Megválasztották az internet legjobbjait

Webby 2000 díjak

2000.05.12. 11:20
San Franciscóban csütörtök este átadták az internet (a közismert elektronikus világháló) legjobb oldalait illető Webby-díjakat. Az internet Oscar-díjainak átvevőire smink helyett a jelmez, a könnyek helyett az ötszavas köszönőbeszéd volt a jellemző.

A webby-díjak A Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia (IADAS) által létrehozott díjak átadására háromezer vendéget vártak a Masonic Auditoriumba. A jelöltek huszonhét kategóriában két-két díjat nyerhettek el: az egyiket a zsűritől (amelynek tagjai többek között: David Bowie, Esther Dyson, Matt Groening), a másikat a közönségtől. A Webby-díjakon hagyományos kikötés, hogy a szobor átvételekor legfeljebb öt szóban szabad hálálkodni, ezzel lerövidítve a (max.) ötvennégy szobor átadásának idejét.

A díj súlyát emelte, hogy idén februárban beszállt a támogatók közé a San Franciscói Kortárs Művészetek Múzeuma (az SFMOMA), amely internetes művészeknek járó különdíjat hozott létre, és ezt ötvenezer dolláros díjjal és külön kiállítással nyomatékosított. Az SFMOMA különdíját idén az Entropy8Zuper! alkotói vehették át Laurie Andersontól.

Éerkezéskor a harmincas évekbeli vakus támadás

Az előzetes bírálás során minden kategóriában öt jelölt volt. Az igazán király oldalak több kategóriában is győztek. Ilyen volt az Atomfilms, amely a ,,Szélessávú" és a ,,Film" kategóriában is nyert, vagy a Slashdot gurumagazin, amely a ,,Közösségi" oldalak és a ,,Nyomtatott és internetes újság" díjainak kihirdetésekor járulhatott a színpadra.

A díjazottak között voltak régóta műkodő szájtok, mint a The Onion vicclap, vagy az Amazon, de voltak olyanok is, amelyek az elmúlt egy év során születtek és váltak meghatározó oldalakká - ilyen volt a Google kereső, a Napster, vagy az elvont kategóriában díjazott (erőszakos és pornográf) Stile Project.

A hangulat amúgy könnyed volt. Az esemény inkább egy nagy jelmezbálra emlékeztetett, mint a hasonlatként emlegetett Oscar-díjakra - bár idén az érkezéseket a harmincas évek Oscarjainak szellemében rendezték, San Franciscói kalapos akciótudósítókkal, akik régi típusú hősugárzó méretű vakukkal nyomultak. Örömünnep.

A győztesek
Kategória Webby-díj Nép hangja
Aktivisták Ad Busters The Hunger Site
Művészet Web Stalker SFMOMA Presents Bill Viola
Szélessáv Video Farm Atomfilms
Üzlet
Baby Center Amazon
Közösség Café Utne Slashdot
Oktatás
Merriam-Websters Word Central Merriam-Websters Word Central
Divat Paul Smith toddoldham.com
Film Atom Films IMDB
Pénz Gomez.com PayPal
Játék GameSpy Industries shockwave.com
Egészség Thrive Online InteliHealth
Humor The Onion The Onion
Kids sonicnet.com mp3.com
Kölyök scholastic.com scholastic.com
Életmód Epicurious Blue Mountain Arts
Zene Napster Napster
Hírek Jim Romenesko's MediaNews ABCnews.com
Személyes oldal Cocky Bastard Cocky Bastard
Politika politics.com FindLaw
Nyomtatott Nerve Slashdot
Rádió Lost and Found Sound BBC Radio 1
Tudomány The cave of Lascaux Monterey Bay Aquarium
Szolgáltatás Evite Epinions.com
Sport ESPN ESPN
Technikai fejlesztés Google Google
Utazás Outside Online Discovery Travel Channel
TV MSNBC CNN.com
Elvont The Stile Project The Stile Project

SFMOMA különdíj: Entropy8Zuper!


  • Hírek
  • Személyi kölcsön