Miénk van minden bázis!

2001.02.26. 17:19
Mióta Mahirt, a török jampit világsztárrá emelte honlapja, nyilvánvaló, hogy az angol anyanyelvű internetes közönség imádja a tört angolt. A jelenlegi mánia tárgya egy nyolcvanas évekbeli japán játék balul sikerült félrefordítása.
Cats, a gonosz
Miénk van minden bázis!
,,Időszámításunk szerint 2101-ben. Háború kezdődött. Mi történ? Valaki bombában látott el minket. Kapunk jelet. Mi? Főképernyő bekapcsolás. Te vagy!!! Hogy vannak uraim? Miénk van minden bázis! Nincs esélyük a túlélésre, csináljanak időt! Nagy igazságért."

Ezt motyogta egy kevés beleélést sugárzó géphang a nyolcvanas évek vége felé a Zero Wing című játéktermi lövöldözős játék bevezetőjében. Ha az eredeti japán szöveg alapján félresikerült fordításhoz elképzelünk egy mangaszerű, bár mozgásszegény animációt, már egész közel jutottunk az alkotás hangulatához.

All your base are belong to us! - közli a képernyőn megjelenő gonosz a megszeppent legénységgel. Ez a mondat internetes mániát indított el, pedig az általa megfertőzött angolszászok sem értik igazán.

Memetikai morfológia

Játéktermi retró
Az internetes mániák legkorrektebb tudományos megnevezése a mém. A kulturális minták terjedésével és sorsával foglalkozó memetika, voltaképpen egy biológiai megközelítés és terminológia alkalmazása a kultúrszociológiára.

A mém (meme) szó Richard Dawkins biológus 'Az önző gén' című 1976-os könyve által vált ismertté. Dawkins elmélete szerint az élővilágban a túlélésért küzdő élőlények a génjeik továbbörökítéséért küzdenek - a gének túlélésben szerepet játszó, megvalósult változatai pedig a mémek, amelyek vagy felülkerekednek vagy elbuknak, az őket meghatározó génekkel együtt.

Megfertőzi a világot
A mindennapi kulturális szokások és irányzatok hasonló módokon terjednek és halnak ki. Eltűnnek a brososok és a metálosok, jönnek a korcsolyások, a breaktánc uralkodik, eltűnik, majd visszatér. Kimegy a divatból a makkoscipő és a bomberdzseki, divatba jön a túlélőbakancs.

Az internetes mániák mém-vírusokként terjednek és tűnnek el. Az eddig ismert internetes mém-vírusok között két nagyobb csapásirány figyelhető meg. Az egyik a kisállatos: ilyen volt a táncoló hörcsög, és a németországi vízityúk kultusz. A másik a tört angol jelszó, mint Mahirnál (I Kiss You!), a Budweiser reklámnál (Wazzzup!) vagy a szóban forgó ZeroWingnél (All Your Base Are Belong To Us!).

Termelés

Például címlapon
Az internetes mém-vírusok terjedésükkel együtt rendszerint nagy rajongótábort hoznak létre, amely nem elégedhet meg pusztán a tárgyával (legyen az weboldal vagy játék). Ilyenkor termékcsaládok jönnek létre: táncoló hörcsögös zenei CD, vízityúkos zenei CD, nagy mennyiségű Wazzup! paródia, póló, strandpapucs, Mahir Cagri pedig világturnézik, és új oldalt készít.

A ZeroWing mióta két héttel ezelőtt kitört a számítógépes játékok fanatikusainak közösségéből, minden elődjét lepipálta a termékké válás terén. Igaz, hogy mindössze egyetlen flash animáción lehet megtekinteni, hogyan jelenik meg mindenütt a jelmondat - All Your Base Are Belong To Us! -, de már megrendelhető pólón, pulóveren és bögrén.

A szakemberek szerint a dolog rendkívül egyszerű. Vegyünk egy mondatot, és minél tovább ismételgetjük, annál tréfásabbnak hat: Miénk van minden bázis! Miénk van minden bázis! Miénk van minden bázis...  • Tippek
  • Hírek