GPS-bújócska

2001.03.06. 17:46
A geocachingnek nevezett egyszerű és posztmodern hobbi lényege, hogy a résztvevő GPS eszközzel megkeres egy dobozt, kiveszi amit benne talál, és betesz valami mást helyette.
A természet jó dolog, de az ember utál céltalanul mászkálni benne. Ezért találták ki a geocachinget (ez sajnos angolul is béna, magyarul erdei takaréknak, vagy bokorbadugásnak nevezném), amely végre egy olyan hobbi, amelyben az ember hasznát veheti a helyzetmeghatározó berendezésének, a GPS-nek.

Helyzet az égből

Egyre pontosabb
A globális helymeghatározó rendszer, a Global Positioning System huszonnégy műholdból álló rendszerére tizenkétmilliárd dollárt költött. A rendszerre elsősorban ahhoz volt szükség, hogy a megfelelő nukleáris robbanófej a megfelelő városra pottyanjon - tíz évvel a hidegháború vége után már mindenki kézi helyzetmeghatározó eszközzel járhatta a nyúlszaros dombokat, ha úgy akarta. Körülbelül ugyanekkorra - 2000 májusában - az amerikai kormány is megenyhült annyira, hogy megszüntesse a katonai technológia polgári változatát sújtó minőségrontást.

A százméteresről hatméteresre nőtt pontosság már épp elegendő lett ahhoz, hogy az ember rátaláljon kisebb tárgyakra. Az első geocache-t, vagyis bekoordinált ládikát a GPS korlátozás feloldásának hónapjában helyezték el - az érdeklődő játékosok három napon belül kétszer is felkeresték.

Célirányos szabadidősport

A geocaching egy viszonylag egyszerű társasági szórakozás. Kell hozzá egy kézi GPS. A társaság weboldaláról ki kell választani a megfelelőnek tűnő rejtekhelyet, betáplálni a megfelelő koordinátákat, majd elindulni a készülék által jelzett irányba.

Megvagy ládika
Nem lehet eltévedni
Amennyiben a gépében elmélyült játékos nem zuhan egy mély szakadékba - le kell másznia oda. A geocachingre jellemző, hogy a ládikák nehezen megközelíthető helyeken vannak elhelyezve a vidámság kedvéért. A műhold szemszögéből hat méteres távolság a helyszínen egy ötszáz méter magas meredélynek is bizonyulhat. A ládikák listáján ezért a terep nehézségét is osztályozzák - az ötös a legdurvább.

Aki elért a célhoz, vagyis a megfelelő ládikához, annak joga van kiemelni belőle az ott elhelyezett ajándékot, elhelyezni benne az általa hozott ajándékot, és beírni magát a minden dobozhoz mellékelt naplóba. (Ez főleg azért pozitív, mert például egy súlyosabb utazgatási szenvedély esetén nem az Eiffel-torony lépcsőjébe kell kulccsal belekarcolni, hogy 'itt voltam 1994')

Egy szabály van még: a ládikába tilos romlandó árut, cannabist, robbanószerkezetet, vagy ámbráscetet hátrahagyni.  • Tippek
  • Hírek