Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Webby-díj: terrorveszély és kismacskák

2003.06.06. 10:56
A tartalomipar központi díjának átadóünnepségét idén a biztonságos kibertérben tartották. A hetedik Webby-átadóról sem tért haza üres kézzel az Onion szatirikus magazin. Nyert a Wired magazin. Végre elnyerte méltó jutalmát Joel Veitch flash-vizionárius és az Orisinal.
Terrorveszély és a feszült nemzetközi helyzet miatt idén áprilisban lefújták a legrangosabb internetes díj nagyszabású kiosztó-ceremóniáját és buliját. A hetedik Webbyt így a népszerű és olcsó kibertér láthatta vendégül 2003-ban. A csüggesztő helyzetre való tekintettel a szervezők partiversenyt hirdettek és felszólították a hardkór közönséget, hogy webkamerával felszerelkezve lakhelyén izguljon a különféle portáloknak, honlapoknak, keresőknek és netművészeknek. A legnagyobb bulit természetesen a Webby szülővárosában, San Franciscóban rendezték. Felszólalt Howard Rheingold guru és Woody Harrelson színész és közismert kannabiszfogyasztó.

A hagyma nem tud veszíteni

gay bar
Nyerő veird flash-klip
A Webbyt idén is harminc kategóriában adták át és idén is duplán: a közönségszavazás győzteseinek és a nemzetközi digitálisművészeti és tudományos akadémia tagsága által legjobbnak választott oldalaknak.

Az Onion vicclap eddig minden dijkiosztón kapott a rugót ábrázoló Webby-szoborból. A tréfás fiúkat idén már csak a közönség éltette: két közönségdíjat vehettek át a humor, illetve az online+nyomtatott kategóriában. Így történhetett meg, hogy hosszú évek nem csak ők bizonyultak humorosnak. A zsűri díját ugyanis idén a get your war on háborús karikatúra-képregénysorozat nyerte. Az alkotó az ötszavasra korlátozott köszönőbeszédében elnézést kért amiért csúnya szavakat használt.

Ismét nyertek a tavalyiak

2003-ban a CBC Radio 3 munkatársainak lett legjobban tele a keze Webby-díjakkal, ugyanis a rádió kategória közönségdíján kívül dupla győzelmet értek el a szélessávra tervezett oldalak között. A sport, utazás és kereskedelem kategóriákban gyakorlatilag megismétlődött a tavalyi eredmény az ESPN, a Lonely Planet, és az Amazon totális győzelmével.

A zsűri díjazta az egyre népszerűbb bloggertársadalmat: a legjobban vitt internetes orgánumok között a Movable Type blogmotor nyert (más népszerű blogos szolgáltatások még a jelölésig sem jutottak), míg a közönség a jó öreg Wired magazint tartotta e téren a legjobbnak. A pénzzel kapcsolatos internetes organizációk között a népszerű PayPal szolgáltatás aratott megérdemelt, kétszeres győzelmet.

Technikai kiválóságért a zsűri az Apache webszervert díjazta, míg a közönségnek a Google kereső tetszett a legjobban.

Aranyos játékok és kismacskák

A független szakértők egyhangú beleegyezése kísérte a műholdas helymeghatározóval és dobozokkal operáló Geocaching mozgalom díját a közösségi oldalak között. A szakértők ugyancsak vidultak az fantasztikus Orisinal akadémiai díján az online játékok kategóriájában. "Egy egyszerű szórakozás." - hálálkodott az egyedi hangulatú, aranyos és puha flash-játékokat készítő Orisinal képviselője öt szóban.

A szakértők a fura (weird) kategória kihirdetésekor kerültek nyálas bazsalygás végső stádiumába: Joel Veitch flash-zseni kismacskákat és egyéb aranyos állatokat felvonultató dadaista videoklipjei pár éve maradandó nyomot hagytak az internetezők kollektív emlékezetén. Veitch munkáival azóta a Music Television népszerűsíti egyik-másik műsorát. Honlapja a Rathergood, akadémiai és közönségdíjat nyert. "Hála az Istennek a kismacskákért." - fogalmazott köszönőbeszédében a művész.

Webby díjasok - 2003
KategóriaWebby-díjKözönségdíj
AktivizmusActForChangeGreenpeace
DivatSHOWstudioStyle.com
EgészségPlanned Parenthood Golden GateHIV STOPS WITH ME
ÉletmódDIY NetworkDIY Network
FilmindieWIRERotten Tomatoes
FurcsaRathergoodRathergood
HírekGoogle NewsBBC News Online
Humorget your war onThe Onion
IsmeretterjesztésNASA Earth ObservatoryNASA Earth Observatory
JátékNetbabySwirve
KereskedelemAmazonAmazon
KormányzatNASANASA
Kölyök3d&iDisney's Toontown
KözösségMeetupGeocaching
Legjobban
vezetett oldal
Movable TypeWired News
NetművészetListening PostPenny Arcade
Nyomtatott + OnlineAlterNetThe Onion
PénzPayPalPayPal
PolitikaMoveOnThe Note
RádióEpitonic RadioCBC Radio 3
SpirituálisPluralism ProjectAmerikai görögkeleti egyház
SportESPNESPN
SzélessávúCBC Radio 3CBC Radio 3
Személyes honlapNobody HereCockeyed
SzolgáltatáseBayeBay
Technikai eredményApache webszerverGoogle
TudományexploreMarsnowHowStuffWorks
TVNick.ComCartoon Network
UtazásLonely PlanetLonely Planet
ZeneFlaming LipsFlaming Lips
Nielsen/Netratings Törekvés Díj:Snapfish