Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megválasztották az internet legjobbjait

2000.05.12. 11:20
San Franciscóban csütörtök este átadták az internet (a közismert elektronikus világháló) legjobb oldalait illető Webby-díjakat. Az internet Oscar-díjainak átvevőire smink helyett a jelmez, a könnyek helyett az ötszavas köszönőbeszéd volt a jellemző.

A webby-díjak A Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia (IADAS) által létrehozott díjak átadására háromezer vendéget vártak a Masonic Auditoriumba. A jelöltek huszonhét kategóriában két-két díjat nyerhettek el: az egyiket a zsűritől (amelynek tagjai többek között: David Bowie, Esther Dyson, Matt Groening), a másikat a közönségtől. A Webby-díjakon hagyományos kikötés, hogy a szobor átvételekor legfeljebb öt szóban szabad hálálkodni, ezzel lerövidítve a (max.) ötvennégy szobor átadásának idejét.

A díj súlyát emelte, hogy idén februárban beszállt a támogatók közé a San Franciscói Kortárs Művészetek Múzeuma (az SFMOMA), amely internetes művészeknek járó különdíjat hozott létre, és ezt ötvenezer dolláros díjjal és külön kiállítással nyomatékosított. Az SFMOMA különdíját idén az Entropy8Zuper! alkotói vehették át Laurie Andersontól.

Éerkezéskor a harmincas évekbeli vakus támadás
Az előzetes bírálás során minden kategóriában öt jelölt volt. Az igazán király oldalak több kategóriában is győztek. Ilyen volt az Atomfilms, amely a ,,Szélessávú" és a ,,Film" kategóriában is nyert, vagy a Slashdot gurumagazin, amely a ,,Közösségi" oldalak és a ,,Nyomtatott és internetes újság" díjainak kihirdetésekor járulhatott a színpadra.

A díjazottak között voltak régóta műkodő szájtok, mint a The Onion vicclap, vagy az Amazon, de voltak olyanok is, amelyek az elmúlt egy év során születtek és váltak meghatározó oldalakká - ilyen volt a Google kereső, a Napster, vagy az elvont kategóriában díjazott (erőszakos és pornográf) Stile Project.

A hangulat amúgy könnyed volt. Az esemény inkább egy nagy jelmezbálra emlékeztetett, mint a hasonlatként emlegetett Oscar-díjakra - bár idén az érkezéseket a harmincas évek Oscarjainak szellemében rendezték, San Franciscói kalapos akciótudósítókkal, akik régi típusú hősugárzó méretű vakukkal nyomultak. Örömünnep.


A győztesek

Kategória Webby-díjNép hangja
Aktivisták Ad Busters The Hunger Site
Művészet Web Stalker SFMOMA Presents Bill Viola
Szélessáv Video Farm Atomfilms
Üzlet
Baby Center Amazon
KözösségCafé Utne Slashdot
Oktatás
Merriam-Websters Word Central Merriam-Websters Word Central
DivatPaul Smith toddoldham.com
FilmAtom Films IMDB
PénzGomez.com PayPal
JátékGameSpy Industries shockwave.com
EgészségThrive OnlineInteliHealth
HumorThe Onion The Onion
Kidssonicnet.commp3.com
Kölyökscholastic.com scholastic.com
ÉletmódEpicuriousBlue Mountain Arts
Zene Napster Napster
HírekJim Romenesko's MediaNewsABCnews.com
Személyes oldalCocky Bastard Cocky Bastard
Politikapolitics.com FindLaw
Nyomtatott Nerve Slashdot
RádióLost and Found SoundBBC Radio 1
TudományThe cave of LascauxMonterey Bay Aquarium
SzolgáltatásEviteEpinions.com
SportESPNESPN
Technikai fejlesztésGoogleGoogle
UtazásOutside OnlineDiscovery Travel Channel
TVMSNBCCNN.com
ElvontThe Stile ProjectThe Stile Project


SFMOMA különdíj: Entropy8Zuper!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!