizmus Tolerance.org PETA
DivatZOOMZOOM Magazine Style.com
EgészségTeenwire.com Breast Cancer Action
Életmódepicurious.com epicurious.com
FilmDonnie Darko IFILM
FurcsaDevices of WonderAll Your Base
HírekBBC News Arts and Letters Daily
Humortheonion.comtheonion.com
IsmeretterjesztésExploratorium eNature
JátékNetbaby Swirve
KereskedelemAmazon Amazon
Kormányzat Library of Congress NASA
KölyökOlogy ChannelOne
KözösségIdealist.org Idealist.org
Legjobban
vezetett oldal
Google Google
Netművészet360degrees DeviantART
Nyomtatott + Online Salon The Smoking Gun
PénzYahoo! Finance Yahoo! Finance
PolitikaOpenSecrets.org Washington Post: Onpolitics
RádióBBC Radio 4BBC Radio 4
SpirituálisBeliefnetWitch's Voice
SportESPNESPN
Szélessávú Guggenheim.com Kazaa
Személyes honlapFree Lori Berenson ze's page
Szolgáltatáseviteevite
Technikai eredményDavid Rumsey HMCGoogle
TudományBecoming HumanNASA Earth Observatory
TVThe OsbournesCrime Scene Investigation
UtazásLonely PlanetLonely Planet
ZeneLOOPLABSLive365.com
Nielsen/Netratings Feltörekvés Díj:
Emode
Nielsen/Netratings Legértékesebb Amerikai Oldal: AOL
Nielsen/Netratings Legértékesebb Oldal a Világon: Yahoo!