Valér
-1 °C
0 °C

Webby 2002: kihirdették a jelölteket

2002.05.03. 17:24
Idén hatodszor kerül sor az internet legjobbjait illető Webby díjak átadására. A ceremóniára júniusban kerül sor, a jelöltek nagyobb részét viszont már a héten bemutatták.
Az internetvilághálózat legmagasabb presztízsnek örvendő díját június 18-án osztják ki a Golden Gate hídra néző San Franciscói Szépművészeti Múzeum nagytermében.

A jelöltek a - közönségszavazatok leadásának megkönnyítése érdekében - már nyilvánosak. A harminc kategóriához járó százötven jelölt listája csak pár helyen hiányos: a netművészeti és legjobb technikai eredményért járó díjakat ötös jelöltlistái csak hétfőn kerülnek fel a webre.

A Webby idén egy tripla szponzori díjjal is bővül. A Nielsen/Netratings Feltörekvés díjára, illetve a Legértékesebb Amerikai Oldal, és a Világ Legértékesebb Oldala címre azok nyújthatják rá a kezüket, akik a cég auditrendszerében kiemelkedő látogatottságot érnek el.

Jelöltek

Google-keresőn végzett mérések szerint a web hatvan százaléka évente cserélődik - az idei Webby-féle könyvejlző-fájl így olyan benyomást kelt, mintha nem nagyon változtak volna a dolgok a dotkom búval vert tavalyi díjátadó óta.

A National Geographic tavaly ismeretterjesztő kategóriában és közönségszavazatok alapján is Webbyt nyert honlapját idén a legjobban vezetett oldalak közé jelölték a szintén többszörös díjazott Amazonnal és Google-lal együtt. Ugyanebben a kategóriában indul továbbá az amerikai hadsereg toborzóldala, amelyen valóságshow keretében lehet figyelemmel kísérni fél tucat ember kiképzését.

Rekordhagyma

A humoros oldalak között a The Onion idén fél évtizedes Webby-uralmat és több mint tíz "rugót" tudhat magáénak, amennyiben az örök második Satire Wire, vagy a Legodeath nagyon mérsékelten tréfás művei nem taszítják le a trónról.

A zenei kategóriában a tavalyi közönségdíjas Live365 mellett nagy esélyekkel fut a Looplabs interaktív progresszív zenei flash-alkalmazása.

A többszörös Webby-díjas központi erotikatudományi orgánum, a Nerve idén vadonatúj kategóriában, a közösségi oldalak között igyekszik nyerni - ellenfele az ősgyújtogató Burning Man.

A rab és a dizájnerek

Az online rádiós kiadásáért tavaly díjazott BBC idén tévés, rádiós és legjobb híroldal kategóriában indul - ez utóbbiből meglepő módon idén kiszorult a sokszor díjazott CNN.

A legjobb személyes honlap címére jelölt alkotásokat idén az elvontabb dizájner megalománia jellemzi - a kakukktojás itt a Peruban bebörtönzött Lori Berenson szabadságáért küzdő oldal.

A furcsa kategóriában sajnos szánalmas oldalakat jelöltek, az egyetlen esélye, a Spamradio, amelyen géphang olvassa a nyugodt aláfestőzenére spamokat, még csak nem is furcsa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!