Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Webby 2001 - Az internet legjobbjai

2001.07.19. 09:17
Ma hajnalban San Franciscóban átadták a legjobb internetes oldalaknak járó Webby-díjakat. A Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia elismerését jelképező "rugót" harminc kategóriában ítélték oda.
Idén ötödik alkalommal adták át az új média Oscar-, Nobel-, és Kossuth-díját (díjait), a Webbyket. Az év legjobb weboldalainak járó kitüntetések egyik felét a díjat alapító Nemzetközi Digitális Akadémia elektronikus prófétákból, üzletemberekből, művészekből, és szakújságírókból álló háromszázötven fős tagsága szavazta meg, a másikat pedig a közönség.

Drótbalett és babharcosok

Alan Cummings
Az internet szüntelenül terpeszkedik, így a Webby is: harminc különböző kategóriában adták át az akadémia és a közönségdíjakat. Egy háromkörös válogatási rendszer alapján minden kategóriában öt jelölt közül választhatnak az akadémia tagjai (köztük David Bowie, Beck, Björk, Larry Ellison, Francis Ford Coppola, Esther Dyson, Alekszej Pajtinov, Richard Stallman).

A vidám San Francisco, egyik különösen vidám (és nagy) színházában tartott rendezvényt a rendezők igyekeztek a lehető leginformatívabbá tenni. A különböző vicces bejátszások (Popeye és a Babharcos), technoperformanszok (drótbalett, testzene) sűrű egymásutánban váltogatták egymást - a nyerteseknek pedig fejlövés terhe mellett nem volt szabad három másodpercnél tovább hálálkodniuk.

Az ünnepséget a tavaly kiválóan bevált (spontán szóvicc) Alan Cummings, brit akcentusú Marc Almond-imitátor és népszerű színművész vezette, célra törően és minimális humorral. A Cummings által kiválóan feladott "buta vagyok, ti meg szellemesek" típusú labdát a díjazottak csak kivételes esetben tudták lecsapni - a legkülönösebb ebből a szempontból a művészeti díjat átvevő kínai páros volt, akik eltévedt Mézga családként végül az épületből is kimenekültek.

...és a nyertes...

A Google menedzsmentje lenge alufóliában jelent meg
A díjazottak népes seregén belül az org domainesek legalább kétszer akkora helyet szorítottak maguknak, mint az öreg dotkomosok. A dotkom díjazottak nagy része ráadásul már berendezett virtinbe pakolhat: ezen a téren a rekordot a végső humorportál, az Onion magazin tartja, amely tavalyi dupla díja mellett, idén is legjobbnak bizonyult az akadémiai és közönségszavazáson.

A nyomatott+online kategóriában idén kisebb zavart okozott, hogy a jelöltek közé került Feed, a tulajdonos Automatic Media csődje miatt leállt - a díjat végül laptestvére, a közösségi alapon tovább működő Plastic kapta. A közönségdíj ugyanitt a Nerve intellektuális erotikaelméleti orgánumnak jutott.

Az online rádiós Webbyt a BBC világadása kapta, amely tavasztól csak digitálisan fogható. A tavaly legmenőbb technikai újításáért díjazott Google, idén a legjobban vezetett weboldalként pattanhatott a pódiumra. Új kategóriaként helyet kaptak a díjazottak között a spirituális (lelkigyakorlati, vallási) oldalak is, ahol a Zen volt a nyerő. Meglepő módon a filmes oldalak között egy mozifilm nyert - Darren Aronofsky droghorrorfilmje a Rekviem egy álomért honlapja duplázott.

A legjobb személyes honlapért Dancing Paul (Táncoló Pál, aki valóban táncol) kapott szobrot. A furcsa kategóriát pedig ugyancsak egy személyes oldal, a Mahir-Uhrin tengelybe tartozó Peter Pan kapta. A Webby életműdíját az egér feltalálója, Douglas Engelbart kapta.

Webby-győztesek - 2001
Kategória Webby-díjKözönségdíj
Aktivizmus VolunteerMatch act for change
Divat
Hint Fashion Magazine HOT or NOT
Egészség
Planned Parenthood Golden Gate Thrive Online
ÉletmódCampaign for our Children The Knot
FilmRequiem for a Dream Requiem for a Dream
FurcsaPeter Pan honlapjaPeter Pan honlapja
Gazdaságtravelocity CafePress.com
HírekInside cnn.com
Humortheonion.comtheonion.com
IsmeretterjesztésNational Geographic National Geographic
Játék3d Groove IGN
Kormányzat Nolo Self-help Law Center YourCongress
KölyökFact Monster AfriCam
Közösségcraigslist craigslist
Művészet Young-Hae Chang Heavy Industries
Nyomtatott + Online Plastic Nerve
PénzYahoo! Finance Motley Fool
PolitikaOpenSecrets.org CNN Allpolitics
RádióBBC World ServiceFresh Air
SpirituálisZenKids 4 Truth
SportSwellESPN
Szélessávú Heavy Yahoo! Financevision
Személyes honlapDancing Paul LiveJournal
SzolgáltatásVolunteerMatchLiveJournal
Technikai fejlesztésMicrosoft Windows Update
TudományPlus MagazineMolecular Expressions
TVPBSPBS
UtazásExpedia OnlineFrommers Channel
ZeneSputnik 7Live365.com


A legjobban vezetett oldal: Google