Tollal, egérrel

2000.06.30. 22:00
Bill Clinton pénteken aláírta az Egyesült Államok elektronikus aláírásról szóló törvényét - először a jó öreg golyóstollal, majd elektronikusan is, online élő közvetítésben.
Clinton és az ő digitális aláírása
Az amerikai politikai szleng szerint ,,John Hancockot adott" Bill Clinton pénteken a Philadelphiai Congress Hallban, amikor aláírta az elektronikus aláírásról szóló törvényt. A szófordulat John Hancock elnök Függetlenségi Nyilatkozatot szentesítő aláírására utal, amellyel az Amerikai Egyesült Államok elnyerte önálló államiságát. Clinton a törvényt előbb egy hagyományos kézjeggyel látja el, majd elektronikusan is aláírja - a költői kép értelmében tehát amerika ezzel kinyilvánítja elektronikus államiságát.

,,A törvény üzleti iratokra vonatkozik. A törvények szentesítésének módja továbbra is a valós aláírás marad." - magyarázta Jake Siewert, a Fehér Ház szóvivője azoknak, akik féltik a régi megbízható tintás módszert.

A kormány is ezt használja

Az elektronikus aláírásról szóló törvényt ugyan már tavaly a törvényhozás elé került, több mint fél évbe telt, amíg sikerült a végrehajtásával kapcsolatos szabályozást olyan formában elfogadni, amely elegendő biztonságot nyújt a fogyasztóknak, és az elektronikus üzleteket sem terheli meg végletesen. A Kongresszus végleges szövegét két héttel ezelőtt fogadta el, szinte ellenszavazatok nélkül. A törvény október 1-én lép életbe, és a vállalatok 2001 márciusától köthetnek elektronikus szerződéseket.

,,Ez a törvény megszünteti az elektronikus kereskedelem leggyengébb pontját, hogy tudniillik, minden érvénytelennek tekinthető, mivel az csak elektronikus formában létezik." - mondja Spencer Abraham Michigan republikánus szenátora, az elektronikus aláírás bevezetésének egyik leglelkesebb támogatója.

Clinton és az ő smartcardja
,,Jó lehetőség ez az elnöknek, hogy bemutassa ezt a technológiát, és hogy mit jelent az üzletnek és a vásárlóknak" - mondja Siewert - ,,A jövőben a kormány is elektronikus aláírásokat használ majd az üzleti tranzakciók során - ezt bocsátja előre az elnök aláírása." A történelmi és - nem mellékesen - az elnökválasztási kampány részének tekinthető demonstráció hatékonyságáról online közvetítés gondoskodik.

Több szerződés, kevesebb papír

Az elektronikus aláírásról szóló törvénnyel végre valóra válnak az internetes óriásvállalatok álmai. Az internetes kereskedelem újabb sebességre kapcsolhat, elterjedésével megkezdődik a hivatali papírfogyasztás felszámolása az erdei állatok nagy örömére. Az elektronikus visszaélések periratait pedig ezentúl az okirat hamisítás tényállásával is kiegészíthetik a bűnüldöző hatóságok.

A törvény értelmében a vásárlónak beleegyezését kell adnia a szerződés elektronikus formában való megkötéséhez, illetve a szerződés elektronikus formában való átadásához. A társaságoknak pedig meg kell győződniük arról, hogy a szerződő félnek létező és működő e-mail címe, vagy egyéb lehetősége van a digitális kommunikációra.

A történelemkönyvek kedvéért fontos megemlíteni, hogy Clinton elnök nem ma adja először elektronikus aláírását. Az első virtuális kézjegyet 1998 szeptemberében helyezte el Dublinban, Bertie Ahern ír államfőé mellet egy elektronikus kereskedelmi egyezményen.  • Csok